Beurs vandaag

Walmart waarschuwt ● consument VS geeft minder uit ● geen ontmoeting Poetin-Zelensky

|
Terug naar overzicht

Op de aandelenbeurzen was het donderdag relatief kalm, met overwegend licht hogere koersen. Na de koopwoede aan het begin van de week, als gevolg van de vooralsnog tijdelijke maar forse verlaging van de importheffingen tussen de VS en China, hebben beleggers wat gas teruggenomen.

Angst slaat om in hebzucht

Dat is niet heel vreemd, want de beurzen zijn gestegen tot ruim boven de niveaus van voor 2 april, de dag dat de paniek toesloeg nadat president Trump zijn ‘wederkerige’ importheffingen aankondigde. Inmiddels koerst de volatiliteitsindex van de S&P 500-index al de hele week onder de 20 punten, waar deze in de dagen na 2 april nog tot boven de 50 steeg. Ook van angst onder beleggers is geen sprake meer: van een extreem lage stand van 3 punten op 8 april, is de ‘Fear & Greed’-index van CNN inmiddels opgelopen tot 69 punten, oftewel ‘greed’. Alsof er in de voorbij zeven weken niets is gebeurd…

Walmart waarschuwt voor hogere prijzen

Er is echter nog altijd sprake van een algemene invoerheffing van 10%, die naar verwachting niet snel zal verdwijnen. En op veel Chinese goederen moeten Amerikanen nog steeds een invoerheffing van 30% betalen. Gisteren waarschuwde de Amerikaanse retailreus Walmart dat het de prijzen vanaf eind deze maand zal moeten verhogen omdat het zijn kosten ziet stijgen als gevolg van de importheffingen. Het bedrijf neemt ook een deel van de kosten op zich, wat ten koste zal gaan van de winstmarge. Vanwege alle onzekerheid gaf Walmart geen winstprognose af voor het huidige kwartaal. Het aandeel Walmart daalde vlak na opening zo’n 5%, maar herstelde en sloot uiteindelijk slechts 0,5% lager.

Amerikaanse consument geeft minder uit

Nog voordat veel spullen duurder zullen worden, lijken Amerikaanse consumenten al wat voorzichtiger worden. Waar zij in maart nog flink inkopen deden om door heffingen veroorzaakte prijsstijgingen te ontlopen, zijn de detailhandelsverkopen vorige maand teruggevallen. Ze stegen weliswaar met 0,1% ten opzichte van maart (0% verwacht), maar de verkopen van de zogeheten controlegroep – een betere weerspiegeling van de onderliggende consumentenbestedingen doordat prijsvolatiele items zoals benzine, tabak, auto’s en bouwmaterialen niet zijn meegenomen - zijn met 0,2% gedaald ten opzichte van maart. Analisten hadden juist op een stijging van 0,3% gerekend.

Nog geen tekenen van oplopende inflatie

Consumenten lijken dus wat voorzichtiger te worden, maar van oplopende inflatie in de VS als gevolg van de importheffingen is nog geen sprake. Afgelopen dinsdag viel het consumentenprijscijfer van april al mee en gisteren bleek dat ook voor de producentenprijzen. De producentenprijsindex daalde zelfs met 0,5% maand op maand, tegen een verwachting van +0,2%. Wel was er een opwaartse bijstelling van het cijfer van maart van -0,4% naar 0,0%. Ook de kerninflatie zwakte flink af (-0,4% versus +0,3% verwacht), al was er ook hier een flinke opwaartse bijstelling. Ten opzichte van april vorig jaar was er niettemin een forse vertraging van 3,4% naar 2,4% en voor de kerninflatie van 4% naar 3,1%.

Er is tot nu toe dus nog weinig bewijs dat de heffingen de inflatie opdrijven en de winstmarges van bedrijven onder druk zetten. Maar zoals Walmart al waarschuwde, zou dat best wel eens kunnen veranderen.

Amerikaanse rente valt terug

De obligatierentes daalden in reactie op de economische cijfers. De Amerikaanse tienjaarsrente daalde met 10 basispunten naar 4,43%, nadat deze een dag eerder nog naar het hoogste niveau in zes weken was gestegen op 4,54%. De tweejaarsrente, die meer meebeweegt met de verwachtingen voor de beleidsrente van de centrale bank, daalde met 9 basispunten naar 3,96%. Tegenvallende winkelverkopen en meevallende inflatie geven de Fed meer ruimte om de beleidsrente te verlagen, al verwacht de markt dat de Fed de rente niet eerder dan in september zal verlagen. De dollar zakte aanvankelijk wat weg, maar herstelde en sloot vrijwel onveranderd op $1,118 tegenover de euro.

Het bericht dat de VS en Iran dicht bij een akkoord over het Iraanse atoomprogramma zouden zijn, drukte de olieprijs omlaag. Een vat Brent-olie werd 2,4% goedkoper op $64,53. In het geval van een akkoord zouden de VS de sancties tegen Iran versoepelen en zou Iran meer olie mogen exporteren.

Dow Jones stijgt, adempauze voor de Nasdaq

De Amerikaanse beurzen openden gistermiddag lager, onder andere door het bericht van Walmart, maar vonden al gauw de weg omhoog. De Dow Jones-index is de afgelopen weken in het beursherstel duidelijk achtergebleven bij de S&P 500 en de Nasdaq, maar gisteren waren de rollen omgedraaid. De index waarin aandelen uit de ‘oude economie’ relatief sterk zijn vertegenwoordigd, sloot 0,7% hoger. De S&P 500-index steeg met 0,4%, terwijl de Nasdaq Composite-index 0,2% inleverde. De technologie-index steeg deze week al ruim 6%, door het nieuws over het handelsbestand tussen China en de VS, maar ook doordat verschillende techbedrijven lucratieve deals hebben gesloten tijdens de Trump-tour door het Midden-Oosten. Over de comeback van techaandelen lees je meer in het Getal van de week.

Ondanks de daling van de Nasdaq, was een technologieaandeel een van de uitblinkers. Cisco Systems kon 4,8% bijschrijven dankzij meevallende kwartaalcijfers, terwijl ook de prognoses voor het lopende kwartaal iets beter waren dan verwacht. De maker van netwerkapparatuur weet steeds meer AI-gerelateerde inkomsten te genereren.

Aan de verkeerde kant van de streep stond UnitedHealth. Het aandeel van zorgverzekeraar daalde met nog eens 10,9% naar het laagste niveau in vijf jaar, op het bericht dat het Amerikaanse ministerie van Justitie een onderzoek doet naar mogelijke fraude van het bedrijf met Medicare, een zorgprogramma voor ouderen. Dinsdag daalde het aandeel al bijna 18% nadat de topman onverwacht opstapte en het bedrijf zijn verwachtingen voor dit jaar introk.

Geen ontmoeting tussen Poetin en Zelensky

De Europese beurzen openden gisteren lager, maar klommen in de loop van de dag op. De meeste indices wisten in de plus te sluiten. De Stoxx Europe 600-index sloot uiteindelijk 0,6% hoger. Nutsbedrijven hadden een goede dag dankzij goed ontvangen kwartaalresultaten van het Franse Engie (+3,6%) en het Britse National Grid (+3,2%). Hetzelfde geldt voor telecomaandelen, na goede cijfers van Deutsche Telekom (+2,8%). Olieaandelen leverden in door de daling van de olieprijs.

Opvallende stijgers op de Europese beurzen waren defensieaandelen, waaronder Rheinmetall (+5,7%) en Leonardo (+4%). President Poetin besloot af te zien van een ontmoeting met zijn ambtgenoot Zelensky in Istanbul en heeft een tweederangs delegatie gestuurd. Zelensky besloot daarop ook niet te komen en zijn minister van Defensie te sturen. Vandaag vinden er naar verwachting alsnog gesprekken plaats tussen Rusland en Oekraïne, de eerste directe ontmoeting sinds maart 2022, maar er is weinig hoop op een positieve uitkomst. Volgens Trump zal er weinig gebeuren zolang hij niet heeft gesproken met Poetin.

Alibaba drukt stemming in Hongkong

Op de Aziatische beurzen zien we vanmorgen een wisselend beeld. Chinese aandelen staan lager: de Hang Seng-index verliest 0,6% in Hongkong en in Shanghai staat de CSI 300-index ook 0,6% in de min. De stemming wordt gedrukt door de kwartaalcijfers van Alibaba, die over het algemeen iets beter waren dan verwacht, maar de omzet en winst van de clouddivisie daalden ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Beleggers zetten het aandeel in Hongkong 4% lager. Elders in Azië is het beeld iets positiever. De Kospi-index staat in Seoel 0,1% hoger, terwijl de beurs van Taiwan 0,5% hoger is gesloten. De Nikkei-index daalt 0,1%.

De futures op de Amerikaanse aandelenindices noteren vanmorgen nagenoeg onveranderd en wijzen op een vlakke opening van Wall Street vanmiddag.

Agenda van vandaag

  • Huizenmarktcijfers VS
  • Sentimentindices Universiteit van Michigan
  • Kwartaalcijfers van onder andere Aegon, Swiss Re en Richemont

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.