Dikke winsten in Zuid-Europa ● Duitse inflatie lager dan verwacht ● hoop op veel handelsakkoorden
We zijn vandaag begonnen aan de tweede helft van het jaar en kijken terug op een roerige, maar redelijke eerste helft van 2025. President Trump bepaalde met zijn handelsoorlog grotendeels de stemming op de financiële markten, met uiteindelijk een redelijk goede afloop — tot nu toe tenminste.
Aandelenkoersen en waarderingen gestegen naar recordhoogtes
Het tweede kwartaal verliep volatiel, maar kende een positief einde. Zo zijn er inmiddels handelsdeals met het VK en China gesloten. Met de EU en Japan worden binnenkort overeenkomsten verwacht. Ondertussen draait de Amerikaanse economie redelijk goed door, en hetzelfde geldt voor de economie van de eurozone. Hoop op verdere renteverlagingen en de goedkeuring van Trumps belastingplannen geeft beleggers moed. Niet alleen aandelenkoersen zijn gestegen naar recordhoogtes, ook de waarderingen zijn flink opgelopen. Dat maakt ons wat voorzichtiger over de rendementsverwachtingen voor de rest van het jaar.
Europese beurzen sluiten goed kwartaal gemengd af
De Europese aandelenbeurzen hadden het gisteren lastig op de laatste dag van het kwartaal. De meeste beurzen eindigden in het rood; alleen de Spaanse (+0,2%) en de Italiaanse beurs (+0,1%) eindigden in de plus. Daarmee liepen de winsten over de eerste zes maanden op naar respectievelijk 20% en 21%. Niet slecht.
Aandelenkoersen van duurzame energiebedrijven zoals Vestas (-8%) en Ørsted (-3,7%) stonden onder druk na berichten dat in de Amerikaanse belastingplannen subsidies voor duurzame projecten zullen worden geschrapt.
Duitse inflatiecijfers lager dan verwacht
Duitse inflatiecijfers van juni wijzen op een verdere vertraging: de inflatie vertraagde onverwacht van 2,1% naar 2% op jaarbasis. Dat is lager dan de verwachte +2,2% en in lijn met de gewenste 2% van de ECB. Dit geeft mogelijk ruimte om de beleidsrente verder te verlagen, mits andere eurolanden dezelfde desinflatietrend tonen.
Ondanks de meevallende inflatiecijfers zat er gisteren weinig beweging in de obligatiemarkt. De Duitse tweejaarsrente sloot onveranderd op 1,86%, terwijl de tienjaarsrente met 2 basispunten steeg naar 2,61%.
De Stoxx Europe 600-index sloot met een verlies van 0,4%, waardoor de eerste helft van 2025 werd afgesloten met een winst van 6,7%. Dat is nog wel een kleine 4% onder de piek van 3 maart.
Wall Street sluit maand af met nieuwe records
Hoewel de Amerikaanse S&P 500-index in de eerste zes maanden van dit jaar 'slechts' 5,5% is gestegen (in USD), werd de laatste beursdag van de maand op Wall Street gisteren stijlvol afgesloten met een winst van 0,5% en een nieuw record. Hoop op verdere de-escalatie van de handelsoorlog en goedkeuring van de belastingplannen gaf beleggers moed. De Nasdaq steeg 0,5% naar een nieuwe recordstand, mede dankzij koerswinsten voor HP Enterprise (+11%) en Oracle (+4%). Oracle meldde orders voor hun clouddiensten ter waarde van USD 30 miljard per jaar vanaf boekjaar 2028. Dat zijn nog eens orders! De AI-hype is nog lang niet voorbij.
Komen de handelsdeals er vóór 9 juli?
Ondertussen proberen de Republikeinen het belastingplan van Trump vóór vrijdag (4th of July) door de Senaat en het Congres te loodsen. Dat wordt nog spannend. Dat geldt ook voor handelsdeals die vóór 9 juli — het einde van de door Trump aangekondigde tarievenpauze — nog moeten worden gesloten.
Op macrogebied waren er gisteren een paar tegenvallers: zowel de inkoopmanagersindex van de regio Chicago (40,4 tegenover 43) als die van Dallas (-12,7 tegenover -10) kwamen lager uit dan verwacht. Toch groeide de Amerikaanse economie volgens de Atlanta Fed GDPNowcast-indicator in het tweede kwartaal met 2,85% (geannualiseerd), een flink herstel ten opzichte van de -0,5% in het eerste kwartaal.
In reactie op de tegenvallende macrocijfers daalden de rentes op Amerikaanse staatsobligaties licht. De tienjaarsrente daalde met 5 basispunten naar 4,23%. Voor de tweede helft van het jaar verwachten we dat deze kan oplopen naar rond de 4,5%.
De daling van de dollar zet voort
De dollar daalde gisteren met nog eens 0,4% tegenover de euro naar 1,176. Dit brengt het verlies op bijna 14% in de eerste zes maanden van het jaar. Tegenover een 'mandje' van andere valuta is de dollar al 10,8% gedaald — de grootste daling in de eerste helft van het jaar sinds 1973.
Voor wereldwijde beleggers, zoals wij, heeft de daling van de dollar een groot effect op het aandelenrendement tot nu toe. De MSCI AC World-index sloot gisteren op een all-time high in dollars, maar in euro's gemeten staat deze dit jaar op een verlies van bijna 3%. Bijna 60% van de wereldindex bestaat uit Amerikaanse aandelen. Onze collega's van ING Research verwachten dat de dollar de komende maanden weer zal aantrekken naar 1,15 tegenover de euro. We zullen zien.
Gemengd beeld op Aziatische markten
Vanmorgen noteerde de 'Greenback' even boven de 1,18 en zien we een gemengd beeld op de Aziatische beurzen. Trump dreigt met hoge importheffingen voor Japanse goederen als de VS geen rijst naar Japan mag exporteren. Nu wist ik eerlijk gezegd niet dat ze in de VS rijst verbouwen. In reactie wordt de yen vanmorgen iets sterker tegenover de dollar, waardoor de Japanse beurzen onder druk staan. De Nikkei-index noteert op het moment van schrijven 1% lager. De Hang Seng-index koerst 0,9% lager, maar de CSI 300-index plust 0,1%. In Taiwan is de stemming prima: de beursindex is daar vanmorgen 1,3% hoger gesloten. De Kospi-index staat in Seoel op een winst van 0,8%.
De futures op de Amerikaanse aandelenindices noteren vanochtend licht lager en wijzen op een iets lagere opening van Wall Street vanmiddag. De Europese aandelenbeurzen zullen naar verwachting licht hoger openen.
Agenda van vandaag
- Inflatiecijfers uit Nederland en de eurozone
- Inkoopmanagersindices uit de VS, Spanje, Italië en Frankrijk
- Het aantal openstaande vacatures in de VS
Goed om te weten
Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.
Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.