2025 ook zo’n sterk beursjaar? ● inflatiecijfers in Spanje hoger dan verwacht ● opmars dollar goed voor eurobeleggers
2024 is een bijzonder goed jaar geworden voor beleggers, terwijl de verwachtingen vooraf niet zo positief waren, vooral door zorgen over een mogelijke Amerikaanse recessie. Die is er dus niet gekomen. En wordt ook niet meer verwacht. Een mens lijdt - zoals zo vaak - het meest onder het lijden dat hij vreest.
Krijgen de rendementen van 2024 een goed vervolg?
Ondanks het sterke beursjaar 2024, met een rendement van meer dan 25% voor wereldwijde aandelen (MSCI AC World index, total return in euro), zijn de verwachtingen van veel analisten en strategen voor volgend jaar behoorlijk optimistisch. Wij zijn daarentegen iets voorzichtiger/realistischer met een rendementsverwachting van rond de 6% voor aandelen. Waarom we dat denken? Je leest het in de ING Beleggingsvisie 2025.
Lage volumes leiden tot grote koersschommelingen
Terwijl veel mensen genieten van hun vakantie is een aantal beurzen vandaag nog geopend. Wel vaak slechts een halve dag. Handelsvolumes zijn de afgelopen dagen al 'opgedroogd' en nemen vanaf aanstaande maandag 6 januari pas weer toe, als iedereen terug is van vakantie. Op de Europese beurzen lagen de volumes gisteren rond de helft van het gemiddelde van de afgelopen 30 dagen. Lage volumes leiden vaak tot wat grotere dan gemiddelde koersschommelingen. Dat was gisteren ook het geval. Na een volatiele handelsdag sloot de Stoxx Europe 600-index met een verliest van 0,5%, in navolging van de verliezen op Wall Street van vrijdagavond en een lagere opening van de beurzen in New York gistermiddag. Amerika was en is leidend voor de richting op de financiële markten. De Spaanse, Italiaanse en Zwitserse aandelenbeurzen wisten gisteren nog wel nipt hoger te sluiten.
Spaanse inflatie zet druk op renteverlagingen ECB
Spaanse inflatiecijfers van december waren iets hoger dan verwacht (+2,8%, tegenover +2,6% verwacht) en wijzen op aantrekkende inflatie. Dat maakt het voor de Europese Centrale Bank (ECB) niet gemakkelijker om de beleidsrente in rap tempo verder te verlagen. Dat heeft de economie van de eurozone eigenlijk wel nodig. Ondanks de tegenvallende Spaanse inflatiecijfers daalden rentes op eurostaatsobligaties gisteren over een brede linie in een risk-off beweging. De Duitse tienjaarsrente daalde met 3 basispunten naar 2,37%.
De euro verzwakte met 0,3% tegenover de dollar op 1,039. De dollar is dit jaar bijna 6% sterker geworden tegenover de euro, wat een plus is geweest voor ons als eurobeleggers met grote belangen op de Amerikaanse beurs.
Tegenvallende inkoopmanagersindex drukt sentiment VS
De S&P 500-index leverde gisteren voor de derde dag op rij wat in. Winstnemingen leidden gisteren tot een verlies van 1,1%. Het sentiment werd gedrukt door een behoorlijk tegenvallende inkoopmanagersindex van de regio Chicago. De index is onverwacht gedaald van 40,2 naar 36,9 punten, terwijl werd gerekend op een stijging naar 43 punten. Door dit tegenvallende cijfer is de Amerikaanse Economic Surpise index van Citigroup voor het eerst sinds eind september onder de 0 punten gedaald. Een teken dat de Amerikaanse economie iets minder sterk draait dan waar analisten op rekenden. Deels verklaarbaar door de eerdere opwaartse bijstellingen van analisten en zegt weinig over het absolute groeipad van de economie. Volgens de Atlanta Fed stevent de Amerikaanse economie in het vierde kwartaal af op een groei van 3,1% (geannualiseerd), gelijk aan de groei in het derde kwartaal.
Zoals gezegd werd er gisteren bij lage volumes weer wat winst genomen en eindigden alle aandelensectoren met verlies. De Nasdaq sloot 1,2% lager, de Dow Jones Industrial index verloor 1%. Volgens de negentien door nieuwsdienst Bloomberg geraadpleegde analisten zal de S&P 500-index volgend jaar hoger sluiten. Daar gaan wij ook vanuit, maar zijn iets voorzichtiger dan de gemiddelde verwachte koersstijging van ruim 10%. De naar verwachting verder oplopende lange rente biedt weinig ruimte om de historisch hoge waardering (k/w) nog veel verder op te rekken. Gisteren daalde de Amerikaanse tienjaarsrente nog wel met 9 basispunten naar 4,53% in een 'risk off'-beweging.
Veel Aziatische beurzen gesloten vandaag
Vanmorgen is er geen handel in Amerikaanse staatsobligaties op de Aziatische beurzen. De Japanse beurs is vandaag al gesloten voor de viering van nieuwjaar en gaat maandag pas weer open. Ook de beurzen van Zuid-Korea, Thailand en Indonesië zijn vandaag gesloten. In Hongkong wordt wel gehandeld en noteert de Hang Seng-index op het moment van schrijven 0,1% hoger. Beleggers reageren lauw op de beter dan verwachte Chinese inkoopmanagersindex van december. De composite index is gestegen van 50,8 naar 52,2 punten, het hoogste niveau sinds maart dit jaar. De deelindex van de dienstensector is gestegen van 50 naar 52,2 punten, hoger dan de verwachte 50,2 punten en ook de hoogste stand sinds maart dit jaar. De index van de productiesector is echter gedaald, van 50,3 naar 50,1 punten (50,2 verwacht). De Chinese economie lijkt per saldo iets aan te trekken maar de productiesector blijft zwak. De beurzen op het vasteland van China noteren lager. De beurs van Shanghai verliest 1%, die van Shenzhen koerst 1,8% lager. Desondanks staan de Chinese beurzen dit jaar op ruime dubbelcijferige winstcijfers (in euro gemeten). Dat hadden weinig analisten vorig jaar voorspeld. Voor 2025 verwachten we een verder herstel van de Chinese beurzen.
Vandaag zijn veel beurzen gesloten vanwege de viering van nieuwjaar en zijn andere beurzen slechts een halve dag open. De beurs van Amsterdam gaat om 14 uur vanmiddag dicht. Op Wall Street is wel een volledige handelsdag maar luidt de slotbel voor de obligatiemarkt een paar uur eerder. Morgen, op Nieuwjaarsdag, zijn vrijwel, alle beurzen gesloten.
De futures (termijncontracten) op de Amerikaanse aandelenindices noteren op het moment van schrijven licht lager en wijzen op een licht lagere van Wall Street vanmiddag. De futures op de Europese beurzen wijzen op een licht lagere opening op de laatste handelsdag van het jaar.
Agenda van vandaag
Op de agenda van vandaag staan geen belangrijke cijfers.
Goed om te weten
Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.
Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.