Olie- en gasprijzen flink lager ● deflatie in Duitsland ● beurzen reageren enthousiast
De hoge, lenteachtige temperaturen leiden tot vrolijke gezichten bij consumenten. Want ook al worden er nog hoge tarieven betaald aan de leveranciers van stroom en gas, de energieprijzen bewegen de goede kant op: omlaag.
Lagere gasprijs gunstig voor inflatie
Gisteren daalde de Europese gasprijs weer fors, naar €68 per megawattuur (100 m³ aardgas). Dat is lager dan het niveau van vlak voor de Russische inval in Oekraïne en veel lager dan de €300 die afgelopen zomer betaald moest worden. Hoge temperaturen en het zuiniger omspringen met energie hebben de gasprijs doen kelderen, wat goed is voor de inflatie, de koopkracht van consumenten en uiteindelijk ook de rentes. Gisteren werd bekend dat de inflatie in Duitsland in december met 1,2% is gedaald ten opzichte van november: deflatie dus. Het is een sterkere prijsdaling dan de -0,8% die analisten hadden verwacht. Op jaarbasis vertraagde de inflatie vorige maand van 11,3% naar 9,6%, ook lager dan de verwachte +10,2%. De daling gaat in dit tempo bijna net zo snel als de stijging van de inflatie. We verwachten met de huidige ontwikkeling van de energieprijzen dat de inflatie wel eens veel sneller zou kunnen afnemen dan eerder ingeschat.
Ook de olieprijs is dalende
Na het bericht dat de OPEC vorige maand veel meer olie heeft opgepompt dan verwacht daalde gisteren de olieprijs met ruim 4%, naar $82 voor een vat Brent. Niet verwonderlijk dus dat de koersen van Europese olie- (-0,9%) en nutsbedrijven (-0,2%) als enige sectoren in de min eindigden. Vorige maand hebben we de weging van aandelen uit de sector energie al verlaagd van overwogen naar neutraal.
Eurokoers daalt omdat de beleidsrente wellicht minder hard stijgt
De meevallende Duitse inflatie leidde tot een daling van de wisselkoers van de euro omdat de Europese centrale bank (ECB) nu waarschijnlijk minder lang op de rem hoeft te trappen (lees: beleidsrente verhogen) dan ze ons willen doen geloven. De euro sloot ruim 1% lager, op 1,055 tegenover de dollar. De Duitse tienjaarsrente daalde intussen met 5 basispunten naar 2,39%, nadat deze in de laatste weken van december flink was opgelopen. We verwachten dat deze in de loop van dit jaar verder zal dalen tot onder de 2%.
Europese aandelenbeurzen reageren op lagere rentes
Na een voorzichtige opening wisten de Europese aandelenbeurzen in reactie op de inflatiecijfers en lagere rentes al snel de weg omhoog te vinden. In Londen kon gisteren voor het eerst dit jaar worden gehandeld. Beleggers zijn het nieuwe jaar daar enthousiast begonnen en zetten de FTSE 100-index direct 1,4% hoger bij veel hoger dan gemiddelde omzetten. De Stoxx Europe 600-index steeg, ook bij veel hoger dan gemiddelde omzetten, met 1,2%, onder aanvoering van aandelen uit de sector duurzame consumentengoederen (+1,9%), op de voet gevolg door beursgenoteerde vastgoedaandelen (+1,8%) die profiteren van de lager rente.
Wall Street opent goed, maar eindigt in mineur door Tesla en Apple
Op Wall Street werden beleggers enthousiast van de meevallende Duitse inflatiecijfers. In het kielzog van Europese staatsobligaties daalde ook de rente op Amerikaanse staatsobligaties. De Amerikaanse tienjaarsrente ging met 14 basispunten naar 3,74%, de sterkste daling sinds november. De tweejaarsrente daalde met 6 basispunten naar 4,37%. In New York openden de aandelenbeurzen dan ook positief. De pret duurde echter maar een kwartier. De stemming sloeg om toen de zwaargewichten Apple (-3,7%) en vooral Tesla (-12,2%) een duikvlucht omlaag inzetten na berichten over tegenvallende verkopen. Uiteindelijk wist de S&P 500-index de schade op de eerste handelsdag van 2023 nog redelijk te beperken met -0,4%. Het waren het vooral de olieaandelen (-3,6%) die de stemming drukten. Aandelen uit de sector communicatiediensten (+1,4%) waren juist veelgevraagd. Het is het omgekeerde beeld van wat we vorig jaar zagen. De Nasdaq sloot 0,8% lager, de Dow Jones Industrial-index eindigde vrijwel onveranderd.
Op de agenda
- Franse inflatiecijfers van december
- Definitieve inkoopmanagersindices van een aantal eurolanden en de eurozone als geheel
- Amerikaanse inkoopmanagersindices
- Notulen van de laatste beleidsvergadering van de Amerikaanse centrale bank (Fed)
Goed om te weten
Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Lees meer over de risico's van beleggen.
Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.