Beurs vandaag

Optimistische verwachtingen ● energieprijzen dalen ● Amerikanen spenderen

|
Terug naar overzicht

De ING Beleggingsvisie 2024 is live! Hierin lees je alles over onze vooruitzichten, kansen en risico's voor volgend beursjaar. Ook kun je luisteren naar de podcast waarin je in 15 minuten helemaal op de hoogte wordt gebracht van onze verwachtingen.

Optimistische verwachtingen voor 2024

Het was gisteren een redelijk rustige dag op de financiële markten. Bij gebrek aan richtinggevend macro-economisch nieuws maakten aandelenbeleggers een pas op de plaats. Intussen worden steeds meer jaarvooruitzichten gepubliceerd door fondshuizen en vermogensbeheerders. Optimistische verwachtingen voor zowel aandelen als obligatiebeleggers zijn de gemene deler. In lijn met die van ons. Obligatiebeleggers namen gisteren al een voorschot en zetten de koersen van staatsobligaties hoger, met dalende rentes over een brede linie als gevolg. De Duitse tienjaarsrente daalde met 9 basispunten naar 2,55%, de Italiaanse tienjaarsrente daalde met 11 basispunten naar 4,28%. De index voor eurostaatsobligaties steeg op één dag met 0,6% en noteert inmiddels bijna 3% hoger dan eind vorig jaar. Wij verwachten dat er nog flink wat meer in het vat zit, nu de inflatie verder vertraagd.

Olie- en gasprijzen dalen verder

Op de Europese aandelenbeurzen werd hier en daar wat winst genomen, na de rally in de voorgaande weken. Beleggers zijn in afwachting van onder andere Amerikaanse inflatiecijfers later deze week. De Stoxx Europe 600-index sloot, bij 20% lager dan gemiddelde omzetten, met een verlies van 0,3%. Beursgenoteerde vastgoedaandelen (+1%) en nutsbedrijven (+0,5%) profiteerden van de lagere rentes. Olieaandelen leverden gemiddeld 0,6% in door de lagere olieprijs. De prijs van een vat Brent-olie daalde met 0,7% naar net onder de $80. De Europese gasprijs denderde ruim 13% omlaag naar net onder de €44 per megawattuur. Dat is het laagste niveau sinds 6 oktober, de dag voor de aanval van Hamas op Israël. Lagere gasprijzen zijn goed voor de inflatie en koopkracht van consumenten.

Amerikanen blijven flink spenderen

Volgens de laatste berichten lopen de Black Friday-verkopen in de VS op tot boven de $38 miljard, met recordomzetten bij een aantal grote e-commerceplatformen. Er zijn nog steeds weinig signalen die wijzen op een sterke groeivertraging in de VS, laat staan een recessie. Overigens bleek gisteren dat de verkopen van nieuwe huizen in de VS vorige maand wel iets sterker zijn afgenomen dan verwacht (-5,6% tegenover -5,1% verwacht), maar werd tegelijkertijd melding gemaakt van een tekort aan nieuw aanbod. Vergelijkbaar met Nederland dus. Op Wall Street keken beleggers even de kat uit de boom. De S&P 500-index sloot 0,2% in de min, de Nasdaq verloor 0,1% en de Dow Jones-index leverde 0,2% in. De VIX-index, oftewel de ‘angstgraadmeter’ van de S&P 500-index, is intussen gedaald tot onder de 13 punten. Dat is het laagste niveau sinds begin 2020, voordat de coronacrisis begon. Alles wordt weer een beetje 'normaal'.

Speculanten zetten in op renteverlagingen VS

Op de obligatiemarkt was gisteren meer beweging. Een paar veilingen van Amerikaans staatspapier werden goed ontvangen. De tweejaarsrente daalde met 6 basispunten naar 4,89%, de tienjaarsrente daalde met 8 basispunten naar 4,39%, het laagste niveau sinds 19 september. Vijf weken geleden stond er nog bijna 5% op de borden. Het kan snel gaan. We verwachten dat de Amerikaanse rentes de komende 12 maanden verder zullen dalen. Inmiddels worden er door handelaren/speculanten grote posities ingenomen op een flinke daling van de beleidsrente van de Amerikaanse centrale bank, de Fed. Ook wij verwachten dat de Fed vanaf het tweede kwartaal volgend jaar de beleidsrente zal verlagen.

Gemengd beeld in Azië

Lagere rentes in de VS betekenen ook een minder sterke dollar, oftewel hogere wisselkoersen van andere valuta. De Japanse yen noteert vanmorgen net iets boven de 148 tegenover de dollar. Een sterkere yen is echter niet gunstig voor de exportpositie van Japan. De Nikkei-index is vanmorgen 0,1% lager gesloten. De stemming op de overige Aziatische beurzen is gemengd. De Hang Seng-index verliest in Hongkong bijna 1%, maar de beurs van Shanghai plust 0,2%. De Kospi-index is in Seoel ruim 1% hoger gesloten en de Australische beurs is 0,4% hoger geëindigd. De futures (termijncontracten) op de Amerikaanse aandelenindices noteren op het moment van schrijven licht lager. De Europese aandelenbeurzen zullen vanmorgen naar verwachting licht lager van start gaan.

Agenda van vandaag

  • Consumentenvertrouwen Duitsland
  • Huizenprijscijfers VS
  • Consumentenvertrouwen VS

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.