Beurs vandaag

Trumps wet is goedgekeurd ● recessiekansen VS slinken ● Europa blijft achter

|
Terug naar overzicht

President Trumps ‘Big Beautiful Bill’ is gisteren door het Huis van Afgevaardigden met een kleine meerderheid goedgekeurd. Dit betekent dat er een pakket van $3.400 miljard aan belastingverlagingen en subsidies klaarligt. De armste Amerikanen zullen echter de gevolgen van sociale bezuinigingen voelen, terwijl de rijkste Amerikanen er het meeste van zullen profiteren. Welkom in Amerika!

Nieuwe heffingen op Onafhankelijkheidsdag

Die $3.400 miljard moet natuurlijk ergens vandaan komen. Ook dollars vallen niet zomaar uit de lucht. Vandaar dat Trump vandaag, op de dag waarop de onafhankelijkheid van de VS wordt gevierd, the 4th of July, per post een brief stuurt naar 10 tot 12 landen waarmee de VS nog geen handelsakkoord heeft. In die brieven staan de heffingspercentages die per 1 augustus zullen ingaan. Hij wacht dus niet tot woensdag 9 juli, wanneer de 90-dagen-pauzeperiode is verstreken. Ik vraag me af hoe dat versturen gaat. Per aangetekende post met een koerier, of simpelweg per mail? Geen idee. Feit is dat de financiële markten er vandaag misschien wat heftig op zullen reageren, met sterkere bewegingen dan normaal, omdat Wall Street gesloten is. Inmiddels weten we ook dat Trump 'Always Chickens Out' (TACO) en er na een schrikreactie vaak weer een herstel volgt. Geen paniek dus.

Amerikaanse arbeidsmarkt blijft sterk

Ondertussen blijft er van alle vrees voor een Amerikaanse recessie weinig over. Gisteren werd bekend dat er vorige maand 147.000 nieuwe banen zijn bijgekomen in de VS. Dat zijn er meer dan de verwachte 106.000. Ook zijn de aantallen over de voorgaande twee maanden met 16.000 naar boven bijgesteld. Het is de vierde maand op rij dat het aantal nieuwe banen de verwachting van analisten overtreft. Het totaal komt nu uit op gemiddeld 150.000 over de afgelopen drie maanden. Het werkloosheidspercentage is gedaald van 4,2% naar 4,1%, terwijl analisten rekenden op een stijging naar 4,3%.

Recessiescenario’s terug in de kast

Met een stand van de inkoopmanagersindex (S&P Global US Composite Index) op 52,9 punten en een ISM Services Index op 50,8 (verwacht: 50,5), kunnen we stellen dat de recessiescenario’s voor de VS terug in de kast kunnen. We houden vast aan een ‘zachte landing’, hoewel een landing op dit moment nog helemaal niet lijkt ingezet. Opwaartse bijstellingen van de groeiverwachtingen lijken een kwestie van tijd.

De kans op een renteverlaging door de centrale bank, de ‘Fed’, deze maand schat ik nu op nul procent; de markt schat die kans na gisteren op minder dan 5%. Is dat slecht? Nee, zeker niet. Een lagere rente om de goede reden (lagere inflatie) is prima, maar zolang de economie goed draait, zijn wat hogere rentes helemaal niet dramatisch. Hogere economische groei stuwt immers de winsten van bedrijven.

Wall Street reageert positief

Op Wall Street reageerden beleggers enthousiast op het arbeidsmarktrapport en de goedkeuring van de Big Beautiful Bill. In een halve handelsdag steeg de S&P 500-index met 0,8% naar een nieuwe recordstand; de Nasdaq steeg 1%. Het aandeel Nvidia steeg met ruim 1% naar $159,30 – ook een nieuw record. Nog een paar procent erbij en het bedrijf is meer dan $4.000 miljard waard. Dat is bijna vier keer de omvang van de Nederlandse economie! In internationaal perspectief stellen wij hier dus echt heel weinig voor.

De rentes op Amerikaanse staatsobligaties stegen over een brede linie, nu de kans op een snelle renteverlaging door de Fed is afgenomen. De tweejaarsrente steeg met 10 basispunten naar 3,88%, de tienjaarsrente met 7 basispunten naar 4,35%. Een echte ‘risk-on’-dag. We verwachten dat de lange rente in de VS in de tweede helft van het jaar verder zal oplopen. In een nieuwe aflevering van de podcast Blik op de beursweek blikken we verder vooruit op de tweede helft van 2025.

Europese aandelen blijven achter

De Stoxx Europe 600-index steeg gisteren met 0,5%, onder aanvoering van financiële waarden (+1,1%). Aandelen uit de sector gezondheidszorg (-1%) en basismaterialen (-0,5%) waren de enige sectoren die in de min sloten. De brede Europese aandelenindex noteert nog ruim 3% onder de top van begin maart en presteert de afgelopen twee maanden duidelijk minder dan de S&P 500-index – ook in euro’s gemeten. Europese aandelen zijn (te) duur in verhouding tot de groeivooruitzichten. Amerikaanse aandelen zijn nog duurder, maar daar zijn de winstgroeiverwachtingen ook duidelijk beter. Een zwakkere dollar zorgt daarbij voor een positieve impuls.

De rentes op Britse staatsobligaties daalden gisteren en corrigeerden daarmee de stijging van woensdag. Zoals verwacht, nu Rachel Reeves aanblijft als minister van Financiën. Het geeft aan dat speculanten heel graag ook maar iets aangrijpen om de koersen in beweging te zetten. Blijft fascinerend.

Zorgen over heffingen op Aziatische beurzen

De Nikkei-index is zojuist vrijwel onveranderd gesloten in Tokio, terwijl in Shanghai de CSI 300-index 0,3% hoger staat. De meeste andere Aziatische beurzen staan echter in het rood, mede door het bericht van de door Trump verstuurde heffingsbrieven. De Hang Seng-index noteert 0,8% lager in Hongkong, de Kospi-index verliest 2% in Seoel en de beurs van Taiwan is 0,9% lager gesloten.

Wall Street is gesloten

Wall Street is vandaag gesloten vanwege de viering van Independence Day, maar er kan wel worden gehandeld in futures op de Amerikaanse aandelenindices. Die noteren vanochtend rond de 0,3% lager, door nieuwe zorgen over de importheffingen. De Europese aandelenbeurzen zullen naar verwachting rond de 0,5% lager openen.

Agenda van vandaag

  • Geen belangrijke cijfers

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.