Beurs vandaag

Markten ook in 2024 volatiel ● consumentenvertrouwen neemt toe ● M3 in de eurozone daalt

|
Terug naar overzicht

De ING Beleggingsvisie 2024 is live! Hierin lees je alles over onze vooruitzichten, kansen en risico's voor volgend beursjaar. Ook kun je luisteren naar de podcast waarin je in 15 minuten helemaal op de hoogte wordt gebracht van onze verwachtingen.

Aandelenmarkten blijven dicht bij huis

De wereldwijde aandelenmarkten hielden zich gisteren rustig. De koersen van obligaties waren zoals zo vaak dit jaar meer in beweging. We verwachten overigens dat de hoge volatiliteit op met name de obligatiemarkten ook in 2024 zal aanhouden.

Aan het eind van de dag bleven er op de aandelenmarkten in de VS kleine plusjes over. Europa gaf een iets gemengder beeld, maar bleef ook dicht bij huis. De ‘yields’ op zowel de Europese als Amerikaanse staatsobligaties noteerden lager, na eerder op de dag juist wat hoger te hebben gestaan. De Duitse tienjaarsrente noteert inmiddels onder de 2,5%.

Consumentenvertrouwen neemt - vooralsnog - toe

Het cijfer van het Amerikaanse consumentenvertrouwen, zoals gemeten door de Conference Board, was iets beter (102) dan verwacht (101). Opvallend is, dat het vertrouwen in de huidige economische situatie aanzienlijk beter is dan dat in de toekomstige situatie. Men lijkt dus een verslechtering te verwachten. Ook de indices van de Richmond- en Dallas Fed verslechteren verder.

In Duitsland nam het consumentenvertrouwen licht toe, van –28,1 naar –27,8. Verder ontvingen we de ‘M3-money supply’-cijfers van de eurozone. En wat blijkt? De geldhoeveelheid nam in oktober met 1% af (-0,9% verwacht). Leningen aan huishoudens namen met 0,6% af, leningen aan bedrijven met 0,3%. Dit is al de vierde maand op rij dat de geldhoeveelheid krimpt.

Wanneer volgt de eerste renteverlaging van de Fed?

Nu de Amerikaanse centrale bank (Fed) klaar is met haar renteverhogingen, speculeren marktkenners driftig over het moment waarop de eerste renteverlaging zal komen. Gister was het de beurt aan miljardair Bill Ackman. Hij verwacht een eerste verlaging al in het eerste kwartaal van 2024. Aanstaande vrijdag geeft voorzitter Powell een toespraak; de aandacht zal vooral uitgaan naar aanwijzingen dat er een duidelijke draai aanstaande is en een verdere versoepeling van de financiële condities volgt. De markt heeft de eerste renteverlaging nu voor juni 2024 ingeprijsd. Mede door de verwachting van toekomstige renteverlagingen door de Fed is de dollar gezakt tot het laagste punt in vier maanden.

Gister bereikte ons het droevige nieuws dat Charlie Munger, de rechterhand van Warren Buffett, op 99-jarige leeftijd overleden is. Naast een zeer succesvol lange-termijnbelegger was hij ook bekend vanwege zijn gevatte oneliners. Zo omschreef hij digital assets als ‘partly fraud and partly delusion’.

Rode cijfers in Azië

In Azië staan de aandelenbeurzen wat onder druk, met als negatieve uitschieter op dit moment de Hongkongse Hang Seng-index, met een verlies van 2,4%. De futures wijzen op licht lagere opening in Europa en een licht hogere opening in de VS.

Agenda van vandaag

  • Hypotheekaanvragen VS
  • Amerikaanse GDP-cijfers van het derde kwartaal
  • ‘Beige Book’ van de Fed
  • Europese inflatiecijfers van de belangrijkste landen en de eurozone als geheel

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.