Beurs vandaag

Inflatie vertraagt verder ● aandelen +9% in november ● olieprijs daalt

|
Terug naar overzicht

De centrale banken lijken de strijd tegen inflatie te hebben gewonnen. Na een flinke serie renteverhogingen in de afgelopen 18 maanden, zien we dat het 'medicijn' (hogere rentes) tegen inflatie heeft gewerkt.

Inflatie eurozone vertraagt naar 2,4%

De inflatie in de eurozone is vorige maand gedaald met 0,5% ten opzichte van oktober. Analisten rekenden op een kleinere daling van 0,2%. Op jaarbasis is de kerninflatie, zonder de volatiele prijzen van voedsel en energie, vertraagd van 4,2% naar 3,6%. Dat is lager dan de verwachte +3,9%. De 'gewone' inflatie is vertraagd van 2,9% naar 2,4% (+2,7% verwacht) en komt hiermee snel in de buurt van de doelstelling van de Europese Centrale Bank (ECB) van 2%. Er bestaat een risico dat de ECB te lang zal wachten met het verlagen van de beleidsrente. Net zoals de bank te lang heeft gewacht met het verhogen van de rente, omdat men dacht dat de hoge inflatie tijdelijk zou zijn. Eigenlijk is het wel zeker dat de ECB te laat zal zijn. Ze kunnen/mogen immers alleen maar reageren, en niet anticiperen op cijfers.

Mooie maand voor aandelen en obligaties

Beleggers anticiperen natuurlijk wel en hebben wereldwijde aandelen afgelopen maand ruim 9% hoger gezet (MSCI All Country World-index in dollars), de beste maand sinds november 2020. En wie denkt dat er na zo'n goede maand geen ruimte is voor verdere stijgingen, moet maar even terugkijken naar het jaar 2021. Voor obligatiebeleggers is de lagere rente koren op de molen. De rentes zijn de afgelopen maand over een brede linie gedaald, wat resulteert in mooie rendementen op obligaties. En voor het komende jaar verwachten we dat er nog heel wat meer in het vat zit. Hierover lees je alles in onze Beleggingsvisie 2024.

Olieprijs daalt ondanks productiebeperking OPEC+

Op de Europese beurzen reageerden beleggers positief op de inflatiecijfers. Zij zetten de Stoxx Europe 600-index 0,6% hoger onder aanvoering van olieaandelen. Die profiteerden van een tussentijdse prijsstijging van olie, na het bericht over een akkoord van de OPEC+ landen om de productiebeperking begin volgend jaar uit te breiden met nog eens 1 miljoen vaten per dag. Dat die overeenkomst niet unaniem was en in de ogen van veel beleggers te weinig is, leidde aan het einde van de handelsdag tot een lagere olieprijs. De Europese beurzen waren toen echter al gesloten en er kon dus niet meer op de lagere olieprijs worden gereageerd. Op de obligatiemarkt werd een pas op de plaats gemaakt na de rally in de afgelopen weken. De Duitse tienjaarsrente steeg met 2 basispunten naar 2,45%.

Inflatie vertraagt ook in de VS

De Personal Consumption Expenditures (PCE) Price-index, de favoriete inflatiegraadmeter van de Fed, is vorige maand gedaald van 0,4% naar 0,0%, iets lager dan de +0,1% die analisten hadden verwacht. De kerninflatie vertraagde van +0,3% naar +0,2% op maandbasis, in lijn met de analistenverwachting. Op jaarbasis is de kerninflatie afgekoeld van 3,7% naar 3,5%, ook in lijn met de verwachting van analisten. We verwachten dat de trend van desinflatie de komende maanden doorzet, maar niet in hetzelfde tempo als in de afgelopen maanden. Dit neemt niet weg dat we verwachten dat de Fed de beleidsrente ergens in het tweede kwartaal van 2024 voor het eerst zal verlagen.

Obligatiebeleggers nemen winst; S&P 500 verder omhoog

Obligatiebeleggers reageerden lauw op de inflatiecijfers en hadden stiekem op een sterkere vertraging gehoopt. Na de sterke rentedaling in de voorgaande weken, werd er op de obligatiemarkt wat winst genomen, met iets hogere rentes als gevolg. De Amerikaanse tienjaarsrente steeg met 7 basispunten naar 4,33%. We verwachte dat de Amerikaanse rentes in de komende 12 maanden sterker zullen dalen dan de rente in de eurozone. Op Wall Street bouwde de S&P 500-index de maandwinst met 0,4% uit naar 9,1%. De Dow Jones Industrial-index steeg op de laatste dag van november zelfs met 1,5%, gedreven door koerswinsten van Salesforce (+9,4%) en UnitedHealth Group (+3,4%). De Nasdaq deed een klein stapje terug en sloot 0,2% in de min.

Chinese productiesector draait beter dan verwacht

De inkoopmanagersindex van de Chinese productiesector is volgens nieuwsdienst Caixin vorige maand gestegen van 49,5 naar 50,7 punten. Dat is hoger dan verwacht (49,6) en geeft een ander beeld dan de officiële inkoopmanagersindex die gisteren werd gepubliceerd (die daalde van 49,5 naar 49,4 punten). Misschien draait de Chinese economie toch niet zo slecht. Dat klinkt goed, maar daarmee neemt de kans op extra stimuleringsmaatregelen wel weer af. En dat bepaalt vanmorgen mede de stemming op de Chinese beurzen. De Hang Seng-index koerst op het moment van schrijven 1% lager. Na een lagere opening is de beurs van Shanghai naar een winstje van 0,1% geklommen. In Tokio is de Nikkei-index 0,2% lager gesloten, maar de Kospi-index verliest 1,2% ondanks sterker dan verwachte exportcijfers.

De Amerikaanse tienjaarsrente noteert vanmorgen vrijwel onveranderd en de dollar is iets zwakker op $1,09, nadat deze gisteren nog 0,8% sterker werd tegenover de euro. De futures op de Amerikaanse aandelenindices noteren op het moment van schrijven licht lager.

Agenda van vandaag

  • Inkoopmanagersindex productiesector eurozone
  • ISM Manufacturing-index VS (stijging van 46,7 naar 47,8 verwacht)

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.