Beurs vandaag

Beleggers kijken uit naar inflatiecijfers ● S&P 500 (-2,9%) had een slechte week ● verhoging bankbelasting vloert bankaandelen

|
Terug naar overzicht

Na een week vol rentebesluiten van centrale banken richten beleggers zich deze week op inflatiecijfers uit de eurozone en de VS om een inschatting te maken van het toekomstige beleid van de Europese- (ECB) en de Amerikaanse centrale bank (Fed). Een bevestiging van de dalende inflatietrend is nodig om de flauwe stemming op de financiële markten te keren. Afgelopen week overheerste het 'langer hogere rente'-mantra de negatieve stemming op de beurzen. Dat de inkoopmanagersindex van de eurozone deze maand volgens voorlopige cijfers - tegen de verwachting in - iets is hersteld, was vrijdag niet genoeg om de negatieve stemming op de Europese beurzen te keren.

Inkoopmanagersindex van de eurozone beter dan verwacht

De samengestelde index van de eurozone steeg van 46,7 naar 47,1 punten, terwijl analisten rekenden op een daling naar 46,5 punten. De Franse inkoopmanagersindex viel wel tegen, met een daling van 46 naar 43,5 punten (46 verwacht), terwijl de Duitse index positief verraste met een stijging van 44,6 naar 46,2 punten. Zo zijn er toch nog wat lichtpuntjes in Europa.

Zoals gezegd was het niet genoeg om het sentiment te keren: de Stoxx Europe 600-index sloot vrijdag met een verlies van 0,3%, wat het weekverlies op 1,9% bracht. Dat is de slechtste week sinds augustus. Op het Damrak waren de banken de gebeten hond na berichten over kabinetsplannen om de ‘bankbelasting’ te verhogen, net als de belasting op de inkoop van eigen aandelen. De koersen van ING en ABN Amro verloren vrijdag respectievelijk 6,3% en 4,5% en drukten de AEX-index (-0,2%) omlaag. De Engelse FTSE 100-index boekte vrijdag nog wel een winst van 0,1%, door een zwakkere pond in reactie op een daling van rentes op Engelse staatsobligaties. De Duitse tienjaarsrente sloot ongewijzigd op 2,74%.

Na een fikse stijging daalt de Amerikaanse rente weer

De Amerikaanse tienjaarsrente daalde vrijdag met 6 basispunten naar 4,43%; een correctie op de sterke stijging in de voorafgaande dagen en op de iets lager dan verwachte Amerikaanse inkoopmanagersindex. De samengestelde S&P Global-index voor de VS is deze maand licht gedaald, van 50,2 naar 50,1 punten. Iets lager dan de verwachte 50,4 punten. De index van de productiesector herstelde iets meer dan verwacht (48,9 tegenover 48,2 verwacht), de index van de dienstensector daalde onverwacht, van 50,5 naar 50,2 punten (50,7 veracht). Op zichzelf prima cijfers wijzen op een lichte afkoeling van de Amerikaanse economie, wat de druk op de inflatie verder zou moeten verminderen. De reactie op de obligatiemarkt, met lagere rentes, is dan ook begrijpelijk. Toch was het niet genoeg om de belangrijkste aandelenindices op Wall Street vrijdag hoger te zetten. De S&P 500-index verloor 0,2%, de Nasdaq leverde 0,1% in en de Dow sloot 0,3% lager. Voor de S&P 500-index was het weekverlies van 2,9% het grootste sinds maart. Lagere inflatiecijfers en hoger dan verwachte kwartaalcijfers kunnen de beurs weer een positieve impuls geven. Dat zal dan in de komende weken bevestigd moeten worden. De dollar sloot vrijdag vrijwel onveranderd op 1,065 tegenover de euro.

Chinese vastgoedaandelen onder druk

De koersen van Chinese vastgoedaandelen staan vanmorgen weer eens onder druk door aanhoudende problemen bij Evergrande. Het duwt de Hang Seng-index 1,2% omlaag. De beurzen op het vasteland van China noteren op moment van schrijven 0,3% lager. Vrijdag werd er nog gespeculeerd dat er in het weekend nieuwe Chinese stimuleringsmaatregelen zouden worden aangekondigd. Helaas heb ik niets gezien. Dat die er zullen komen, is een kwestie van tijd. De stemming op de overige Aziatische beurzen is vanmorgen gemengd. De Japanse beurzen zijn positief aan de week begonnen. De Nikkei-index koerst 0,9% hoger en de Topix-index plust 0,4%. De beurs van Taiwan herstelt 0,7% en de beurs van Australië schommelt rond het slot van vrijdag. De Koreaanse Kospi-index verliest daarentegen 0,4%.

De futures op de Amerikaanse aandelenindices noteren vanmorgen rond de 0,3% hoger en wijzen op licht koersherstel op Wall Street vanmiddag. De Europese aandelenbeurzen zullen naar verwachting licht lager van start gaan.

Agenda van vandaag

  • Producentenprijsinflatiecijfers uit Spanje
  • Index van het Duitse ondernemersvertrouwen (Ifo)

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.