Beurs vandaag

Kijk naar de lange termijn ● glas is weer halfvol ● rust keert terug

|
Terug naar overzicht

‘Na regen komt zonneschijn’ is een uitdrukking die iedereen kent. Ook beleggers weten dat na een wat mindere periode de zon altijd weer gaat schijnen. Nog maar kort geleden maakten veel beleggers zich zorgen over het beleid van de Amerikaanse centrale bank, de ‘Fed’. In januari werden er voor dit jaar nog ruim zes renteverlagingen van de Fed door de markt ingeprijsd, vorige week nog maar één, nu zijn het er weer bijna twee.

Hou oog voor de lange termijn

Veel beleggers zijn op korte termijn erg gevoelig voor het allerlaatste nieuws, dat als het meest belangrijke wordt beschouwd. Niet alleen bedrijfscijfers, maar ook macro-economische cijfers en geopolitieke ontwikkelingen bepalen het sentiment op dagbasis. Het is tevens voer voor de media om er dagelijks hele kranten en websites mee te vullen. Veel ervan is echter niets meer dan ruis. Natuurlijk zijn de ontwikkelingen in het Midden-Oosten belangrijk en zijn groei- en inflatiecijfers bepalend voor de financiële markten. Ook het beleid van centrale banken speelt een belangrijke rol. Wat veel beleggers echter vaak over het hoofd zien, is dat de winstontwikkeling van bedrijven op de langere termijn de belangrijkste aanjager is van de aandelenbeurs. Zolang de wereldeconomie (nominaal) groeit, zullen ook de winsten van beursgenoteerde bedrijven gemiddeld stijgen. Beleggen is dus eigenlijk heel simpel. Begin er zo snel mogelijk mee en maak je vooral niet druk over timing. Tot zover deze korte beschouwing.

Het glas van beleggers is weer halfvol

Sinds het Amerikaanse arbeidsmarktrapport van afgelopen vrijdag lijkt het glas bij beleggers ineens weer halfvol. Zonder een directe aanleiding, maar in navolging van de rally van vrijdagavond op Wall Street, liepen de Europese beurzen gisteren verder op. Het sentiment kreeg steun van een hoger dan verwachte definitieve stand van de inkoopmanagersindex van de eurozone. Die kwam uit op 51,7 punten tegen eerder nog 51,4, wat wijst op een verder aantrekkende economie. Onder aanvoering van aandelen uit de financiële sector (+1,1%) steeg de Stoxx Europe 600-index met 0,5%. De index noteert nu minder dan 1% onder de piek van 28 maart. Het lijkt een kwestie van tijd voordat er weer een nieuwe ‘all-time high’ wordt neergezet. De AEX-index steeg met 0,4% naar een nieuw record. En dan te bedenken dat er in de afgelopen weken behoorlijk wat dividend door de onderliggende bedrijven is uitgekeerd, wat niet is meegenomen in de index.

Winstgroeiverwachtingen worden bijgesteld

Dat er bij veel beleggers nog veel scepsis is over de houdbaarheid van de rally, samen met de relatief grote hoeveelheid cash die nog wordt aangehouden, versterkt onze verwachting dat de rally nog wel even kan aanhouden. Misschien nog wel belangrijker is dat analisten de winstgroeiverwachtingen van veel bedrijven naar boven bijstellen, omdat de wereldeconomie beter draait dan eerder gedacht. Positieve winstgroeibijstellingen wegen op dit moment zwaarder dan de twijfels over het rentebeleid van de Fed. Naar onze mening is dat geheel terecht. Op de obligatiemarkt is de rust weer teruggekeerd. De Duitse tienjaarsrente daalde gisteren met 3 basispunten naar 2,47%. De euro sloot vrijwel onveranderd op $1,077 tegenover de dollar.

Rust keert terug op aandelen- en obligatiemarkt

Beter dan verwachte kwartaalcijfers en de verwachting dat de Fed dit jaar de beleidsrente toch wel een keer zal verlagen, waren gisteren de belangrijkste redenen voor optimisme op Wall Street. Onder aanvoering van de groeisectoren IT (+1,5%) en communicatiediensten (+1,4%), steeg de S&P 500-index met ruim 1%. De belangrijkste aandelenindex noteert nog maar 1,4% onder de piek van eind maart. De Nasdaq-index steeg 1,2%, de Dow Jones-index pluste 0,5%. Na de beter dan verwachte cijfers van Apple is het geloof bij beleggers in IT-aandelen weer helemaal terug. Ons vertrouwen in de winstgroei van deze sector is nooit weggeweest en dat zal voorlopig ook niet veranderen. De VIX-index, de ‘angstgraadmeter’ van de S&P 500-index, staat inmiddels op 13,5 punten; 30% lager dan drie weken geleden en weer rond het niveau van het eerst kwartaal. Een signaal dat de rust bij beleggers is teruggekeerd. Hetzelfde zien we op de obligatiemarkt, waar de MOVE-index weer ruim onder de 100 punten noteert. Positieve signalen die een voortgang de rally ondersteunen.

Positieve stemming in Azië

De stemming op de Aziatische beurzen is vanmorgen ook positief. Na een lastige periode breekt ook de zon op de Chinese beurzen door. Positieve berichten over de Chinese vastgoedmarkt steunen vanmorgen het sentiment. De beurzen van Shanghai en Shenzhen noteren licht hoger. Wat mij opvalt, is dat na een rally van bijna 20% nu steeds meer beleggers positief worden over China. Blijkbaar vinden die het gemakkelijker om te kopen als meer mensen dat doen. Herkenbaar? Na een lang weekend zijn de beurzen in Tokio vanmorgen ook weer open. Geholpen door een zwakkere yen noteert de Nikkei-index 1,6% hoger. De Kospi-index staat in Seoel op een winst van 2%, de Australische beurs plust 1,3%.

De futures (termijncontracten) op de Amerikaanse aandelenindices noteren vrijwel onveranderd en wijzen op een vlakke opening van Wall Street vanmiddag. Na de rally op Wall Street gisteravond, zullen de Europese beurzen vanmorgen hoger openen.

Agenda van vandaag

  • Winkelverkoopcijfers eurozone
  • Kwartaalcijferseizoen van onder andere UBS, DHL, Unicredit, BP, Bouygues, Ferrari, Adecco, Walt Disney, Zalando, Infineon en Arista Networks

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.