Olieprijs (-3%) onder druk ● Nvidia (-4,2%) fors lager ● Trump strooit met importheffingen
Berichten over een mogelijke wapenstilstand tussen Hezbollah en Israël leidden gistermiddag tot een daling van de olieprijs. Hoewel er nog geen afspraken zijn gemaakt, blijken de onderhandelingen volgens betrokken officials voorspoedig te verlopen. Ondertussen gaan de beschietingen tussen beide partijen gewoon door. Het is te hopen dat er spoedig een akkoord volgt en het in de regio iets kalmer wordt.
Koersen olieaandelen onder druk
De prijs van een vat olie daalde gisteren met bijna 3% naar $73 en zette de koersen van Europese oliebedrijven onder druk, waardoor de sector energie (-1,4%) de slechtst presterende sector was. Ook aandelen uit de sectoren gezondheidszorg (-0,25%) en nutsbedrijven (-0,15%) sloten op de eerste dag van de nieuwe handelsweek in de min. Aandelen uit de sector duurzame consumentengoederen (+1,2%) herstelden wat onder aanvoering van JD Sports (+10%), na een opwaarts bijgesteld analistenadvies van Deutsche Bank. Aandelenkoersen van luxebedrijven zoals Kering (+5,5%) en LVMH (+1,6%) stegen na het bericht dat China soepeler visa zal uitgeven. Mogelijk dat hierdoor meer Chinezen naar Europa komen om 'dure tasjes' te kopen.
Duits ondernemersvertrouwen lager dan gedacht
De vertrouwensindex van Duitse ondernemers is deze maand iets verder gedaald dan verwacht. De zogenaamde Ifo-index is gedaald van 86,5 naar 85,7 punten (86 verwacht). Niet vreemd, gezien de politieke onzekerheid bij onze oosterburen en de dreiging van importheffingen door de VS. De deelindex van de vooruitzichten gaf een sprankje hoop: die daalde minder hard dan verwacht, namelijk van 87,3 naar 87,2 punten. De DAX-index sloot in Frankfurt 0,4% hoger en was daarmee één van de best presterende aandelenbeurzen. De Stoxx Europe 600-index sloot met een kleine plus van 0,06%. De Duitse tienjaarsrente daalde met 3 basispunten naar 2,21%.
Rentes op Amerikaanse staatsobligaties zakken
Het bericht over de beoogde aanstelling van hedgefund-manager Scott Bessent door Donald Trump als nieuwe minister van financiën, leidde tot dalende rentes op Amerikaanse staatsobligaties. Beleggers hopen dat hij in staat is om het begrotingstekort terug te dringen en de staatsschuld niet nog veel verder te laten oplopen. De tweejaarsrente daalde met 10 basispunten naar 4,27%, de tienjaarsrente daalde met 13 basispunten naar eveneens 4,27%. Hierop verzwakte de dollar met 0,6% naar 1,049 tegenover de euro.
S&P 500 sluit in de plus ondanks koersval Nvidia (-4,2%)
Ondanks een daling van olieaandelen (-2%) en zwaargewicht Nvidia (-4,2%), wist de S&P 500-index (+0,3%) voor de zesde dag op rij met winst te sluiten. De langste winstreeks sinds september. Vooral beursgenoteerde vastgoedaandelen (+1,3%), die we overwogen hebben in de ING beleggingsstrategieën, profiteerden van de lagere rentes. De Nasdaq-index sloot ondanks het verlies van Nvidia met een winst van 0,3%. De Dow Jones Industrial-index eindigde 1% hoger, de Russell 2000-index steeg 1,5% naar een nieuw ‘all-time high’. Amerikaanse MKB-bedrijven zullen naar verwachting profiteren van het ‘America First’-beleid van Trump. Sinds 5 november is de Russell 2000-index met 8% gestegen tegenover slechts 3,5% voor de S&P 500-index. Het aandeel Super Micro Computer, dat in de SDG Impact-strategie is opgenomen, steeg gisteren met nog eens 16% nadat het vorige week al 78% herstelde na zorgen over de boekhouding. Met een nieuwe accountant (BDO) is er weer vertrouwen in het IT-bedrijf dat server racks voor onder andere Nvidia maakt.
Trump strooit met importheffingen
Middels een berichtje op sociale media laat aankomend president Trump vanmorgen weten dat er nog eens 10% extra importheffing wordt ingesteld op Chinese goederen. Spullen uit Mexico en Canada zullen tegen een tarief van 25% worden belast. Het is Trump dus menens en we kunnen ervan uitgaan dat er meer importheffingen zullen volgen. Dat is niet goed voor de wereldhandel en niet goed voor de economische groei van de betreffende landen. Het is ook nog maar de vraag of het de Amerikaanse economie sterker zal maken. Dat de inflatie door importheffingen langer hoog zal blijven en mogelijk weer zal aantrekken staat buiten kijf. In reactie op het bericht wordt de dollar vanmorgen sterker en dalen de wisselkoersen van de betreffende landen. De Canadese dollar en de Mexicaanse peso worden 1% minder waard, de Chinese yuan verliest 0,4%.
Dreiging van handelsoorlog niet goed voor wereldhandel
Nu komt de aankondiging door Trump niet onverwacht en wordt er al rekening gehouden met mogelijk 60% extra importheffingen op Chinese goederen. De reactie op de Chinese beurzen valt vanmorgen dan ook wel mee. De Hang Seng-index noteert op het moment van schrijven 0,1% hoger, de CSI 300-index schommelt rond het slot van gisteren. De overige Aziatische beurzen kleuren vooral rood. Zoals gezegd is een (dreiging van) handelsoorlog niet goed voor de wereldhandel en landen die het vooral van de export moeten hebben. In Zuid-Korea noteert de Kospi-index 0,5% lager, de Japanse Nikkei-index verliest 0,9% en de beurs van Taiwan is 1,2% lager gesloten. We kunnen ons opmaken voor een periode met toenemende onzekerheid en hogere volatiliteit op de financiële markten. Historisch hoge waarderingen maakt de kans op winstnemingen groot, één van de redenen waarom we vorige week de overweging van aandelen hebben teruggeschroefd naar neutraal in onze beleggingsstrategieën. Lees het ING Maandbericht van december voor een uitgebreide toelichting en onze visie.
De futures (termijncontacten) op Amerikaanse aandelenindices noteren op het moment van schrijven licht hoger en wijzen op een iets hogere opening van de beurzen op Wall Street vanmiddag. De Europese beurzen zullen naar verwachting rond de 0,5% lager openen. De aangekondigde importheffingen voor China, Canada en Mexico zijn een voorproefje van wat Europa van Trump 2.0 kan verwachten.
Agenda van vandaag
- Cijfers over de Amerikaanse huizenprijzen en de verkopen van nieuwe woningen
- Vertrouwensindex van de conference board
- Notulen van de laatste beleidsvergadering van de Amerikaanse centrale bank (de ‘Fed’)
Goed om te weten
Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.
Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.