Beurs vandaag

10-jaarsrente VS tikt 5% aan ● veel speculatie op olie- en obligatiemarkten ● olieaandelen in de min

|
Terug naar overzicht

In de loop van gisterochtend steeg de Amerikaanse tienjaarsrente voor het eerst sinds 2007 tot boven de 5%. Een historische mijlpaal en het derde jaar op rij waarin de 'lange' rentes oplopen en de meeste obligatiebeleggers geconfronteerd worden met negatieve rendementen. Dat hebben we een paar honderd jaar niet meegemaakt.

Beweeglijke dag op obligatiemarkt

Uiteindelijk sloot de Amerikaanse tienjaarsrente gisteravond 6 basispunten lager op 4,85%, nadat een aantal speculanten het wel mooi genoeg vonden en hun (short)posities (terug)kochten. Deze speculatie verklaart voor een belangrijk deel de hoge volatiliteit in de rentebewegingen. De rentes op Europese staatsobligaties volgden zoals gewoonlijk het pad van de 'Treasuries': eerst omhoog en later op de dag omlaag. Van onafhankelijke bewegingen op de Europese beurzen – los van Wall Street – is vrijwel nooit sprake. De Duitse tienjaarsrente sloot 2 basispunten lager op 2,87%. De Italiaanse tienjaarsrente daalde zelfs met 9 basispunten, nadat kredietbeoordelaar S&P vrijdag nabeurs voor het land met grote begrotingstekorten de ‘BBB’-beoordeling handhaafde met een stabiele outlook. Wij vinden de rentestijgingen op de obligatiemarkt in de afgelopen weken overdreven, gelet op de dalende inflatietrend.

Speculanten beïnvloeden olie- en obligatiemarkt

Dat de olieprijs gisteren plotseling met ruim 2,5% omlaag dook, kan niet los worden gezien van de rentedaling. Marktpartijen hebben de afgelopen weken fors gespeculeerd op een hogere olieprijs, mede door een sterk draaiende Amerikaanse economie en als ‘hedge’ (verzekering) tegen de onrust in het Midden-Oosten, gefinancierd met shortposities in Amerikaanse staatsobligaties. Dan maakt het niet uit wat eerder beweegt, de rente of de olieprijs, om winst te nemen en posities te sluiten. Dat versterkte gisteren de volatiliteit op zowel de obligatie- als de oliemarkt. Sommige marktparticipanten hebben namelijk niets met beleggen, maar wel met gokken om zo snel mogelijk winst te maken. Zo steeg de koers van de Bitcoin in de afgelopen 24 uur met meer dan 10% op een bericht dat er goedkeuring zou zijn voor een ETF op de cryptomunt. Kun je nog gemakkelijker speculeren...

Olieaandelen duwen aandelenbeurzen in de min

Zonder de richting van belangrijke macro-economische cijfers en met alle ogen gericht op het conflict in Israël, sloot de Stoxx Europe 600-index gisteren met een verlies van 0,1%. De directe economische impact van de oorlog tussen Israël en Hamas is op wereldschaal zeer beperkt. Maar als landen zoals Iran en Saoedi-Arabië er (meer) bij betrokken raken, kan dat grote gevolgen hebben voor de energieprijzen. Van verdere escalatie is nu gelukkig geen sprake. Europese olieaandelen verloren gisteren gemiddeld 0,6% door de lagere olieprijs. De dollar verzwakte met 0,7% tegenover de euro naar $1,067, wat erop wijst dat beleggers een minder grote noodzaak zien om te ‘vluchten’ in de dollar. De S&P 500-index sloot 0,2% lager, gedreven door de gemiddeld 1,6% lagere koersen van olieaandelen. Koopjesjagers wisten techaandelen weer te vinden, gesteund door de lagere rentes. De Nasdaq steeg 0,3%. De Dow Jones-index, waarin olieaandelen gemiddeld 3,7% lager eindigden, verloor 0,6%.

Chinese beurs herstelt

De Japanse inkoopmanagersindex is deze maand gedaald van 52,1 naar 49,9 punten, wat wijst op afnemende economische activiteit. Vooral de deelindex van de dienstensector (van 53,8 naar 51,1 punten) verzwakte. In reactie hierop is de yen iets zwakker en staat de Nikkei-index, na een lagere opening, op een winst van 0,2%. In Hongkong noteert de Hang Seng-index 0,9% lager, maar de beurs van Shanghai koerst 0,8% hoger. Volgens een bericht zouden Chinese staatsfondsen aandelen aan het kopen zijn. Een signaal dat een mogelijk herstel van de Chinese aandelenbeurs nabij is. Een stabiele olieprijs en een onveranderde Amerikaanse tienjaarsrente steunen vanmorgen het optimisme op de beurs in Seoel, waar de Kospi-index 1,1% hoger noteert. De beurs van Australië is 0,2% hoger gesloten.

De futures (termijncontracten) op de Amerikaanse aandelenindices noteren op het moment van schrijven rond de 0,3% hoger en wijzen op een herstel van Wall Street vanmiddag. De Europese aandelenbeurzen, waar olieaandelen iets zwaarder wegen, zullen naar verwachting vlak tot licht lager openen.

Agenda van vandaag

  • Inkoopmanagersindex eurozone (stijging van 47,2 naar 47,4 punten verwacht)
  • Inkoopmanagersindex VS (daling van 50,2 naar 50 punten verwacht)
  • Kwartaalcijfers van onder andere Randstad, ASM International, Novartis, Unicredit, Puma, Barclays, Danaher, General Motors, Coca-Cola, Alphabet, Microsoft en Visa.

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.