Goed nieuws is slecht nieuws ● economie VS draait beter dan verwacht ● groeiaandelen blinken uit
Het (tijdelijk) voorkomen van een 'shutdown' van de Amerikaanse overheid, door een akkoord over het verhogen van het schuldenplafond op het allerlaatste moment, werd gisteren door beleggers niet goed ontvangen. Dat lijkt nogal tegenstrijdig.
Typisch geval van ‘goed nieuws is slecht nieuws’
De Amerikaanse economie draait op dit moment, ondanks de vele renteverhogingen, nog best goed. Ook is de inflatie al aardig vertraagd, maar nog steeds (te) hoog. Een iets lagere economische groei, bijvoorbeeld door een tijdelijke 'shutdown', zou de inflatie nog wat sneller naar beneden hebben kunnen drukken. Daardoor zou de kans op verdere renteverhogingen door de centrale bank, de Fed, afnemen. Nu gebeurde dat dus niet en traden verschillende Fed-bestuurders gisteren naar voren om te waarschuwen voor mogelijk nog meer renteverhogingen. Goed nieuws over de Amerikaanse economie is op dit moment slecht nieuws voor beleggers. De kans op een renteverhoging door de Fed bij de volgende beleidsvergadering op 1 november wordt door beleggers op de rentetermijnmarkt nu op 30% geschat. Dat was vrijdag nog minder dan 20%. Wij verwachten overigens dat de Fed de beleidsrente niet meer zal verhogen.
Economie VS draait beter dan verwacht
Op de obligatiemarkt steeg de Amerikaanse tweejaarsrente, die het dichtst bij de beleidsrente van de Fed ligt, met 6 basispunten naar 5,10%. De tienjaarsrente steeg met 11 basispunten naar 4,68%, het hoogste niveau sinds 2007. Weer geen fijne dag voor obligatiebeleggers dus. Nog meer goed nieuws, en dus slecht nieuws voor (obligatie)beleggers, kwam van de Amerikaanse inkoopmanagersindices. De ISM Manufacturing-index is vorige maand gestegen van 47,6 naar 49 punten, hoger dan de verwachte 47,9 punten. De deelindices van nieuwe orders en de werkgelegenheid zijn sterker gestegen dan verwacht en wijzen op aantrekkende groei, en dus bedrijfswinsten. Dat de deelindex van de prijzen omlaag dook van 48,4 naar 43,8 punten (49 verwacht) werd door volledig geneerd. Dit is echter niet alleen goed nieuws voor de inflatie, maar ook voor de winstmarges van bedrijven.
Groeiaandelen aan kop ondanks hogere rentes
De rentebeweging van gisteren lijkt ons overdreven, ook omdat de olieprijs met bijna 5% onderuit ging. Aanleiding was een rapport van Citigroup, dat verwacht dat de prijs van het zwarte goud naar $70 zal dalen. Hoezo is er veel speculatie op de oliemarkt? Als iedereen elkaar napraat en achter elkaar aanrent, komt het moment dat de markt draait snel dichtbij. Op Wall Street sloot de S&P 500-index voor de dertiende maandag op rij hoger, al was de plus van 0,01% marginaal. Het is wel de langste reeks sinds 1929. Opvallend was dat waardeaandelen, zoals financials (-0,8%), ondanks de hogere rentes ver achterbleven bij groeiaandelen uit onder andere de sectoren communicatiediensten (+1,5%), IT (+1,3%) en duurzame consumentengoederen (+0,3%). Alsof beleggers nu al wel anticiperen op een periode van lagere inflatie en rentes. Wij geven ze groot gelijk. Ook wij zijn nog steeds positief over aandelen uit groeisectoren. De Nasdaq-index steeg gisteren met 0,7%. De Dow Jones Industrial-index, met daarin veel meer waardeaandelen, leverde 0,2% in. Vanwege de hogere rentes steeg de dollar met 0,8% naar $1,049 tegenover de euro. Gunstig voor onze overzeese beleggingen.
Europese aandelen naar laagste niveau in 6 maanden
De koerswinsten op Wall Street en de sterkere dollar leidden gisteren tot een winst van 0,4% voor wereldwijde aandelen. De MSCI World All Country-index (total return in euro's) staat nu ruim 11% hoger dan eind vorig jaar. Dat is veel meer dan de 4,9% van de Stoxx Europe 600-index, die gisteren 1% daalde en op het laagste niveau in zes maanden sloot. In onze beleggingsstrategieën hanteren we al langere tijd een overweging van Amerikaanse aandelen tegenover een onderweging van Europese aandelen. Hogere rentes, in navolging van de VS, en lagere grondstoffenprijzen, ook al is dat tegenstrijdig, leidden tot lagere koersen van vooral aandelen uit economisch gevoelige (cyclische) sectoren zoals basismaterialen (-1,5%) en oliebedrijven (-1,5%). Overigens sloten alle sectoren gisteren in de min in Europa. De Duitse tienjaarsrente, de graadmeter voor Europese kapitaalmarktrentes, steeg met 8 basispunten naar 2,92%.
Negatieve stemming in Azië
De centrale bank van Australië heeft vanmorgen de beleidsrente zoals verwacht ongewijzigd gelaten. De centrale bank liet voor de vierde keer op rij de beleidsrente ongewijzigd, maar hintte wel op mogelijke verdere renteverhogingen. De Australische tienjaarsrente stijgt vanmorgen met 5 basispunten naar 4,54%, het hoogste niveau sinds 2011. Wereldwijd stijgen de rentes, wat de waardering van aandelen onder druk zet. De Australische beurs is 1,3% lager gesloten. De stemming op de overige Aziatische beurzen is vanmorgen niet veel beter. De Hang Seng-index levert in Hongkong 3% in, nadat de index gisteren nog gesloten was vanwege een feestdag. De beurzen op het vasteland van China zijn deze week gesloten vanwege de viering van de 'Golden Week'. De Nikkei-index is in Tokio 1,6%% lager gesloten, ondanks een zwakkere yen. De futures (termijncontracten) op de Amerikaanse aandelenindices noteren 0,1% lager en wijzen op een iets lagere opening van Wall Street vanmiddag. De Europese aandelenbeurzen zullen lager van start gaan.
Agenda van vandaag
- Vacaturecijfers VS
Goed om te weten
Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.
Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.