Midden-Oosten bepaalt stemming ● Europese beurzen weer lager ● groei drijft koersen
Vaak is het zo dat wanneer Wall Street gesloten is vanwege een feestdag, zoals gisteren, de Europese beurzen op eigen kracht in de plus weten te sluiten. Dat was gisteren echter niet het geval. Bij een 30% lagere omzet dan gemiddeld, vanwege een vrije dag voor Amerikaanse handelaren, eindigde de Stoxx Europe 600-index met een verlies van 0,8%.
Situatie Midden-Oosten drukt stemming
De reden voor het negatieve sentiment op de Europese beurzen laat zich raden: onrust in het Midden-Oosten. Gaat Amerika zich nu wel of niet direct mengen in de strijd tussen Israël en Iran? Gevreesd werd voor een snelle Amerikaanse aanval, maar president Trump meldde gisteren dat hij binnen nu en twee weken een beslissing zal nemen. Feit is dat ik niet geloof dat er ooit vrede zal komen in de regio. Dat is zuur, maar ik vrees dat het wel de waarheid is. Van tijd tot tijd laait de onrust er weer op, met helaas altijd onschuldige slachtoffers. In een nieuwe aflevering van de podcast Blik op de beursweek bespreken we de huidige situatie en de impact op de financiële markten.
Blijf kalm en blijf belegd
Voor de achtste dag in negen handelsdagen sloten de meeste Europese aandelenbeurzen gisteren met verlies. De oplopende geopolitieke spanningen eisen hun tol op de gemoedsrust van beleggers. Een belangrijke tip: raak niet in paniek en blijf belegd. Ook deze periode van onrust gaat voorbij. Probeer de markt niet te 'timen', maar kijk verder dan een paar dagen of weken en houd je aan je beleggingsplan.
Zwitserse centrale bank verlaagt rente naar 0%
Naast het nieuws uit het Midden-Oosten ging de aandacht van beleggers gisteren vooral uit naar een aantal rentebesluiten van centrale banken. De Zwitserse centrale bank (SNB) verlaagde, zoals verwacht, de beleidsrente met 0,25% naar 0%. De lage inflatie en sterke Zwitserse frank vergroten de kans dat de SNB als eerste de beleidsrente weer negatief zou kunnen maken. De Noorse centrale bank verlaagde geheel onverwacht de rente met 0,25% naar 4,25%, om de lokale munt niet te sterk te laten worden nadat buurland Zweden eerder al de rente had verlaagd. De Bank of England (BoE) hield de rente ongewijzigd op 4,25%, in lijn met de verwachting van analisten. Toch eindigde de FTSE 100-index in Londen 0,6% lager. Bij de volgende vergadering van de BoE in juli wordt wel een renteverlaging verwacht.
Economische groei drijft koersen op langere termijn
Per saldo zijn renteverlagingen een steun voor de aandelen- en obligatiemarkten. Op dit moment overheersen echter de emotie en angst voor de gevolgen van de geopolitieke spanningen. We hebben dit in het verleden al vaak gezien: uiteindelijk is de ontwikkeling van de wereldeconomie – en dus de winstgroei van bedrijven – bepalend voor de aandelenkoersen. Economische groei = winstgroei = koersstijging. Vooralsnog gaan we er niet van uit dat de wereldeconomie in een recessie zal belanden, al zal de groei waarschijnlijk wel wat vertragen.
De rentes op eurostaatsobligaties liepen gisteren iets op. De Duitse tienjaarsrente steeg met 3 basispunten naar 2,52%, terwijl de tweejaarsrente ongewijzigd bleef op 1,84%, in afwachting van nieuwe impulsen. De euro verzwakte met 0,4% tegenover de dollar naar $1,146, maar noteert vanmorgen alweer iets sterker op $1,152.
Aziatische markten overwegend positief
Wall Street was gisteren dus gesloten, vanwege de viering van ‘Juneteenth’, het einde van de slavernij in de VS. Laten we daarom snel doorgaan naar de Aziatische beurzen. Daar zien we vanmorgen vooral groene indexstanden. De Nikkei-index noteert een heel kleine plus, ondanks een iets sterkere yen in reactie op hoger dan verwachte Japanse inflatiecijfers van mei. Dit vergroot de kans op een volgende renteverhoging door de Bank of Japan. In Hongkong herstelt de Hang Seng-index 0,8% na het verlies van gisteren. De Chinese CSI 300-index stijgt met 0,1%. De beurs van Taiwan is 0,4% lager gesloten, terwijl in Seoel de Kospi-index 1,2% bijschrijft.
Hogere opening Europese beurzen verwacht
De futures op de S&P 500-index en de Nasdaq 100-index noteren vanmorgen rond de 0,1% lager. In beide gevallen is dat een herstel ten opzichte van wat we gisteren op de schermen zagen, maar het wijst wel op een iets lagere opening van Wall Street vanmiddag. De Europese aandelenbeurzen zullen vanmorgen naar verwachting rond de 0,7% hoger openen. Eindelijk weer eens een positieve Europese beursdag?
Agenda van vandaag
- Producentenprijscijfers uit Duitsland
- Winkelverkoopcijfers uit het VK
- Index van leidende indicatoren VS
Goed om te weten
Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.
Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.