Beurs vandaag

Rentes blijven stijgen ● beleggers vrezen hoge Fed-rente ● Wall Street in mineur

|
Terug naar overzicht

In het Verenigd Koninkrijk (VK) en Zwitserland proberen de centrale banken de economie wat lucht te geven door de beleidsrente – tegen de verwachting in – ongewijzigd te laten. Wij verwachten geen renteverhogingen meer in het VK en in Zwitserland zullen ze nu ook wel klaar zijn. De centrale banken van Zweden en Noorwegen verhoogden gisteren nog wel hun beleidsrente, in lijn met de verwachtingen. Ook dit waren naar verwachting de laatste renteverhogingen.

Obligatierentes blijven stijgen

Na de verrassend lager dan verwachte inflatiecijfers in het VK van woensdag, was de kans op een rentepauze door de Bank of England (BoE) al wat hoger ‘ingeprijsd’. In reactie op het rentebesluit van de BoE verzwakte het pond, bleef de tweejaarsrente ongewijzigd, maar steeg de tienjaarrente met 8 basispunten naar 4,29%. Dat had niets te maken met het rentebesluit, maar met de bewegingen op de Amerikaanse obligatiemarkt. Na de rentepauze die de Amerikaanse centrale bank, de Fed, woensdagavond aankondigde, bleek gisteren dat de Amerikaanse arbeidsmarkt nog steeds sterk is. Het aantal uitkeringsaanvragen is vorige week gedaald naar 201.000, het laagste niveau sinds januari. Dit voedt de vrees dat de Amerikaanse economie te sterk draait, waardoor de inflatie hoog blijft en de Fed mogelijk de rente toch verder zal verhogen. In reactie op het cijfer steeg de Amerikaanse tienjaarsrente met 9 basispunten naar 4,49% en werden de lange rentes in Europa mee omhoog getrokken. De Duitse tienjaarsrente steeg met 4 basispunten naar 2,74%, het hoogste niveau van dit jaar.

Mineurstemming op aandelenbeurzen

Hogere rentes zetten niet alleen de obligatiekoersen onder druk, maar ook de waardering van risicovolle beleggingen waaronder aandelen. De Stoxx Europe 600-index leverde gisteren 1,3% in. Op de beurzen in Londen en Zurich werd eerst nog positief gereageerd op de onverwachte pauzes van de centrale banken, maar de stemming sloeg later om door verliezen op de overige Europese beurzen en de mineurstemming op Wall Street. In New York overheerste de angst dat de Fed de beleidsrentes langer hoog zal houden om de inflatie te beteugelen. De S&P 500-index dook 1,6% omlaag, de slechtste dag sinds maart. De Nasdaq leverde 1,8% in, de sterkste daling in bijna een maand, en de Dow Jones-index sloot 1,1% in de min.

Zwakkere economische cijfers welkom in VS

Wij betwijfelen of de Fed de beleidsrente lang hoog zal houden. Ook in de VS zien we, net als in Europa, duidelijke signalen die wijzen op een verzwakking van de economie. Een stijgend aantal faillissementen, oplopende wanbetalingen en afnemende spaartegoeden zijn hiervan enkele voorbeelden. Buiten de sterke opleving van de olieprijs, zijn er nauwelijks signalen die wijzen op aantrekkende inflatie. Zodra de arbeidsmarkt tekenen van zwakte begint te vertonen zal de agressieve toon van de Fed snel verdwijnen. Voor beleggers zouden een paar tegenvallende macro-economische cijfers in de VS dan ook welkom zijn.

Bank of Japan wijzigt beleid niet

Zoals verwacht heeft de Bank of Japan (BoJ) vanmorgen de beleidsrente onveranderd gelaten op -0,1% en blijft het beleid van ‘yield curve control’, het drukken van de lange rente, intact. De vertragende inflatie is voor de BoJ blijkbaar voldoende om vast te houden aan het stimulerende monetaire beleid. En dat is logisch. De BoJ is allang blij dat er eindelijk wat inflatie is (3,2% in augustus). In reactie op het nieuws verzwakt de yen naar ruim boven de 148 tegenover de dollar, het laagste niveau in tien maanden. Dit draagt bij aan een herstel van Japanse aandelen, die flink lager openden maar een groot deel van het verlies hebben ingelopen. De Nikkei-index is 0,5% lager gesloten.

Chinese techaandelen herstellen

Ondanks de verliezen op Wall Street gisteravond, zijn de koersenborden op de Aziatische beurzen overwegend groen gekleurd. Chinese techaandelen herstellen flink. De Hang Seng Tech-index plust 2,6% en de Hang Seng-index noteert 1,7% hoger. De beurs van Shanghai plust 1,6, de beurs van Taiwan is 0,2% hoger gesloten, de Zuid-Koreaanse Kospi-index koerst 0,2% lager en de beurs van Australië schommelt rond het slot van gisteren. Berichten dat de staking bij een fabriek voor vloeibaar aardgas (LNG) van Chevron voorbij is, zal de gasprijs naar verwachting onder druk zetten. De futures (termijncontracten) op de Amerikaanse aandelenindices noteren vanmorgen rond de 0,2% hoger en wijzen op een licht koersherstel op Wall Street vanmiddag.

Agenda van vandaag

  • Inkoopmanagersindex eurozone
  • Inkoopmanagersindex VK
  • Inkoopmanagersindex VS

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.