Beurs vandaag

Geen beursnieuws uit de VS ● krimp in de eurozone ● olieprijs daalt verder

|
Terug naar overzicht

Vanwege de viering van Thanksgiving Day, de belangrijkste feestdag in de Verenigde Staten, is de macro- en beursnieuwsstroom even opgedroogd. Volgende week is het weer business as usual. Buiten de VS zijn er wel enkele andere items om bij stil te staan.

Duitsland verhoogt uitgavenplafond

Voor het vierde achtereenvolgende jaar verhoogt Duitsland na een uitspraak van zijn hoogste constitutionele hof het uitgavenplafond van de federale regering. Duitsland heeft in zijn grondwet een extra zekering ingebouwd om te voorkomen dat regeringen te veel geld uitgeven. Voor een budgetoverschrijding is goedkeuring van het constitutionele gerechtshof nodig. De eerste drie overschrijdingen hadden te maken met de covid-pandemie. In 2023 ging het om een extra 37 miljard euro, vooral steun voor de hoge energierekening van bevolking en bedrijven.

Het 'geval' Duitsland past overigens in een trend waarbij de tekorten en schulden van overheden wereldwijd waarschijnlijk omhoog zullen gaan. Amerika gaat hierin voorop. Dat de rente op die overheidsschuld hoger is dan enkele jaren geleden, zorgt ervoor dat er relatief meer kapitaal van beleggers voor staatsfinanciering gebruikt zal worden. De ECB maakt nog geen aanstalten om de beleidsrentes te verlagen, zoals directieleden Wunsch (België) en Nagel (Duitsland) onlangs opmerkten. De Duitse tienjarige staatslening daalde met een half procent (-0,5%).

Ook economie Frankrijk en (dus) de eurozone krimpt

Naast Duitsland bevindt ook Frankrijk zich in een economische krimp. Althans, als we afgaan op de inkoopmanagersstatistieken van S&P Global. Voor de eurozone als geheel geldt nu een getal van (47.1), dat wijst op lichte krimp. Het getal is samengesteld uit zowel de dienstensector als de maakindustrie. Het getal was wel iets hoger uit dan verwacht (46.8) en beter dan vorige maand (46.5). De maakindustrie heeft het daarbij moeilijker dan de dienstensector, wat eenvoudig te verklaren valt door de verminderde vraag naar Europese export vanuit de rest van de wereld. De dienstensector blijft iets beter op peil dankzij de vraag vanuit Europa zelf.

Oliekartel komt niet tot besluit, olieprijs daalt verder

Het kartel van olieproducerende landen, OPEC, zou dit weekend vergaderen om afspraken te maken de productie verder te beperken en zo de olieprijs op te krikken. Helaas voor hen lukt het maar niet om grip te krijgen op de wereldwijde oliemarkten. De meeting is een week uitgesteld en zal online plaatsvinden. Het lijkt er dus op dat het kartel het niet eens kan worden over wie de productiebeperkingen voor zijn rekening zal moeten nemen. De meeste olielanden binnen en buiten OPEC willen simpelweg maximaal produceren om harde valuta (Amerikaanse dollars) te verdienen. Ook is er druk vanuit de VS, die gebaat zijn bij een lagere olieprijs, en landen die netto olie-importeurs zijn, zoals China en India: die landen zijn natuurlijk tegen verdere productiebeperkingen. Rusland intussen exporteert wat het kan, vanwege het sanctiebeleid. Feit is dat de olieprijs sinds september is gedaald, van $95 naar $75 per vat. Ook de olietermijnmarkten zijn negatief, wat betekent dat als je met een leveringscontract vooruitbesteld, de prijs nog lager is. We volgen de olie- en grondstoffenmarkten op te voet, maar vinden het nog vanwege de neerwaartse trend te vroeg om fors in te stappen.

Zwarte macrocijfers, maar rode koersen in Azië

De macro-cijfers uit Azië zien er weer ietsje beter uit dan voorheen: Singapore boekte meevallende groei en inflatie en de industriële productie vanuit Taiwan kromp veel minder dan verwacht. China was eerder deze week in het nieuws vanwege een nieuwe steunmaatregel voor vastgoedontwikkelaars; bankiers mogen leningen zonder onderpand verstrekken. Het land blijft wel veel last houden van de gebarsten vastgoed-bubbel, waardoor er telkens weer meer maatregelen ingezet moeten worden om de pijn te verzachten.

De financiële markten in Azië kleuren vanmorgen meer rood dan groen. De Hongkongse Hang Seng-index geeft iets van zijn eerdere, forse winst prijs. De Japanse Nikkei-index kleurt wel groen, wat opmerkelijk gezien het hoog uitvallen van de Japanse inflatiecijfers.

Benieuwd naar onze kijk op het komende beursjaar? Lees de beleggingsvisievan het ING Investment Office.

Agenda van vandaag

Er staan geen marco- of beurscijfers op de agenda.

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.