Beurs vandaag

Fed verhoogt rente niet ● maar houdt rente wel langer hoog ● rentes hoger, aandelen lager

|
Terug naar overzicht

De Amerikaanse centrale bank, de Fed, heeft gisteren volgens verwachting besloten om de beleidsrente onveranderd te laten in een bandbreedte tussen 5,25% en 5,5%. Wel hintte Fed-voorzitter Jerome Powell in de aansluitende toelichting op nog een mogelijke verhoging later dit jaar.

Fed-rente blijft langer hoog

Uit de nieuwe 'dot-plot', een grafiek met daarin de renteverwachtingen van de individuele Fed-bestuursleden, blijkt ook dat de meeste bestuurders (12 van de 19) dit jaar de rente nog een stapje willen verhogen. Bovendien zal de beleidsrente volgens deze grafiek volgend jaar langer hoog blijven in vergelijking met de grafiek van drie maanden geleden. Dat past ook bij de aangepaste groei- en inflatieverwachtingen van de Fed, die opwaarts zijn bijgesteld. Dat had elke econoom kunnen bedenken. Toch reageerden beleggers op Wall Street wat verrast. De tweejaarsrente steeg met 9 basispunten naar 5,18%, het hoogste niveau sinds 2006, en de tienjaarsrente steeg met 5 basispunten naar 4,41%. Een beetje vreemde reactie, omdat deze 'hawkish hold' door de meeste economen wel werd verwacht.

Fed kan nog niet hinten op renteverlagingen

De Fed moet blijven vasthouden aan haar ‘strenge’ taal, omdat de markten anders al vooruit zouden gaan lopen op een minder krap monetair beleid. Dan zouden rentes al gaan dalen, iets wat de Fed nog niet wil omdat dan haar beleid wordt ondermijnd. De Fed zal pas hinten op een minder ruim beleid als ze eigenlijk al de rente moeten verlagen. Op basis van de huidige, dalende inflatietrend en de historie, waarbij de Fed met haar rentebeleid gemiddeld zo'n 17 maanden achterloopt op de inflatieontwikkeling, zou de Fed eigenlijk nu al de beleidsrente moeten verlagen. Dat weten ze bij de Fed zelf ook wel, maar dat kunnen ze om bovengenoemde reden niet doen. Zij wil eerst nog meer bewijs dat de inflatie afkoelt en het effect zien van de hogere brandstofprijzen.

Centrale banken moeten aan hun geloofwaardigheid denken

De Fed, en de meeste andere centrale banken, zijn altijd te laat met het verhogen van de rente en gaan er te lang mee door. Dat is geen kritiek, maar een gegeven. Daarmee behouden ze wel hun geloofwaardigheid en dat gaat boven de juiste 'timing' van rentestappen. Overigens zal de marktreactie door de Fed met tevredenheid worden aanschouwd. Hoe hoger de rentes, hoe beter hun verkrappende beleid werkt. En ook voor beleggers hoeft dit dus niet slecht uit te pakken. Hoe verder de rente oploopt, hoe minder de Fed hoeft te verkrappen en hoe eerder ze de rente kunnen verlagen. Hoe sterk de Amerikaanse economie in de tussentijd is vertraagd, zal de komende kwartalen blijken.

Wall Street onderuit door hogere rentes

In reactie op de hogere marktrentes, steeg de dollar gisteravond naar 1,065 tegenover de euro en vanmorgen is de munt nog iets sterker. Aandelenbeleggers houden niet van hogere rentes en de koersen op Wall Street eindigden gisteravond dan ook in de min. De S&P 500-index leverde 0,9% in, de rentegevoelige Nasdaq ging 1,5% omlaag en de Dow Jones-index sloot 0,2% lager. In tegenstelling tot de Fed, verwachten wij geen renteverhogingen meer. De aankomende macro-economische cijfers, die wijzen op afnemende groei en inflatie, zullen dat moeten bevestigen. De markt schat de kans op een renteverhoging in november nu in op ongeveer 30%.

Britse inflatie lager dan verwacht

De inflatie in het Verenigd Koninkrijk was in augustus lager dan verwacht. De inflatie bedroeg 6,7%, tegenover een verwachte 7% op jaarbasis. Dit betekent dat de kans dat de Bank of England de beleidsrente vanmiddag zal verhogen, is afgenomen. Die kans wordt op basis van de marktprijzen nu op 45% geschat; voordat de inflatiecijfers bekend werden was dit nog ruim 80%. Analisten gaan nog steeds uit van een verhoging van 0,25% naar 5,5%. Om 13.00 uur weten we het. In reactie op de meevallende Britse inflatiecijfers daalden de rentes op Britse staatsobligaties gisteren over een brede linie. De tweejaarsrente daalde 16 basispunten naar 4,82%, de tienjaarsrente daalde met 13 basispunten naar 4,21%. Het Britse pond verzwakte en de FTSE 100-index boekte een winst van 0,9%. De rentes op eurostaatsobligaties daalden eveneens. De Duitse tienjaarsrente daalde met 4 basispunten naar 2,70%. De lagere rentes werden op de Europese aandelenbeurzen beantwoord met koersstijgingen. De Stoxx Europe 600-index boekte een winst van 0,9%. Maar dat was nog voor het rentenieuws van de Fed; vanmorgen zullen de Europese beurzen lager van start gaan.

Agenda van vandaag

  • Werkloosheid Nederland (3,6%)
  • Wekelijkse uitkeringsaanvragen VS
  • Rentebesluit Bank of England

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.