Verlaagt Fed rente al in maart? ● hele Amerikaanse rentecurve omlaag ● beursgenoteerd vastgoed in de lift
De stemming op de beurzen zit er sinds de laatste week van oktober goed in. Wereldwijd steeds lagere en meevallende inflatiecijfers bevestigen de gedachte dat de centrale banken klaar zijn met het verhogen van de beleidsrentes. Impliciet bevestigde Jerome Powell dit afgelopen vrijdag nog maar eens in een toespraak in Atlanta. Volgens de baas van de Amerikaanse centrale bank (Fed) is het rentebeleid van de Fed op dit moment verkrappend genoeg. Tegelijkertijd sloot hij een verdere renteverhoging ook nog niet uit, al gelooft daar helemaal niemand meer in.
Renteverlaging van 1,25% in 2024?
De verwachting voor de eerste renteverlaging van de Fed wordt door de markt steeds verder naar voren gehaald. Nu wordt de kans op een eerste renteverlaging in maart al op meer dan 50% geschat en een totale renteverlaging van 1,25% voor heel 2024. Dat is cruciaal voor de financiële markten, want daarmee verandert de tegenwind van de afgelopen 18 maanden naar een rugwind: lagere rentes betekenen hogere obligatiekoersen en hogere waarderingen van risicovolle beleggingen, waaronder aandelen. Zelfs de Bitcoin profiteert van lagere rentes. En wat denk je van de huizenmarkt? Hypotheekrentes worden door verschillende partijen al verlaag en zullen de al krappe markt en huizenprijzen een boost geven.
Rentes dalen, koersen stijgen
In een reactie op de speech van Powell doken de rentes op Amerikaanse staatsobligaties vrijdag hard omlaag. Met dezelfde snelheid als obligatiebeleggers de afgelopen anderhalf jaar 'via de nooduitgang naar buiten vluchtten', zo snel willen ze nu weer terug op het feest zijn. De hele Amerikaanse rentecurve ging vrijdag omlaag. De tweejaarsrente daalde met 14 basispunten naar 4,54%, de tienjaarsrente dook 13 basispunten omlaag naar 4,20%. Dat de olieprijs met bijna 5% in elkaar stortte, tot onder de $79 per vat, kun je hier niet helemaal los van zien. 'Pairtrades' in Treasuries (short) en olie (long) worden in een heel rap tempo gesloten. Op Wall Street boekte de S&P 500-index op de laatste dag van de week een winst van 0,6% en sloot daarmee voor de vijfde week op rij met winst. De Nasdaq won ook 0,6% en de Dow pluste 0,8%.
Koersen omhoog onder leiding van vastgoedfondsen
Eerder op de dag stegen de koersen op de Europese aandelenbeurzen onder aanvoering van mijnbouwbedrijven (+1,7%) en beursgenoteerde vastgoedfondsen (+2%). Die eerste sector profiteerde van beter dan verwachte Chinese inkoopmanagersindices van nieuwsdienst Caixin, die de hoop op een herstel van de Chinese industriesector aanwakkerde. Vastgoedfondsen profiteerden van de lagere rentes. Rentes op Europese staatsobligaties werden in het kielzog van Amerikaanse mee omlaag getrokken. De Stoxx Europe 600-index boekte op de laatste dag van de week een winst van 1% om te sluiten op de hoogste stand in vier maanden. De DAX-index klom 1,1% en naderde de hoogste stand ooit. In Amsterdam boekte de AEX-index een winst van 0,8%. Om nog maar eens te benadrukken dat lagere rentes 'alle boten omhoogtilt'. Gebaseerd op de nog steeds voorzichtige/sceptische positionering van beleggers, zit er richting het einde van het jaar nog wel wat meer in het vat.
Aziatische beurzen sluiten gemengd
Dat komt er vanmorgen op de Aziatische beurzen nog niet helemaal uit. Ondanks een lagere olieprijs (-1%), corrigeert de Amerikaanse tienjaarsrente met 4 basispunten naar 4,24%. Rentes op de meeste Aziatische staatsobligaties noteren echter wel lager. Het beeld op aandelenbeurzen is wat verdeeld. De Japanse Nikkei-index is 0,6% lager gesloten, de Hang Seng-index verliest in Hongkong 0,5%, maar de Kospi-index is weer 0,4% hoger gesloten. De Australische beurs plust 0,7% en de Bitcoin schiet nog eens 5% door tot boven de $41.000, als teken van de ‘risk on’-stemming bij beleggers.
De futures op de Amerikaanse aandelenindices noteren op het moment van schrijven licht lager en wijzen op een licht lagere opening van Wall Street op de eerst dag van de nieuwe week. De Europese aandelenbeurzen zullen vandaag naar verwachting de rally voortzetten.
Lees over onze verwachtingen voor volgend jaar de Beleggingsvisie 2024.
Agenda van vandaag
- Duitse handelscijfers
- Definitieve cijfers over de orders voor duurzame goederen in de VS
Goed om te weten
Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.
Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.