Beurs vandaag

Winstnemingen in Europa ● arbeidsmarkt VS is sterk ● Tesla (-5,3%) onderuit

|
Terug naar overzicht

Op de beurzen trokken beleggers zich gisteren weinig aan van de extreem hoge temperaturen, al verklaart dat misschien wel de lager dan gemiddelde omzetten. Veel handelaren genoten mogelijk van een vrije dag met het mooie weer. Echt richtinggevend nieuws was er niet om de markten in beweging te zetten. Inflatiecijfers uit de eurozone waren volledig in lijn met de verwachtingen. De inflatie is vorige maand gestegen van 1,9% naar 2% op jaarbasis; de kerninflatie (exclusief voedsel- en energieprijzen) bleef stabiel op 2,3%. Geen cijfers die de Europese Centrale Bank (ECB) ertoe aanzetten om de beleidsrente snel te verlagen.

Centrale banken bijeen in Sintra

In het Portugese Sintra hield de ECB gisteren het jaarlijkse congres, waar alle grote kopstukken van centrale banken zich verzamelden om de toestand in de wereld te bespreken. ‘Onzekerheid’ was de gemene deler, vooral als gevolg van het geopolitieke klimaat (lees: Trump). Tegelijkertijd heerste er een zekere tevredenheid over het terugbrengen van de inflatie naar de gewenste niveaus. In de VS is dat nog niet het geval, maar ook daar sluiten we een renteverlaging voor het einde van het jaar zeker niet uit. Dat zal dan vooral moeten worden ingegeven door een verzwakking van de arbeidsmarkt. Daarover krijgen we vandaag en morgen nieuwe cijfers.

Weinig opwaarts potentieel voor Europese aandelen

De meeste Europese aandelenbeurzen eindigden de eerste dag van het derde kwartaal met verlies. Alleen de Britse (+0,3%) en Zwitserse (+0,35%) beurzen sloten in de plus. Europese defensieaandelen stonden onder druk door winstnemingen, na een sterke rally in de eerste helft van dit jaar. Niet alleen de koersen, maar ook de waarderingen van deze aandelen zijn flink opgelopen. Die winstnemingen zijn dan ook goed te begrijpen.

De Stoxx Europe 600-index sloot met een verlies van 0,2%. De Duitse DAX-index leverde 1% in en was daarmee de slechtst presterende beurs in Europa. Bij de huidige hoge waarderingen, lijkt er voor Europese aandelen weinig ruimte voor een verdere stijging. Bovendien is er nog geen handelsakkoord met de VS, wat naar verwachting de volatiliteit op de markten zal vergroten. De Duitse tienjaarsrente daalde met 3 basispunten naar 2,57% in een voorzichtige ‘risk-off’-beweging.

Amerikaanse arbeidsmarkt blijft sterk

Het aantal openstaande vacatures in de VS is in mei onverwacht sterk gestegen van 7,4 miljoen naar bijna 7,8 miljoen. Dat is veel meer dan de verwachting van 7,3 miljoen en het hoogste aantal sinds november vorig jaar. Vooral het aantal vacatures in de vrijetijdssector is toegenomen. Dit wijst niet op een verzwakking van de arbeidsmarkt, eerder het tegenovergestelde. Voor de centrale bank, de Fed, is er dus weinig aanleiding om de beleidsrente snel te verlagen. In reactie daarop steeg de tweejaarsrente met 5 basispunten naar 3,77%. De tienjaarsrente steeg met 1 basispunt naar 4,24%.

Senaat stemt voor Trump’s wet

Het nieuws dat de 'One Big Beautiful Bill Act' (OBBBA) na lang overleg en met de kleinst mogelijke meerderheid door de Senaat is goedgekeurd, had weinig impact op Wall Street. Nu moet het aangepaste voorstel met belastingverlagingen en bezuinigingen nog worden goedgekeurd door het Huis van Afgevaardigden. Het is allerminst zeker of dat gaat lukken.
Verder werd bekend dat de inkoopmanagersindex van de productiesector (ISM Manufacturing Index) vorige maand is gestegen van 48,5 naar 49 punten. Dat is iets hoger dan de verwachte 48,8 punten, maar het wijst nog steeds op een verzwakking van de Amerikaanse productiesector.

Musk en Trump ruziën weer; Tesla onderuit

De S&P 500-index sloot 0,1% lager, de Nasdaq verloor 0,8%. Dat kwam mede door een koersverlies van 5,3% voor het aandeel Tesla, nadat Trump zich negatief had uitgelaten over zijn voormalige 'bestie' Elon Musk vanwege diens kritiek op Trump’s belastingplan. Trump zei te willen kijken of Musk wellicht niet het land kan worden uitgezet. De 'Trump-premie' op het aandeel Tesla dreigt om te slaan in een korting. Bovendien maakt Tesla allang niet meer de beste en goedkoopste EV’s. De Dow Jones Industrial-index was een opvallende stijger met een winst van 0,9%, onder aanvoering van aandelen uit de gezondheidszorgsector (+3,8%). Dat werd wel eens tijd, na een lange periode van ‘underperformance’. Beleggers draaiden gisteren voorzichtig van IT naar wat meer defensieve aandelensectoren. Niet vreemd, nu veel technische indicatoren op 'overbought' staan en een pas op de plaats logisch is.

Handelsbesprekingen VS-Japan verlopen moeizaam

De handelsbesprekingen tussen de VS en Japan verlopen volgens de laatste berichten niet erg soepel. Met nog een week tot de deadline, lijkt Trump niet bereid om water bij de wijn te doen. De Nikkei-index staat 0,6% lager. De stemming op de overige Aziatische beurzen is vanmorgen wisselend. De Hang Seng-index staat in Hongkong op een winst van 0,8%, de Chinese CSI 300-index noteert onveranderd. De Kospi-index daalt 0,6% in Seoel, terwijl de beurs van Taiwan 0,1% hoger is gesloten.

Hogere opening Wall Street verwacht

De futures op de Amerikaanse aandelenindices noteren vanochtend 0,3% hoger en wijzen op een hogere opening van Wall Street vanmiddag. De Europese aandelenbeurzen zullen naar verwachting rond de 0,4% hoger openen.

Agenda van vandaag

  • Werkloosheid eurozone (6,2% verwacht)
  • Arbeidsmarktrapport van ADP (VS, 98.000 nieuwe banen verwacht)

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.