Beurs vandaag

‘Shutdown’ Amerikaanse overheid afgewend ● Chinese inkoopmanagersindex herstelt licht ● lager dan verwachte inflatiecijfers in de eurozone

|
Terug naar overzicht

Afgelopen zaterdagnacht steeg de temperatuur in het Amerikaanse Congres tot het kookpunt. Pas op het allerlaatste moment werd er een akkoord bereikt over het tijdelijk verhogen van het schuldenplafond en is het op slot gaan van Amerikaanse overheidsinstanties tijdelijk afgewend. Tijdelijk, want de 'oplossing' geeft ruimte in het budget tot 17 november. Voor die datum moet er een nieuw akkoord worden bereikt. Dat valt nog niet mee, met tot op het bot verdeelde Republikeinse volksvertegenwoordigers in het Huis van Afgevaardigden. Afgelopen vrijdag overheerste op Wall Street nog de angst voor een tijdelijke 'shutdown' maar vanmorgen zien we opluchting op de Aziatische beurzen na het bereiken van een akkoord.

Chinese inkoopmanagersindex herstelt licht

De redelijk positieve stemming op de beurzen in het oosten wordt vanmorgen versterkt door een beter dan verwacht Japans Tankan-rapport over het derde kwartaal, dat de ontwikkeling weergeeft van de Japanse economie, en een licht herstel van de officiële Chinese inkoopmanagersindex die zaterdag werd gepubliceerd. De composite index is in september hersteld van 51,3 naar 52 punten, wat wijst op een licht herstel van de Chinese economie. Zowel de diensten- als de productiesector herstelden licht. Dat de inkoopmanagersindices van de Chinese nieuwsdienst Caixin gisteren een onverwachte daling lieten zien over dezelfde periode maakt weinig indruk. Overigens zijn de Chinese beurzen vandaag dicht vanwege de viering van een feestdag. De beurzen op het vasteland zijn zelfs de hele week gesloten vanwege de viering van de 'gouden week'.

Hogere opening verwacht op Wall Street

Na een flink hogere opening zijn de winsten op de Japanse beurzen op het moment van schrijven alweer aardig weggesmolten. De Nikkei-index en de Topix-index staan nog maar net in de plus. De beurs van Taiwan doet het met een plus van 1,25% een stuk beter. De beurs van Seoel is vandaag ook dicht, de Australische beurs verliest 0,2%. De futures op de Amerikaanse aandelenindices noteren vanmorgen rond de 0,5% hoger en wijzen op een hogere opening van Wall Street vanmiddag. De Europese aandelenbeurzen zullen op de eerste handelsdag van alweer het laatste kwartaal vlak tot licht lager van start gaan.

Inflatiecijfers in de eurozone lager dan verwacht

Afgelopen vrijdag sloten vrijwel alle Europese aandelenbeurzen licht hoger. De Stoxx Europe 600-index boekte een winst van 0,4%, mede door aardige koersstijgingen van producenten van luxegoederen, na een opwaardering door Bank of America. Verder kregen aandelen als Adidas en Puma een steun in de rug door de goede resultaten van Nike. De positieve stemming werd verder gesteund door lager dan verwachte inflatiecijfers uit de eurozone. De kerninflatie, de belangrijkste graadmeter voor de Europese centrale bank (ECB), is vorige maand vertraagd van 5,3% naar 4,5%. Dat is lager dan de verwachte 4,8% en vergroot de kans dat de ECB de beleidsrente niet meer verder zal verhogen. In Nederland is er inmiddels al sprake van deflatie (dalende prijzen) en zou een renteverlaging eerder op zijn plaats zijn. In reactie daalden rentes op staatsobligaties over een brede linie. De Duitse tweejaarsrente daalde met 8 basispunten naar 3,20%. De tienjaarsrente daalde met 9 basispunten naar 2,84% en gaf zo 'wat lucht' aan de aandelenbeurzen. Voor een verder herstel op de aandelenbeurzen zijn lagere rentes en meevallende kwartaalcijfers een voorwaarde.

Ook de inflatie in de VS daalt nu snel

Vrijdag daalde de Amerikaanse tweejaarsrente nog wel met één basispuntje naar 5,04% maar bleef de tienjaarrente onveranderd op 4,57%, ondanks prima macrocijfers uit de VS. De core-PCE-deflator, de favoriete inflatiegraadmeter van de Amerikaanse centrale bank (Fed), is in augustus vertraagd van 4,3% naar 3,9%. Dat is in lijn met de verwachting van analisten. De maand-op-maand-inflatie is vertraagd van 0,2% naar slechts 0,1% en wijst op een continuatie van de dalende trend in de inflatie. Dat versterkt onze verwachting dat de Fed de beleidsrente niet verder zal verhogen en de volgende stap een renteverlaging zal zijn. Cijfers over het inkomen (+0,4%) en de uitgaven (+0,4%) van Amerikanen wijzen niet op een sterke afkoeling van de economie. Toch sloten vrijdag zowel de S&P 500-index (-0,3%) als de Dow Jones Industrial Index (-0,5%) lager vanwege zorgen over het ontbreken van een akkoord over het verhogen van het schuldenplafond. Dat zou pas zaterdagnacht worden gesloten. De Nasdaq (+0,1%) wist nog wel hoger te sluiten.

Met een verlies van 0,5%, boekte de MSCI AC World-index (total return in euro's) het eerste kwartaalverlies sinds Q3 van 2022. Voor wereldwijde obligaties (Bloomberg Global Aggregate total return index value unhedged in euro's) was het derde kwartaal van 2023 het zesde verlieskwartaal sinds 2022. Alleen in het eerste kwartaal van dit jaar werd er een kleine winst geboekt. Voor obligatiebeleggers is het, in tegenstelling tot aandelenbeleggers, tot nu toe een zeer tegenvallend beleggingsjaar. Lagere groei- en inflatiecijfers zijn een voorwaarde voor betere obligatierendementen.

Agenda van vandaag

  • (Definitieve) inkoopmanagersindices van de productiesector van een aantal eurolanden en de eurozone als geheel
  • ISM-manufacturing-index
  • Amerikaans cijfers over de bouwuitgaven in augustus

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.