Inflatievrees door stijging olieprijs ● beleggers in afwachting van Fed ● obligaties leveren nog weinig op
Vrees voor tekorten, door verhalen over een aanhoudende vraag en te weinig aanbod, stuwt de prijs van een vat olie richting de $100. De olieprijs staat inmiddels ruim 30% hoger dan drie maanden geleden. Gisteren daalde de prijs van het ‘zwarte goud' iets naar net even boven de $94. Die hogere olieprijs voedt de angst voor oplopende inflatie, waardoor de rentes weer oplopen en de financiële markten onder druk komen.
Hogere olieprijs werkt niet per se inflatoir
Aan de redenering dat de inflatie weer gaat oplopen door de hogere olieprijs, zitten wel wat kanttekeningen. In de markt zien we namelijk dat de inflatieverwachtingen (zoals de ‘break-even’-inflatie, die het verschil aangeeft tussen het rendement op nominale obligaties en inflatie-gekoppelde obligaties) niet verder oplopen. Bovendien werken hogere olie- en brandstoffenprijzen als een extra belasting, waardoor het besteedbaar inkomen van consumenten daalt. Dat werkt juist deflatoir, niet inflatoir. Verder is de prijsontwikkeling van energie vaak behoorlijk volatiel, zoals we de afgelopen maanden hebben gezien.
Centrale bank kijkt naar kerninflatie
Omdat de energieprijzen zo beweeglijk zijn, kijken centrale banken voor het bepalen van hun beleid vooral naar de ontwikkelingen van de kerninflatie. Daarin worden de volatiele prijzen van voeding en energie niet meegerekend. In de meeste regio’s zien we een dalende trend in deze kerninflatie. Volgens definitieve cijfers is de kerninflatie in de eurozone in augustus gedaald van 5,5% naar 5,3%, in de VS is deze vorige maand gedaald van 4,7% naar 4,3%. We verwachten de komende maanden een verdere vertraging. Daarom verwachten we dat de Amerikaanse centrale bank, de Fed, de beleidsrente vanavond onveranderd zal laten. Als we over de beweging van de olieprijs heen kijken, is een daling van de kapitaalmarktrentes bij de huidige economische ontwikkelingen – met lagere groei en inflatie – aannemelijker dan een verdere stijging.
Obligaties leveren nog weinig rendement op
In afwachting van het rentebesluit van de Fed en bij gebrek aan richtinggevend macro-economisch nieuws, waren de koersuitslagen op de meeste Europese aandelenbeurzen gisteren beperkt. De Stoxx Europe 600-index sloot vrijwel onveranderd. Olieaandelen waren door de hogere olieprijs gevraagd. Op de obligatiemarkt liepen de rentes nog iets verder op. De Duitse tienjaarsrente steeg met 3 basispunten naar 2,74%, in de buurt van het hoogste niveau van dit jaar. De index van eurostaatsobligaties daalde gisteren dan ook en staat dit jaar op een rendement van slechts 0,75%. Ja, obligaties zijn door de hogere rentes interessanter geworden, maar voor rendement moet je dit jaar tot nu toe bij de wat risicovollere obligatiecategorieën zijn, zoals (high yield en investment grade) bedrijfsleningen.
Wall Street houdt zijn kruit droog
Op Wall Street hielden beleggers hun kruit droog in afwachting van het rentebesluit van de Fed. Gemengde cijfers over de Amerikaanse huizenmarkt (minder in aanbouw genomen woningen maar meer bouwvergunningen) maakten weinig indruk. Per saldo staat de Amerikaanse huizenmarkt er naar onze mening nog prima voor. In New York sloten de belangrijkste beursindices een paar tienden van een procent in de min. En ook daar liepen de rentes nog iets verder op. De Amerikaanse tienjaarsrente steeg met 6 basispunten naar 4,36%, het hoogste niveau sinds 2007. Hogere reële rentes (nominale rente gecorrigeerd voor de inflatie) belemmeren verdere koersstijgingen op de aandelenbeurzen.
Zwakke yen zit centrale bank in de weg
De belangrijkste Aziatische aandelenbeurzen vervolgen vanmorgen de weg omlaag. In aanloop naar het rentebesluit van de Amerikaanse en Japanse centrale banken is de stemming gedrukt. Een groter dan verwacht Japans handelstekort in augustus zal de economische groei in het lopende kwartaal drukken en daarmee ook de yen verder onder druk zetten. De yen staat vanmorgen op bijna 148 tegenover de dollar en maakt het voor de Bank of Japan lastig om het juiste monetaire beleid te bepalen. Een zwakkere yen wakkert de inflatie aan, waarbij een minder ruim (stimulerend) beleid zou passen. Maar dat zou dan weer de groei verder onder druk zetten, wat een ruim monetair beleid rechtvaardigt. Ondanks de zwakkere yen, is de Nikkei-index 0,7% lager gesloten.
In Hongkong noteert de Hang Seng-index 0,3% lager, net als de beurs van Shanghai. De beurs van Seoel schommelt rond het slot van gisteren. De futures (termijncontracten) op de Amerikaanse aandelenindices noteren vanmorgen vrijwel onveranderd en wijzen op een vlakke opening van Wall Street vanmiddag. De Europese aandelenbeurzen zullen naar verwachting licht hoger openen.
Agenda van vandaag
- Inflatiecijfers VK
- Rentebesluit Fed (geen verandering verwacht)
Goed om te weten
Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.
Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.