Beurs vandaag

Beste maand Stoxx Europe-index sinds januari ● vertrouwen Duitse ondernemers stijgt ● Amerikaanse economie maakt 'zachte landing'

|
Terug naar overzicht

De berichten over de cijfers van Black Friday, het koopjesfestijn dat van de VS ook naar Europa is overgewaaid, zijn redelijk positief. De Amerikaanse online-verkopen zijn in vergelijking met vorig jaar met ruim 7% gestegen tot bijna $10 mld. Vandaag volgt dan nog Cyber Monday. Goede verkoopcijfers wijzen op aanhoudend sterke consumentenbestedingen en een goed draaiende economie.

Stoxx Europe 600-index sloot de tweede week op rij hoger

Zoals verwacht gebeurde er vrijdag weinig op de Europese beurzen. Zonder de richting van Wall Street, waar donderdag vanwege de viering van Thanksgiving geen handel was en vrijdag slechts een halve dag, sloten de meeste beurzen licht hoger bij 30% tot 40% lager dan gemiddelde omzetten. De Stoxx Europe 600-index boekte op de laatste dag van de week een winst van 0,3%. De brede Europese aandelenindex wist voor de tweede week op rij hoger te sluiten en is met een winst van bijna 6% op weg naar de beste maand sinds januari van dit jaar. Ondanks een verder dalende olieprijs (-1%) stegen aandelen van Europese olieaandelen vrijdag met gemiddeld 0,6% op het bericht dat Abu Dhabi National Oil Co. geïnteresseerd zou zijn in de overname van Wintershall, een onderdeel van BASF (+1,8%). De DAX-index sloot in Frankfurt 0,2% hoger ondanks een kleiner dan verwacht herstel van de Ifo-index. De vertrouwensindex van Duitse ondernemers is deze maand gestegen van 86,9 naar 87,3 punten (87,5 verwacht). Op de obligatiemarkt was weinig beweging en sloot de Duitse tweejaarsrente 2 basispuntjes hoger op 2,64%.

Amerikaanse economie op koers naar een ‘zachte landing’

In de VS was iedereen vrijdag nog aan het uitbuiken van het kalkoendiner of druk bezig met online shoppen. Op Wall Street werd er nog wel een halve dag gehandeld, maar dat stelde niet veel voor. Met een winst van 0,1% sloot de S&P 500-index nog wel iets hoger, de Nasdaq leverde 0,1% in en de Dow pluste 0,3%. Inkoopmanagersindices van onderzoeksbureau S&P Global wijzen op een lichte maar aanhoudende groei van de Amerikaanse economie. De composite index is deze maand blijven staan op 50,7 punten, waar analisten rekenden op een lichte daling naar 50,4 punten. Dit ondersteund de verwachting voor een 'zachte landing' van de Amerikaanse economie. Volgens een onderzoek van Bank of America is er in de twee weken tot 21 november $40 mld naar wereldwijde aandelenfondsen gestroomd. Dat is het hoogste bedrag in bijna twee jaar. Tot nu toe is er dit jaar echter veruit het meeste geld gestroomd naar geldmarktfondsen, bijna $1200 mld, in vergelijking met slechts $143 mld naar aandelen. Er is dit jaar juist geld onttrokken aan obligatiefondsen. We verwachten dat dit voor volgend jaar heel anders zal zijn. Obligaties zijn in tijden niet zo aantrekkelijk geweest. De Amerikaanse tienjaarsrente sloot vrijdag bij lage omzetten 6 basispunten hoger op 4,47%.

Aziatische beurzen in het rood

Aan het begin van de nieuwe beursweek kleuren vrijwel alle Aziatische beurzen vanmorgen rood. Een tegenvallende groei van de winsten bij Chinese industriebedrijven (+2,7%, jaar op jaar) drukt de stemming enigszins. De Hang Seng-index koerst op het moment van schrijven 0,2% lager, de beurzen op het vasteland van China noteren rond de 0,3% in de min. De Japanse Nikkei-index is 0,5% lager gesloten en de Koreaanse Kospi-index is een fractie lager gesloten.

De futures op de Amerikaanse aandelenindices noteren op het moment van schrijven rond de 0,3% lager en wijzen op een lagere opening van Wall Street vanmiddag. De Europese aandelenbeurzen zullen vanmorgen naar verwachting iets lager van start gaan.

Vrijdag is onze ING Beleggingsvisie 2024 gepubliceerd. Hierin lees je alles over onze vooruitzichten, kansen en risico's voor het volgende jaar. Ook kun je luisteren naar de podcast, waarin je in 15 minuten helemaal op de hoogte bent. Ik kan je nu alvast verklappen dat we voor 2024 voorzichtig optimistisch zijn.

Agenda van vandaag

  • Verkoopcijfers van nieuwe woningen in de VS
  • Regionale inkoopmanagersindex van Dallas

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.