Beurs vandaag

Wall Street haalt schouders op om Trump ● arbeidsmarkt VS blijft goed liggen ● olieprijs (-2,2%) onderuit

|
Terug naar overzicht

Op nieuwe socialmedia-berichten van Trump hoef je nooit lang te wachten. Nu dreigt Trump weer met het verhogen van alle tarieven van 10% naar 15% tot 20%, en een hoog tarief van 35% voor sommige goederen uit Canada. We worden er een beetje moe van. Echte nieuwswaarde heeft het bijna niet meer. Ja, de tarieven gaan omhoog om inkomsten te genereren voor de fiscale plannen van Trump. Nee, de impact zal waarschijnlijk niet zo groot zijn als gevreesd. Wanneer producent, tussenhandelaar, exporteur, importeur, nog een handelaar, distributeur, nog wat tussenschakels en uiteindelijk de consument ‘de rekening’ wat verdelen, dan kan de uiteindelijke schade voor de economie best meevallen. De groei zal misschien afnemen en de inflatie iets langer hoog blijven, maar het is in ieder geval niet zo dramatisch als begin april werd gevreesd.

Koersen Europese beurzen blijven stijgen

En dus koersten Europese aandelenbeurzen gisteren verder omhoog. Onder aanvoering van aandelen uit de sector gezondheidszorg (+1,8%) en basismaterialen (+1,6%) sloot de Stoxx Europe 600-index gisteren met een winst van 0,5%. De Britse FTSE 100-index boekte met een winst van 1,2% een nieuw record en staat dit jaar al op een winst van bijna 10%. Beleggers zijn goed in staat geweest om de ‘wall of worries’ te beklimmen, maar dreigen wel wat uitgeput te raken. Als een wielrenner die net een zware beklimming heeft gedaan. Dan is een pauzemoment noodzakelijk om weer verder te kunnen. Even een pas op de plaats lijkt een logisch scenario, zo vlak voor aanvang van het tweede kwartaalcijferseizoen.

In een voorzichtige ‘risk on’-beweging liepen rentes op eurostaatsobligaties gisteren licht op. De Duitse tienjaarsrente steeg met 3 basispunten naar 2,71%. Dat kon niet voorkomen dat de euro wat zwakker werd. De munt daalde met 0,2% naar 1,169 tegenover de dollar.

Amerikaanse arbeidsmarkt blijft stabiel

Het aantal eerste ww-aanvragen is in de week van 5 juli gedaald van 232.000 naar 227.000, minder dan de verwachte 235.000. Het aantal doorlopende aanvragen liep licht op naar 1,965 miljoen en wijst niet op een sterke verzwakking van de Amerikaanse arbeidsmarkt.

Nieuwe ‘all time’-high voor de S&P 500

De aankondiging van hogere tarieven op koper en goederen uit Brazilië maakte weinig indruk op Wall Street, waar de aandacht vooral gericht is op de aankomende kwartaalcijfers.

De S&P 500-index steeg met 0,3% naar een nieuw ‘all time’-high, de Nasdaq steeg 0,1% naar een nieuwe recordstand en de Dow Jones Industrial boekte een winst van 0,4%, waarmee het nog maar 1% verwijderd is van het record van december. Aandelen uit de sector duurzame consumentengoederen (+1%) waren de sterkste stijger, mede door een koersherstel van Tesla (+4,6%). Ondanks de lagere olieprijs (-2,2%) stegen aandelen uit de energiesector gisteren met gemiddeld 0,8%. Opvallend was dat groeiaandelen uit de sectoren communicatiediensten (-0,5%) en IT (-0,1%) lager sloten. Ook weer niet heel vreemd na een sterke rally — even pauze.

Risicobereidheid zichtbaar in stijging bitcoin

Dat de bitcoin vanmorgen bijna 5% stijgt naar bijna $118.000 geeft aan dat beleggers - ondanks het eerder genoemde tarievennieuws - nog steeds bereid zijn om (meer) risico te nemen. Dat zien we vanmorgen ook terug op de Aziatische beurzen. Bijna alle grote indices staan op het moment van schrijven in de plus. De Hongkongse Hang Seng-index koerst 1,7% hoger; de CSI 300-index plust 1%, de Nikkei-index 0,1% en de beurs van Taiwan 0,3%. Uitzondering is de beurs van Zuid-Korea. De Kospi-index verliest 0,3%, maar noteert dit jaar nog steeds ruim 32%(!) hoger.

Lagere openingen verwacht

De futures op de Amerikaanse aandelenindices staan vanochtend rond de 0,2% lager en wijzen op een licht negatieve opening van Wall Street vanmiddag. De Europese beurzen zullen op de laatste beursdag van de week naar verwachting licht lager openen.

Agenda van vandaag

  • Industriële productiecijfers uit het VK
  • Definitieve inflatiecijfers uit Frankrijk

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.