Beurs vandaag

Nieuwe all-time high Microsoft ● Nasdaq 100 dit jaar al 46,5% hoger ● Bayer 18% onderuit

|
Terug naar overzicht

Op Wall Street zagen we gisteren nieuwe ‘all-time highs’ voor de aandelenkoersen van Microsoft en Nvidia. Dat deze twee bedrijven door beleggers zo hoog worden gewaardeerd, staat niet op zichzelf. De kansen voor deze bedrijven bij de ontwikkeling van Artificial Intelligence (AI) worden door beleggers bijzonder groot geacht. En daar zijn wij het mee eens.

Overstap OpenAI-topman stuwt aandeel Microsoft

Het bericht dat de voormalig topman van OpenAI, de maker van ChatGPT, is overgestapt naar Microsoft, werd door beleggers met een koersstijging van ruim 2% beloond. Het softwarebedrijf heeft nu een marktwaarde van iets meer dan $2.800 miljard, nog net iets minder dan de bijna $3.000 miljard van Apple. Om het even in perspectief te plaatsen: de omvang van het Nederlandse bruto binnenlands product (bbp) was in 2022 ruim €940 miljard. De winstverwachtingen voor de grote techbedrijven zijn, onder andere door de groeiverwachtingen voor AI, bijzonder goed te noemen. Je kunt als belegger dan ook niet om de 'Magnificent Seven' heen. Met dalende rentes in het vooruitzicht, zal dat naar onze mening ook komend jaar zo zijn. Groeiaandelen zullen het beter doen dan waardeaandelen. Misschien niet elke dag, maar wel op de wat langere termijn.

Nasdaq naar hoogste stand sinds januari 2022

Vlak voor de presentatie van de kwartaalcijfers zette ook chipmaker Nvidia (+2,3%) een nieuwe recordstand neer. Het bedrijf profiteert optimaal van de vraag naar geavanceerde chips die onder andere worden gebruikt voor AI-toepassingen. Na een koersstijging van ruim 240% dit jaar is de rek er nog niet uit, maar zijn de verwachtingen voor de kwartaalcijfers nu wel hooggespannen. Mede door de koerswinsten van de grote techbedrijven, steeg de Nasdaq 100-index gisteren met 1,2% naar de hoogste slotstand sinds januari 2022. Dit jaar tot nu toe stegen de 100 grootste Amerikaanse techaandelen al met 46,5%. De S&P 500-index boekte een winst van 0,7%. Het is mooi om te constateren dat er nog steeds strategen en analisten zijn die negatief tegen de huidige rally aankijken. Dat betekent dat er voor de beurzen richting het einde van het jaar nog wat meer ruimte naar boven is. Zij moeten immers nog (bij)kopen om de rally niet nog verder te missen.

Op de obligatiemarkt was het kalm, bij gebrek aan richtinggevend macro-economisch nieuws. De Amerikaanse tienjaarsrente daalde met 2 basispunten. Een veiling van twintigjarig staatspapier werd goed ontvangen. De dollar verzwakte nog iets verder naar $1,094 tegenover de euro, een vat olie werd 2% duurder op $82,30.

RoundUp-fabrikant Bayer 18% onderuit

Op de Europese beurzen zagen we gisteren een paar negatieve uitschieters. Zo duikelde de koers van het aandeel Bayer op de Duitse beurs met 18% omlaag door negatieve berichten over een nieuw medicijn en mogelijk hogere kosten in de rechtszaak rond het bestrijdingsmiddel RoundUp. Mede hierdoor sloot de DAX-index met een verlies van 0,1%. Aan het einde van een rustige handelsdag, met 20% lager dan gemiddelde omzetten, sloot de Stoxx Europe 600-index met een winst van 0,1%. Beleggers zijn na de mooie koerswinsten in de voorgaande weken in afwachting van nieuwe impulsen. De Duitse tienjaarsrente steeg 2 basispunten naar 2,61%.

Vastgoedaandelen hoger op Chinese beurs

De meeste Aziatische aandelenbeurzen kleuren vanmorgen groen, maar de Japanse Nikkei-index is 0,1% lager gesloten. We moeten nog even wachten op een nieuwe hoogste stand voor de Japanse index in ruim 33 jaar. In Hongkong staat de Hang Seng-index 0,1% hoger, de beurs van Shanghai noteert onveranderd. Volgens berichten wordt er in China gewerkt aan een 'white list' van vastgoedbedrijven die in aanmerking zouden komen voor nieuwe financiering. Het doel is om de vastgoedsector, en daarmee de Chinese economie, een impuls te geven. Vastgoedaandelen noteren vanmorgen dan ook hoger. De Kospi-index is 0,8% hoger gesloten en de beurs van Australië plust 0,3%.

De futures (termijncontracten) op de Amerikaanse aandelenindices noteren onveranderd en wijzen op een vlakke opening van Wall Street vanmiddag. De Europese aandelenbeurzen zullen vanmorgen naar verwachting licht hoger van start gaan.

Agenda van vandaag

  • Huizenmarktcijfers VS
  • Notulen beleidsvergadering Fed
  • Kwartaalcijfers van onder andere Nvidia, Sonova, Lowe's, Best Buy en HP.

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.