Beurs vandaag

Nieuwe heffingen voor Azië ● beleggers niet onder de indruk ● Tesla onderuit

|
Terug naar overzicht

Beleggers lijken vanmorgen weinig onder de indruk van de importheffingen die president Trump gisteren aangekondigde voor onder andere Japan en Zuid-Korea. Omdat deze landen er nog niet in zijn geslaagd een handelsdeal te sluiten met de VS, legt Trump ze per 1 augustus een heffing van 25% op. Er is echter een reële kans dat er op dat moment opnieuw uitstel volgt om verder te onderhandelen. Trump gebruikt de brieven met hogere heffingen als drukmiddel om een deal te forceren. Die tactiek kennen we inmiddels en maakt weinig indruk meer, omdat er vrijwel altijd uitstel volgt.

Beleggers niet onder de indruk van heffingen

Zoals gezegd maken beleggers in Azië zich weinig zorgen om de importheffingen. De Nikkei-index staat vanmorgen 0,4% hoger in Tokio. De Zuid-Koreaanse Kospi-index staat zelfs op een winst van 1,8%, ondanks een koersverlies van 0,6% voor Samsung na tegenvallende kwartaalcijfers. Ook op de overige Aziatische beurzen is de stemming positief. In Hongkong stijgt de Hang Seng-index 0,7% en de Chinese CSI 300-index stijgt met 0,8%. Alleen de beurs van Taiwan staat in hert rood, met een verlies van 0,3%.

Dat Trump volgens de laatste berichten een heffing van 10% heeft voorgesteld op de invoer van goederen uit de Europese Unie, zal eveneens weinig indruk maken op beleggers. Dat percentage is relatief laag en valt te overzien. Bovendien zal hierover nog onderhandeld worden. Tot nu toe heeft de handelsoorlog van Trump weinig impact gehad op de reële economie en draait de wereld gewoon door.

IT en financials in trek op Europese beurzen

Ondanks de dreiging van hogere importheffingen sloten de meeste Europese aandelenbeurzen gisteren in de plus. Alleen de beurzen van Londen (-0,2%) en Zürich (-0,2%) eindigden in het rood. De Stoxx Europe 600-index sloot de rustige handelsdag af met een winst van 0,4%. Onzekerheid over importheffingen kan leiden tot toenemende volatiliteit op de financiële markten, wat mogelijk kansen biedt.

IT-aandelen (+1,3%) en financiële waarden (+1,3%) waren in trek. Voor beide sectoren hanteren we een overwogen positie in onze actieve beleggingsstrategieën. Olieaandelen (-1,8%) daalden na een tegenvallende kwartaalupdate van Shell (-2,5%). Een hogere olieprijs (+1,9%) kon het negatieve sentiment in de sector niet keren. We hanteren al geruime tijd een onderwogen positie voor de energiesector. Het aanbod van olie zal naar verwachting de vraag blijven overtreffen, zeker nu bekend is geworden dat de OPEC+-landen de productie verder zullen verhogen.

Rente stijgt, euro verzwakt

Op de obligatiemarkt bleef het gisteren relatief rustig. De Duitse tienjaarsrente steeg met 4 basispunten naar 2,64%. Hierdoor werd de rentecurve weer iets steiler: het verschil tussen de korte en lange rente werd groter, wat een gunstige ontwikkeling is voor banken. De euro verzwakte met bijna 0,7% tegenover de dollar en noteerde op $1,169.

Gisteren werd bekend dat de winkelverkopen in de eurozone in mei met 0,7% zijn gedaald, in lijn met de verwachting van analisten (-0,6%). Op jaarbasis was er zelfs een stijging van 1,8%, meer dan de verwachte +1,4%.

Winstnemingen op Wall Street; Tesla -6,8%

Het verlies van 0,8% van de S&P 500-index gisteravond wordt voor eurobeleggers enigszins gecompenseerd door de zwakkere euro. Waar Aziatische beleggers niet onder de indruk lijken, zorgden de nieuwe aangekondigde heffingen voor een aantal Aziatische landen voor een bedrukte stemming op Wall Street. Een stapje terug vanaf de recordniveaus van vorige week is niet vreemd en zelfs gezond.

De Nasdaq sloot 0,9% lager, mede door een koersdaling van 6,8% voor het aandeel Tesla. De ‘bromance’ tussen Elon Musk en Donald Trump is verder verslechterd, nu Musk dreigt met het oprichten van een nieuwe politieke partij. De vrees bestaat dat Trump uit wraak subsidies voor Tesla zal beperken. De Dow Jones Industrial-index sloot eveneens 0,9% lager. De Amerikaanse tienjaarsrente steeg met 3 basispunten naar 4,38%.

Herstel verwacht op Wall Street

De futures op de Amerikaanse aandelenindices noteren vanochtend licht hoger en wijzen op een herstel van de koersen op Wall Street vanmiddag. De Europese aandelenbeurzen zullen naar verwachting iets lager openen, in reactie op het lagere slot van Wall Street gisteravond.

Agenda van vandaag

  • Nederlandse inflatiecijfers
  • Duitse handelscijfers
  • Vertrouwensindex Amerikaanse ondernemers (NFIB)

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.