Beurs vandaag

Olieprijs daalt eindelijk wat (-1,2%) ● Europese rentes stijgen fors… ● …terwijl de inflatiecijfers laag uitvallen

|
Terug naar overzicht

Eindelijk daalde gisteren de prijs van een vat olie, waardoor ook de rentes in de VS daalden en zorgden voor opluchting op Wall Street. Winstnemingen zo vlak voor het einde van de maand en het kwartaal op de perfecte 'pairtrade' (long olie, short treasuries) leidden tot een wat lagere olie prijs (-1,2% op $95,40) en een daling van 3 basispunten op de Amerikaanse tienjaarsrente. Het is komisch om te lezen in sommige financiële media dat het kwam door een lagere consumptie in het tweedekwartaalgroeicijfer van de VS (+0,8%, tegenover een eerdere schatting van +1,7%) en speculatie dat Saoedi-Arabië meer olie zou oppompen. Dat de prijs van olie, waar enorm veel op wordt gespeculeerd, op een dag even een andere kant op beweegt zonder concrete aanleiding is blijkbaar niet voldoende om de publieke honger naar 'breaking news' en verklaringen te stillen.

Rentes in Europa lopen verder op

Waar ook geen concrete aanleiding voor te vinden is, is de forse rentestijging in het Verenigd Koninkrijk (VK). Gisteren steeg de hele rentecurve van Engelse staatsobligaties, van 6 basispunten aan de korte kant (tweejaars) tot 13 basispunten aan de lange kant (tienjaars). Die laatste noteerde gedurende de handelsdag zelfs even 20 basispunten hoger. Blijkbaar zijn er partijen die voor het einde van de maand en het kwartaal echt geen slecht presterende staatsobligaties in de boeken willen hebben staan. Dat geldt ook voor eurostaatsobligaties waarvan de rentes gisteren verder opliepen en de index van eurostaatsobligaties naar een verlies van 1% voor dit kalenderjaar drukte. De Duitse tienjaarsrente steeg met 9 basispunten naar 2,93% en de Italiaanse tienjaarsrente met 8 basispunten naar 4,87%. Heel even was het verschil tussen beide landen meer dan 2%, waardoor geluiden van 'een nieuwe eurocrisis' hier en daar al voorzichtig te horen was. Ik zou er niet op speculeren. De ECB heeft de afgelopen jaren 'tools' genoeg in de gereedschapskist gelegd om ongewenste marktbewegingen tegen te gaan. Dat neemt niet weg dat er altijd partijen zullen zijn die de ECB op bepaalde momenten uit willen proberen.

Duitse inflatie vertraagt zienderogen

Overigens was de rentestijging op Duitse staatsobligaties best opvallend en rijmt niet met de lager dan verwachte inflatiecijfers. Deze maand is de inflatie bij onze oosterburen namelijk vertraagd van 0,4% naar 0,2%, lager dan de verwachte +0,3%. Op jaarbasis vertraagde de inflatie van 6,4% naar 4,3%, lager dan de verwachte 4,5% en het laagste niveau in bijna twee jaar. Als je de grafiek van de inflatie bekijkt, zie je dat deze vanaf de top in oktober vorig jaar (+11,6%), sneller daalt dan dat hij is gestegen. Alleen de verwachting/speculatie dat de recente stijging van de olieprijs de inflatie weer kan aanwakkeren kan als argument voor een minder sterke vertraging van de inflatie en hogere rentes worden aangehaald. Vrijwel alle economische data uit de eurozone wijzen immers op een verder groeivertraging. Naar onze mening zal de ECB door de olieprijsstijging 'heenkijken' en de beleidsrente niet verder verhogen. Cijfers over de inflatie in de eurozone die vandaag worden gepubliceerd zullen dit moeten bevestigen. Zojuist zijn de Nederlandse inflatiecijfers van september gepubliceerd. Deze maand zijn de prijzen met 0,8% gedaald in vergelijking met augustus. Op jaarbasis is de inflatie vertraagd van 3,4% naar -0,3% (+0,3% verwacht). Deflatie dus. De inflatie is vooral gedrukt door lagere energieprijzen. Met zulke cijfers zijn renteverlagingen eerder op zijn plaats. Dat zou vandaag wat lucht moeten geven op de obligatiemarkt, mits de cijfers van de eurozone ook lager uitvallen dan verwacht.

Risicopremies op bedrijfsobligaties dalen

Nog even terug naar gisteren. De Stoxx Europe 600 index steeg ondanks de hogere rentes met 0,4%. Alle Europese beurzen sloten in de plus. Op Wall Street steeg de S&P 500-index met 0,6%, herstelde de Nasdaq met 0,8% en pluste de Dow 0,4%. De dollar verzwakte licht naar 1,056 tegenover de euro en risicopremies op bedrijfsobligaties daalden. Beide bewegingen wijzen op een risk-on beweging.

Die zien we vanmorgen ook terug op de meeste Aziatische beurzen. De Hang Seng-index knalt 2,6% omhoog. Hoop op sterke Chinese consumentenuitgaven gedurende de 'golden week' voedt het optimisme. De beurzen op het vasteland van China zijn vandaag en de hele volgende week dicht. Ook in Seoel wordt al twee dagen niet gehandeld, vanwege verschillende feestdagen. De beurs van Australië noteert 0,4% hoger, maar die in Japan staan in het rood. Dit als gevolg van een sterkere wisselkoers van de yen, in reactie op het onaangekondigd opkopen van Japanse staatsobligaties door de Bank of Japan. Met lager dan verwachte inflatiecijfers lijkt er nu weinig reden te zijn voor nog hogere rentes.

Een uitgebreide toelichting en onze marktvisie lees je in het ING Maandbericht Beleggen van oktober.

Agenda van vandaag

  • Duitse winkelverkoopcijfers
  • Tweedekwartaalgroeicijfers uit het VK
  • Inflatiecijfers uit Frankrijk, Italië en de eurozone
  • De cijfers van de PCE Deflator, de favoriete inflatiegraadmeter van de Amerikaanse centrale bank

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.