Beurs vandaag

Topmaand voor beleggers ● goldilocks in de VS ● desinflatie in de eurozone

|
Terug naar overzicht

Hoe lager de temperatuur buiten, hoe beter de stemming op de beurs. Dat lijkt het motto van de afgelopen weken. Sinds beleggers ervan overtuigd zijn geraakt dat de centrale banken klaar zijn met het dichtdraaien van de geldkraan, gaan alle remmen los.

Obligaties en aandelen beleven topmaand

Met de gedachte dat de inflatie verder vertraagt, storten beleggers zich niet alleen op aandelen maar ook op obligaties. Met als gevolg dat wereldwijde obligaties (Bloomberg Global Aggregate Bond index, in dollars) in november met een rendement van 5,5% tot nu toe de beste maand hebben sinds december 2008 (+6,2%). Op het hoogtepunt van de financiële crisis vluchtten beleggers destijds massaal naar veilige havens. Nu zijn het vooral de risicovollere obligatiecategorieën, zoals high-yieldobligaties, die in trek zijn met een recordinstroom van bijna $12 miljard deze maand als resultaat. Maar ook wereldwijde aandelen profiteren van de lagere rentes. De MSCI All Country World-index noteert deze maand al bijna 9% hoger (in dollars), het beste maandresultaat in drie jaar.

Goldilocks-scenario in de VS

De positieve stemming bij beleggers is goed te verklaren. De Amerikaanse economie bevindt zich in een 'Goldilocks-scenario', waarbij de inflatie sterk vertraagt, rentes dalen, de economische groei licht afneemt en de bedrijfswinsten op peil houdt. Zo werd gisteren bekend dat de Amerikaanse economie in het derde kwartaal niet met de eerder gemelde 4,9% is gegroeid maar met 5,2% (+5% verwacht). Tegelijkertijd is de kerninflatie (inflatie exclusief voedings- en energieprijzen) in het vorige kwartaal vertraagt van 3,7% naar 2,3% (+2,4% verwacht) en nadert het streefniveau van de Amerikaanse centrale bank, de Fed, van rond de 2%. Dit betekent dat als de inflatie verder vertraagt, wat onze verwachting is, de Fed volgend jaar de beleidsrente zal verlagen.

Wereldaandelenindex nog 2% onder jaarpiek

Beleggers gaan natuurlijk niet wachten tot het zover is, maar anticiperen hier al op en zetten de Amerikaanse tweejaarsrente gisteren 9 basispunten lager op 4,65%. De tienjaarsrente daalde met 7 basispunten naar 4,26%, het laagste niveau sinds 13 september. Dat is ook het moment waarop wereldwijde aandelen (in euro's) dit jaar hebben gepiekt. Daar staat de wereldindex nu nog een kleine 2% onder. Het is een kwestie van tijd voordat er nieuwe records worden neergezet. Hoewel obligatiebeleggers gisteren feest vierden, was de stemming op de aandelenbeurs in New York minder euforisch. Na de rally in de afgelopen weken werd er wat gas teruggenomen. De S&P 500-index sloot 0,1% lager, maar is met een winst van 8,5% deze maand op weg naar de op één na beste novembermaand sinds 1980. Na de rally van 11% deze maand, sloot de Nasdaq 100-index 0,1% lager. De Dow Jones-index perste er een minieme winst van 0,04% uit.

Eerste renteverlagingen verwacht in de lente

Vertragende inflatie, oftewel desinflatie, zien we niet alleen in de VS maar is al maandenlang een wereldwijd fenomeen. In sommige landen, zoals China, is er zelfs sprake van deflatie. Ook bij onze oosterburen is dat nu al een paar maanden aan de hand. De inflatie in Duitsland is deze maand gedaald met 0,7% ten opzichte van oktober. Het is de tweede maand op rij dat consumentenprijzen dalen. Op jaarbasis is er een vertraging van 3% naar 2,3% (+2,5% verwacht). Vandaag krijgen we de inflatiecijfers van de eurozone. Ook die is naar verwachting verder vertraagd. Dit betekent dat de Europese Centrale Bank (ECB) de beleidsrente niet meer zal verhogen en de volgende stap een verlaging zal zijn. De markt schat die kans nu al in op 56% voor april volgend jaar. Die verwachting wordt steeds verder naar voren gehaald, net als de verwachte eerste renteverlaging van de Fed. De kans daarop wordt nu op 63% geschat voor mei volgend jaar. Het lijkt me overigens niet waarschijnlijk dat de Fed de beleidsrente later zal gaan verlagen dan de ECB. We zullen zien.

Aandelen reageren positief op lagere inflatie

Obligatiebeleggers reageerden positief op de Duitse inflatiecijfers. De Duitse tienjaarsrente daalde met 6 basispunten naar 2,43%, het laagste niveau sinds 25 juli en bijna 60 basispunten lager dan begin oktober. We verwachten dat de rentes volgend jaar nog wat verder zullen dalen, maar niet in het tempo van de afgelopen weken. Op de Europese aandelenbeurzen werd positief op de lagere rentes gereageerd. De DAX-index sloot in Frankfurt 1,1% hoger en was de best presterende Europese beurs. De Stoxx Europe 600-index boekte een winst van 0,5%, onder aanvoering van IT-aandelen (+1,8%). Olieaandelen verloren, ondanks de iets hogere olieprijs in aanloop naar de uitgestelde OPEC+ vergadering van vandaag, gemiddeld 1,4%. Prima voor onze huidige sectorallocatie (overwogen IT, onderwogen energie). Vastgoedaandelen (+1,5%) herstelden dankzij de lagere rentes.

Inkoopmanagersindex China onverwacht gedaald

De inkoopmanagersindex van de Chinese productiesector is deze maand onverwacht gedaald van 49,5 naar 49,4 punten (49,8 verwacht). De inkoopmanagersindex van de dienstensector is gedaald van 50,6 naar 50,2 punten (50,9 verwacht). De daling benadrukt de noodzaak voor meer stimuleringsmaatregelen om de Chinese economie een boost te geven. Dit betekent dat de rentes in China verder zullen worden verlaagd. En dat is goed nieuws voor beleggers. De Hang Seng-index koerst vanmorgen 0,2% hoger, de beurs van Shanghai plust 0,3%. De stemming op de meeste andere Aziatische beurzen is ook positief. De Nikkei-index is in Tokio 0,5% hoger gesloten en de Kospi-index plust 0,6% in Seoel. De futures op de Amerikaanse aandelenindices noteren op het moment van schrijven gemiddeld 0,2% hoger en wijzen op een licht hogere opening van Wall Street vanmiddag.

Agenda van vandaag

  • Inflatie eurozone (vertraging van 2,9% naar 2,7% op jaarbasis verwacht)
  • Personal Consumption Expenditures Price-index (de favoriete inflatiegraadmeter van de Fed, vertraging van 3,4% naar 3% op jaarbasis verwacht)

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.