Beurs vandaag

Amerikanen blijven besteden ● Wall Street hoger ● Britse inflatie daalt hard

|
Terug naar overzicht

Na de opluchtingsrally van dinsdag, door de lager dan verwachte inflatiecijfers uit de VS, namen beleggers op Wall Street gisteren even wat gas terug. Dat is op zich best logisch, al werden er weer prima macro-economische cijfers bekendgemaakt.

Amerikaanse consument blijft besteden

De winkelverkopen in de VS zijn in oktober minder gedaald dan verwacht (-0,1% tegenover -0,3% verwacht) en de verkopen in september werden naar boven bijgesteld (van +0,7% naar +0,9%). Daarnaast daalden de producentenprijzen vorige maand harder dan verwacht (-0,5% tegenover +0,1% verwacht). Kortom: meer groei en minder inflatie, een scenario dat we ook wel ‘Goldilocks’ noemen. Dat de winkelverkopen aan het einde van het derde kwartaal sterk zijn geweest, bevestigden de kwartaalcijfers van warenhuisketen Target (+17,8%) die veel beter waren dan verwacht. Zoals we gisteren al schreven, zijn de reële inkomens (nominaal inkomen minus de inflatie) van Amerikanen gestegen waardoor ze meer koopkracht hebben. En Amerikanen kennende, zullen ze dat het aanstaande feestdagenseizoen ook flink uitgeven.

Wall Street hoger, olieaandelen dalen

Bij iets hoger dan gemiddelde omzetten steeg de S&P 500-index gisteren met 0,2%. Door de verdere daling van de olieprijs (-1,6%), mede door een groter dan verwachte toename van de Amerikaanse olievoorraden, leverden olieaandelen gemiddeld nog eens 0,3% in. Een lagere olieprijs is niet gunstig voor de winstverwachtingen van oliebedrijven, maar wel voor de inflatie, de rente en daarmee voor vrijwel alle andere beleggingscategorieën. De Nasdaq steeg met 0,1% ondanks een kleine correctie op de obligatiemarkt na de forse rentedaling van dinsdag. De Amerikaanse tienjaarsrente steeg met 8 basispunten naar 4,53%. De Dow Jones Industrial-index sloot 0,5% hoger onder aanvoering van Disney (+3,1%) en Intel (+3%). Volgens onderzoeksbureau IDC (International Data Corporation) is de halfgeleiderindustrie door het dal heen en weer op weg naar groei. Volgens IDC zal de omzet van de industrie in 2024 met ruim 20% groeien naar $633 miljard.

Britse inflatie daalt sterk

Eerder op de dag sloten vrijwel alle Europese aandelenbeurzen in de plus, gedreven door de rally op Wall Street van dinsdag. Het sentiment werd gesteund door lager dan verwachte inflatiecijfers uit het Verenigd Koninkrijk (VK). De consumentenprijzen bleven daar vorige maand gelijk ten opzichte van september, waar analisten rekenden op een plus van 0,1%. Op jaarbasis is de inflatie in het VK vertraagd van 6,7% naar 4,6% (4,7% verwacht), een sterke daling die premier Sunak goed op weg helpt om zijn beloofde halvering van de inflatie na te komen. Het wereldwijde beeld is duidelijk: de trend van desinflatie zet stevig door, waardoor de rentes zullen dalen. De Stoxx Europe 600-index boekte een winst van 0,4%, terwijl de Duitse tienjaarsrente met 4 basispunten steeg naar 2,64%.

Negatieve stemming in Azië

De ontmoeting gistermiddag tussen de presidenten Biden en Xi Jinping in San Francisco schijnt positief te zijn verlopen. Er zijn een paar concrete afspraken gemaakt over onder andere militaire communicatie. De stemming was blijkbaar redelijk optimistisch. We zien daar vanmorgen op de Aziatische beurzen echter weinig van terug. Ook daar wordt wat winst genomen na de rally in de voorgaande dagen. Zwakke cijfers over de Chinese huizenprijzen en tegenvallende kwartaalberichten van de 'internetloodgieters' Cisco (-11% nabeurs) en Palo Alto Networks (-5,7% nabeurs), drukken vanmorgen de stemming in Azië. De Hang Seng-index koerst 1,3% lager, de Nikkei-index is 0,3% lager gesloten en de Kospi-index noteert onveranderd. De beurs van Shanghai staat 0,7% lager en de beurs van Australië is 0,7% lager gesloten.

De futures (termijncontracten) op de Amerikaanse aandelenindices noteren iets lager. De Europese aandelenbeurzen zullen vanmorgen naar verwachting licht lager openen.

Agenda van vandaag

  • Wekelijkse uitkeringsaanvragen VS (222.000 verwacht)
  • Kwartaalcijfers van onder andere Siemens, Aegon, Halma, Burberry Group, Walmart en Applied Materials.

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.