Beurs vandaag

Lager dan verwachte inflatiecijfers ● hogere hypotheekrentes deren huizenmarkt niet ● Nasdaq steeg dit jaar al met 35%

|
Terug naar overzicht

We maken ons op voor een korte beursweek in de VS, waar donderdag Thanksgiving wordt gevierd. Vrijdag gaan de Amerikanen los met Black Friday, de start van het koopseizoen. Dan zal blijken of de consumentenbestedingen net zo hoog zullen zijn als in de voorgaande jaren en de economie een extra zetje kunnen geven.

Laag inflatiecijfer geeft markten een duwtje in de rug

De aandelen- en obligatiemarkten kregen afgelopen week een stevige duw in de rug door de lager dan verwachte inflatiecijfers in de VS. Rentes gingen omlaag en aandelenkoersen omhoog nu het wel duidelijk is dat de Amerikaanse centrale bank (Fed), en andere centrale banken, klaar zijn met het verhogen van de beleidsrentes en de volgende stap een renteverlaging zal zijn. Vrijdag kleurden de Europese aandelenbeurzen groen met fraaie winsten aan het einde van een positieve beursweek. De Stoxx Europe 600-index steeg vrijdag met nog eens 1% en bracht de weekwinst daarmee op bijna 3%. Na drie maanden van lagere koersen is de brede Europese aandelenindex op weg om de maand november met winst af te sluiten. Alle aandelensectoren wisten op de laatste dag van de week in het groen te sluiten. Bij gebrek aan richtinggevende macrocijfers sloot de Duitse tienjaarsrente onveranderd op 2,59%. De dollar verzwakte met 0,5% naar 1,095 tegenover de euro, een typisch risk-on beweging. Olieaandelen (+1,6%) profiteerden van een correctie in de olieprijs (+4,1%) nadat deze in de voorgaande weken in een bearmarkt terecht was gekomen. Even een klein herstel is dan heel normaal.

Amerikaanse huizenmarkt draait beter dan gedacht

Op Wall Street sloot de S&P 500-index voor de derde week op rij met winst. De overtuiging dat de Fed klaar is met het dichtdraaien van de geldkraan leidt, terecht, tot opluchting bij beleggers. Verder bleek vrijdag dat de Amerikaanse huizenmarkt beter draait dan verwacht. Zowel het aantal in aanbouw genomen woningen als het aantal aangevraagde bouwvergunningen is vorige maand onverwacht gestegen. Dit wijst erop dat de hogere hypotheekrentes een belangrijke pijler onder de economie nauwelijks heeft verzwakt en een aanstaande recessie niet waarschijnlijk is. Het scenario van een zachte landing lijkt vooralsnog het meest waarschijnlijk.

Beurzen omhoog, angst- en volatiliteits-indices naar beneden

Met een kleine winst van 0,1% sloot de S&P 500-index de week af met een winst van 2,2%. De Nasdaq sloot net als de Dow Jones Industrial-index vrijdag vrijwel onveranderd, maar boekte wel een weekwinst van 2,4%. De techindex staat deze maand al op een winst van 10%, dit jaar op een winst van 35%. De VIX-index, de angstgraadmeter van de S&P 500-index, daalde vrijdag met ruim 3% naar onder de 14 punten. De MOVE-index, de volatiliteitsindex van Amerikaanse staatsobligaties, eindigde ruim 2% lager op 113 punten. Langzaam maar zeker lijkt het een beetje rustiger te worden op de obligatiemarkt. Vrijdag sloot de Amerikaanse tienjaarsrente onveranderd op 4,44%, dat is ruim 20 basispunten lager dan een week eerder en het laagste niveau sinds 22 september. De weg omlaag zal niet in een rechte lijn verlopen, maar we verwachten wel dat rentes over 12 maanden lager staan. Goed nieuws dus voor obligatiebeleggers, en daarmee ook goed nieuws voor vrijwel alle andere beleggers. Geld wordt immers goedkoper.

Nikkei-index bereikt hoogste niveau in 33 jaar

Vanmorgen tikte de Nikkei-index even het hoogste niveau aan in 33 jaar, maar leverde daarna wat in en sloot uiteindelijk 0,6% lager nadat de yen in de laatste handelsuren sterker werd. Met een koerswinst dit jaar van bijna 28% is de Nikkei-index één van de best presterende beurzen. Door de zwakkere yen blijft daar in euro's gemeten nog zo'n 10% van over. De Hang Seng-index staat dit jaar nog op een verlies van ruim 10% (12% in euro), na de winst van 1,5% die vanmorgen op het bord staat. De rendementsverschillen tussen regio's en sectoren zijn ook dit jaar bijzonder groot en loont actief beheer van de portefeuilles.

De MSCI AC Asia Pacific-index is vanmorgen op weg naar de hoogste slotstand in twee maanden. Een zwakkere dollar leidt tot sterkere wisselkoersen van valuta's uit opkomende markten en kapitaalstromen in diezelfde richting. Bij gebrek aan richtinggevend macronieuws maar gesteund door het vooruitzicht op lagere rentes, noteren de meeste Aziatische beurzen hoger aan het begin van de nieuwe week. De beurzen op het vasteland van China noteren op het moment van schrijven rond de 0,5% hoger, de Kospi-index is 0,9% hoger gesloten en de beurs van Australië boekte een winst van 0,1%.

Met een vertragende inflatie, lagere rentes en redelijke winstgroeivooruitzichten ziet het er de komende maanden best aardig uit voor beleggers. Aan het einde van de week publiceren we onze Beleggingsvisie voor 2024. Stay tuned.

Agenda van vandaag

  • Producentenprijsinflatiecijfers uit Duitsland
  • Index van leidende indicatoren uit de VS
  • Kwartaalcijfers van Compass Group en Agilent Technologies

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.