Beurs vandaag

Stijgende rentes drukken beursstemming ● sterkere dollar biedt steun ● zorgen om Chinese vastgoedsector

|
Terug naar overzicht

Centrale banken zijn zo goed als klaar met het verhogen van de beleidsrente, maar er lijkt maar geen einde te komen aan de stijging van de kapitaalmarktrentes. Gisteren steeg de Amerikaanse tienjaarsrente met nog eens 10 basispunten naar 4,53%, het hoogste niveau sinds 2007. Het lijkt erop alsof alle beleggers dezelfde kant op rennen en langlopende obligaties in de verkoop blijven doen. In navolging van de hogere rentes in de VS stegen ook de rentes op eurostaatsobligaties. De Duitse tienjaarsrente steeg met 6 basispunten naar 2,80%, het hoogste niveau sinds 2011.

Hogere rente en zorgen om China drukken stemming in Europa

Oplopende rentes zijn niet goed voor obligatiebeleggers, maar ook niet voor de aandelenbeurzen. De stemming op de Europese beurzen werd daarnaast gedrukt door aanhoudende zorgen over de Chinese vastgoedsector en de groei van de Chinese economie. Aandelen van Europese bedrijven die voor een groot deel afhankelijk zijn van China, lagen gisteren onder druk. Dat de vertrouwensindex van Duitse ondernemers iets minder sterk is gedaald dan verwacht, bood weinig steun op de markten. Na een redelijke start sloten alle Europese aandelenindices gisteren in de min. De Stoxx Europe 600-index sloot 0,6% lager. Met uitzondering van de sector gezondheidszorg eindigden alle aandelensectoren lager. De euro werd 0,6% zwakker tegenover de dollar op $1,059.

Sterkere dollar lichtpuntje voor eurobeleggers

De sterkere dollar is een klein lichtpuntje voor eurobeleggers met relatief grote belangen op Wall Street, zoals wij. Een beetje valutawinst en iets hogere koersen op de beurzen in New York, leidde gisteren tot een plus van 0,7% voor de wereldwijde aandelenindex (MSCI World All Country-index, total return in euro). Ondanks tegenvallende regionale activiteitenindices (Chicago en Dallas) en oplopende lange rentes, herstelden de aandelenindices op Wall Street gisteren iets na de slechtste week sinds maart. De S&P 500-index steeg 0,4%, de Nasdaq won 0,5% en de Dow Jones Industrial-index boekte een winst van 0,1%.

Rente VS stijgt door zorgen om schuldenplafond

Beleggers zijn in afwachting van de Amerikaanse inflatiecijfers die vrijdag bekend worden gemaakt. Meevallende cijfers zouden (tijdelijk?) een einde kunnen betekenen aan de recente sterke rentestijging in de VS en wat tegenwind voor de aandelenmarkt kunnen wegnemen. Opvallend was dat de lange rentes gisteren verder opliepen ondanks tegenvallende macro-economische cijfers. Normaalgesproken zie je dan een 'vlucht naar veilige havens', oftewel meer vraag naar veilige Amerikaanse staatsobligaties – en dus lagere rentes. Het bericht dat kredietbeoordelaar Moody's zich zorgen maakt over het Amerikaanse schuldenplafond en daarmee de AAA-status van de VS, leidde echter tot een verkoopgolf van staatsobligaties en dus oplopende rentes.

Speculatie in Amerikaanse staatsobligaties

De MOVE-index, een indicator voor de volatiliteit van Amerikaanse staatsobligaties, knalde 16% omhoog naar 117 punten. De index is daarmee terug op het niveau van een maand geleden. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat er wilde speculatie plaatsvindt in (futures op) Amerikaanse staatsobligaties. Dat beeld wordt bevestigd door berichten over enorme (short)posities in bijvoorbeeld kortlopende staatsobligaties. Dat er beleggers zijn die daarmee proberen geld te verdienen of posities af dekken, kun je niet voorkomen. Het betekent echter wel dat de volatiliteit op de markten daardoor toeneemt. Dat is iets om rekening mee te houden.

Zorgen om Chinese vastgoedsector

Zorgen over de Chinese vastgoedsector houden vanmorgen de Aziatische beurzen in hun greep. Evergrande, één van de grootse Chinese vastgoedontwikkelaars met diepe schulden, zou een betaling op een uitstaande obligatie hebben gemist. Dat wakkert de angst aan voor het instorten de Chinese vastgoedsector, een belangrijke pijler onder de economie. De Hang Seng-index koerst in Hongkong 0,9% lager en staat op het laagste niveau sinds november vorig jaar. In navolging van de hogere rentes in de VS, lopen ook de lange rentes in Azië vanmorgen op en drukken de stemming op de beurzen. De Nikkei-index is in Tokio 1,1% lager gesloten, de Kospi-index verliest 1,3% in Seoel. De futures (termijncontracten) op de Amerikaanse aandelenindices noteren vanmorgen rond de 0,5% lager en wijzen op een lagere opening van Wall Street vanmiddag.

Agenda van vandaag

  • Huizenmarktcijfers VS
  • Consumentenvertrouwen VS

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.