Olieprijs stijgt verder (+3%) ● Amerikaanse economie groeit jaar op jaar met 4,9% ● schuldenplafond en stakingen dempen renteverhogingen
Voor de aan de Amsterdamse beurs genoteerde verzekeraars was het gisteren een beroerde dag. Een rechterlijke uitspraak, die dinsdag nabeurs werd gepubliceerd, vergroot de kans op forse schadevergoedingen in verband met woekerpolissen (beleggingsverzekeringen) die een aantal Nederlandse verzekeraars in het verleden hebben aangeboden. De koersen van onder andere NN Group (-18,8%), ASR (-14,2%) en AEGON (-4,3%) gingen hard onderuit en drukten de AEX-index. Desondanks wist de Amsterdamse beursindex nipt hoger te sluiten, mede door koerswinsten van chipbedrijven en Shell.
Olieprijs en -aandelenkoersen lopen op
Oliebedrijven hebben de laatste maanden de wind vol in de zeilen door de steeds verder oplopende olieprijs. Angst voor tekorten aan de aanbodzijde stuwde de prijs van een vat olie gisteren met bijna 3% naar $96,55 (brent), de hoogste prijs in ruim een jaar tijd. 'Long (kopen) olie' en 'short (verkopen) obligaties' is dé 'pairtrade' van dit moment. En die wordt volgens berichten in de financiële media steeds groter opgezet door vooral computergestuurde beleggingsprogramma's, vaak gebruikt door zogenaamde CTA's (commodity trading advisors). Het verhaal van olietekorten wordt bijna dagelijks 'bevestigd' door - onder andere - berichten over afnemende voorraden in de VS. Weerstanden voor nog hogere olieprijzen zijn er schijnbaar steeds minder. En dat vergroot weer de kans op aanhoudend of zelfs hogere inflatie, wat rentes nog verder omhoog jaagt. Hierdoor ontstaat er vervolgens weer druk op de aandelenkoersen. Een vicieuze cirkel. Zo sloot de Stoxx Europe 600-index gisteren 0,2% in de min. Zolang de verhalen over olietekorten de prijs van het 'zwarte goud' verder opjaagt, houdt deze beweging zichzelf in stand. Pas wanneer de focus van beleggers en de media verschuift naar andere cijfers, zoals het aanstaande kwartaalcijferseizoen of belangrijke macrocijfers, kan het negatieve beurssentiment wellicht keren.
In onze beleggingsstrategieën houden we vooralsnog vast aan een neutrale weging van aandelen en obligaties. Binnen obligaties hebben we de onderweging van staatsobligaties iets verkleind. Dit gaat ten koste van bedrijfsobligaties van goede kwaliteit ('investment grade'), waarvan we de overweging hebben verkleind. Een uitgebreide toelichting en onze marktvisie lees je in het ING Maandbericht Beleggen van oktober.
Goed nieuws voor bedrijfswinsten, slecht nieuws voor renteverwachtingen
Een hogere olieprijs en dus hogere rentes bepaalden gisteren ook de stemming op Wall Street. De Amerikaanse tienjaarsrente steeg met 7 basispunten naar 4,61%. Voor (staats)obligaties is het na een redelijk begin tot nu toe een tegenvallend jaar. De gedachte dat rentes langer hoog zullen blijven door een sterker dan verwachte Amerikaanse economie, wordt nog eens versterkt door de rally van de olieprijs. Dat de Amerikaanse economie ondanks de hogere rentes nog prima draait, bleek gisteren uit de cijfers over de orders voor duurzame goederen. Die zijn vorige maand onverwacht met 0,2% gestegen, waar analisten rekenden op een daling met 0,5%. Volgens de GDPNow-index van de Atlanta Fed, die de groei van het BBP op dagbasis berekent, zou de Amerikaanse economie in het derde kwartaal nu met 4,9% (op jaarbasis) gegroeid zijn. Dat betekent een forse versnelling van de groei en wijst in de verste verte niet op een aanstaande recessie. Goed nieuws voor de bedrijfswinsten, slecht nieuws voor de renteverwachtingen.
Schuldenplafond en stakingen kunnen de economie remmen
Volgens Fed-bestuurder Neel Kashkari zou een mogelijke tijdelijke sluiting van de Amerikaanse overheid, vanwege het binnenkort bereikte schuldenplafond, en een staking bij Amerikaanse autofabrikanten de economie kunnen afremmen en daarmee de kans op verdere renteverhogingen door de Fed verkleinen. Voor beleggers is slecht nieuws over de Amerikaanse economie dus goed nieuws. Dat kwam er gisteren nog even niet en stuwde de dollar naar 1,05 tegenover de euro. De dollar bereikte vanmorgen de hoogste stand sinds november vorig jaar tegenover een 'mandje' van andere valuta. Goed voor onze overzeese beleggingen. De S&P 500-index sloot gisteren vrijwel onveranderd, de Nasdaq steeg 0,2% en de Dow verloor 0,2%. Wij verwachten dat groeiaandelen de komende maanden beter zullen presteren dan waardeaandelen, ook al gooit de sterk gestegen olieprijs even roet in het eten.
Chinese economie blijft zorgenkindje
De olieprijs loopt vanmorgen nog wat verder op en noteert op het moment van schrijven 0,8% hoger op $97,30 per vat (brent). Ik zou zeggen: laten we die $100 waar iedereen het over heeft zo snel mogelijk aantikken. Hebben we dat maar weer gehad en kunnen we ons weer richten op andere zaken. Vooralsnog beheersen de zorgen over hoge(re) rentes en de Chinese economie, samen met nog tientallen andere zorgen, de stemming op de Aziatische beurzen. De Hang Seng-index noteert 1% lager, onder andere door (je raadt het al) zorgen over de Chinese vastgoedsector. Die zorgen zullen er de komende jaren waarschijnlijk wel blijven. Dat neemt niet weg dat er op een gegeven moment voldoende slecht nieuws is ingeprijsd en er kansen ontstaan. De beurzen op het vasteland van China noteren licht hoger. De Nikkei-index verliest vanmorgen ruim 1%. De beurs van Australië schommelt rond het slot van gisteren.
De futures op de Amerikaanse aandelenindices noteren vanmorgen licht hoger en wijzen op een iets hogere opening van Wall Street vanmiddag. De Europese aandelenbeurzen zullen om 9 uur naar verwachting rond de 0,3% hoger van start gaan.
Agenda van vandaag
- Inflatiecijfers uit Duitsland, Spanje en Italië
- Wekelijkse ww-aanvragen en definitieve tweedekwartaalgroeicijfers
Goed om te weten
Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.
Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.