Inflatie in de VS komt tot stilstand ● meeste beleggingscategorieën veren op ● ‘goldilocks-scenario’ dient zich aan
Krijgt Fed-baas Jerome Powell toch mooi gelijk! Hij zei immers twee jaar geleden al dat de hoge inflatie tijdelijk (‘transitory’) is. Wat dat betreft is vertrouwen op het woord van centrale bankiers vaak als kijken op een kapotte klok: die geeft ook twee keer per dag de juiste tijd aan… maar meestal niet. Vorige week hield Powell ons nog voor dat de geldkraan in de VS misschien nog verder dicht zal worden gedraaid, als dat nodig mocht zijn. Verassing! Dat gaat niet gebeuren. Sterker nog: volgend jaar wordt de geldkraan door de Amerikaanse centrale bank juist weer opengedraaid.
Inflatie in de VS komt tot stilstand
Gisteren bleek dat de consumentenprijsinflatie vorige maand in de VS niet is gestegen (0,0%) ten opzichte van september. Hier werd gerekend op een stijging van 0,1%. Op jaarbasis zijn de prijzen met 3,2% gestegen, een flinke vertraging ten opzichte van de +3,7% in september en minder dan de verwachte +3,3%. Vorig jaar bedroeg de inflatie nog 7,7%. De kerninflatie, zonder voedsel en energie, kwam uit op 0,2% op maand- en 4% op jaarbasis. Beide cijfers waren onder de verwachting van analisten en wijzen op aanhoudende desinflatie. Volgens sommige analisten is deflatie in de VS aanstaande. Dat de inflatie in de VS verder is vertraagd kan geen verrassing zijn. Volgens de website Truflation.com, dat de inflatie op dagbasis bijhoudt, was er in oktober al een duidelijke vertraging van de inflatie te zien. Volgens de site bedraagt de inflatie in de VS nu 2,96% en wij verwachten dat deze verder zal vertragen.
Markt schat kans renteverlaging in mei op 53%
Na de publicatie van de inflatiecijfers om 14.30 uur gistermiddag prijst de markt de kans op een eerst renteverlaging door de Fed in mei nu op bijna 53%. In juli volgend jaar zou de beleidsrente volgens marktprijzen al met 50 basispunten zijn verlaagd. Wij verwachten dat deze verlaging van 0,5% al voor eind juni heeft plaatsgevonden. Beleggers reageerden zoals verwacht positief op de inflatiecijfers. Het betekent namelijk dat de tegenwind (steeds hogere rentes) van de afgelopen 18 maanden verdwijnt en binnenkort naar verwachting zal draaien naar meewind (lagere rentes). En zoals je weet kijken slimme beleggers vooruit.
Rentegevoelige aandelen veren op
Alle beleggingscategorieën die in de afgelopen anderhalf jaar onder druk hebben gelegen door hogere rentes veerden op. Om te beginnen daalden rentes op Amerikaanse staatsobligaties gisteren 'als een baksteen'. De tweejaarsrente daalde met maar liefst 20 (!) basispunten naar 4,84%, in anticipatie op renteverlagingen door de Fed. De tienjaarrente daalde met 19 basispunten naar 4,45%. De dollar ging 1,7% omlaag tegenover de euro op 1,087, de sterkste daling in een jaar. Aandelenmarkten schoten omhoog met de Russell 2000-index (+5,4%) voorop, gevolgd door de Philadelphia Semiconductor index (+3,6%), de Nasdaq (+2,4%) en de S&P 500 index (+1,9%). Het was de beste dag voor de bekendste aandelenindex sinds april. Een combinatie van lagere rentes en een economische groei die niet instort, is een ‘goldilocks-scenario’ voor beleggers. Want laten we niet vergeten te melden dat de reële uurlonen in de VS in oktober met 0,8% zijn gestegen ten opzichte van vorig jaar. Dit betekent dat de koopkracht van consumenten dankzij hogere lonen en de vertragingen van de inflatie is toegenomen. We hebben het idee dat veel economen dit onderschatten en daarom een te negatief groeiscenario voor de VS hebben. Omdat veel beleggers nog te voorzichtig zijn gepositioneerd en veel cash aan de zijlijn hebben staan, is de kans groot dat de rally richting het einde van het jaar een vervolg gaat krijgen. Deze voorzichtige beleggers worden 'gedwongen' om mee te doen om geen performance te missen (en daarmee hun bonus of hun baan op het spel te zetten).
Beursgenoteerde vastgoedaandelen (+6,9%) grootste stijgers
Op de Europese beurzen werd het feestje op Wall Street meegevierd. Rentes op eurostaatsobligaties daalden in het kielzog van de Amerikaanse rentes. De Duitse tienjaarsrente daalde met 11 basispunten naar 2,60%. De Stoxx Europe 600-index steeg met 1,3% onder aanvoering van beursgenoteerde vastgoedaandelen (+6,9%). Deze beleggingscategorie/sector heeft het flink voor de kiezen gehad door de hogere rentes en kan nu weer herstellen. Alleen olieaandelen (-0,7%) eindigden gisteren in de min, een sector die we in onze beleggingsstrategieën op onderwogen hebben staan. Angst voor olietekorten door de spanningen in het Midden-Oosten, lijkt als sneeuw voor de zon te zijn verdwenen. De stemming bij beleggers kan, zoals we vaker hebben gezien, ineens omslaan.
Aziatische beurzen in de plus
Het is vanmorgen een mooi gezicht, al die groen oplichtende koersen op mijn Bloomberg-scherm. Vrijwel alle Aziatische beurzen staan vanmorgen in de plus en rentes dalen vaak met meer dan 10 basispunten. De tienjaarsrente in Australië en Nieuw-Zeeland dalen met 13 respectievelijk 16 basispunten. Die in Zuid-Korea daalt zelfs met 18 basispunten. Om maar eens te benadrukken dat Amerika op de financiële markten leidend is. Wall Street bepaalt wat er in de rest van de wereld gebeurt, punt. De verwachting/bevestiging dat centrale banken nu echt wel klaar zijn met het dichtdraaien van de geldkraan en een volgende actie een renteverlaging zal zijn geeft de markten vleugels. De Nikkei-index is in Tokio 2,5% hoger gesloten ondanks (of dankzij) sterk tegenvallende derdekwartaalgroeicijfers (-2,2% tegenover -0,4% verwacht). Mijn geloof in een Japans groeiverhaal is dan ook niet heel sterk. Beetje bot gezegd is het een 'bejaardenhuis', zoals Europa een 'museum' is. Daar heb je als belegger weinig te zoeken.
De Hang Seng-index stijgt in Hongkong met 3,7%. Cijfers over industriële productie en winkelverkopen in China van oktober waren beter dan verwacht, wat wijst op een herstel van de Chinese economie. De Kospi-index is in Seoel 2,2% hoger gesloten.
Agenda van vandaag
- Inflatiecijfers uit het VK
- Definitieve inflatiecijfers uit Frankrijk
- Industriële productiecijfers van de eurozone
- Producentenprijsinflatiecijfers uit de VS
- Amerikaanse winkelverkoopcijfers van oktober
- Kwartaalcijfers van Infineon, Target, Siemens Energy, Alstom, Soitec en Cisco Systems
Goed om te weten
Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.
Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.