Beurs vandaag

Vrees dat centrale banken de beleidsrente langer hoog houden ● rentes kruipen richting jaarrecords ● zorgen over groei en inflatie in Azië

|
Terug naar overzicht

Ook op Prinsjesdag negeren internationale beleggers de Nederlandse politiek volledig. Het wachten is vooral op de rentebesluiten van een aantal belangrijke centrale banken, waaronder de Amerikaanse (Fed), die ons morgenavond gaat vertellen dat de rente ongewijzigd blijft. Althans, dat is de consensusverwachting van analisten en ook die van ons.

Vrees voor een langdurige hoge rente

De verder oplopende olieprijs en de vrees dat centrale banken de beleidsrente nog lang hoog zullen houden, overheersten het beurssentiment op de eerst dag van de week. Bij gebrek aan richtinggevende macrocijfers sloot de Stoxx Europe 600-index 1,1% lager. Alle aandelensectoren eindigden in het rood. Op de obligatiemarkt liepen rentes iets verder op, wat de stemming ook niet ten goede kwam. De Duitse tienjaarsrente steeg met 3 basispunten naar 2,71% en nadert het hoogste niveau (2,75%) van dit jaar, dat in maart op de borden stond. Hogere (reële) rentes leiden tot krappere financiële condities en bieden weinig ruimte voor verdere koersstijgingen.

Ook in de VS lopen de rentes op

Datzelfde beeld zien we in de VS. Ook daar kruipen rentes steeds verder richting de hoogste niveaus van dit jaar en belemmeren daarmee verdere koersstijgingen. Gisteren steeg de Amerikaanse tweejaarsrente in aanloop naar het rentebesluit van de Fed met 2 basispunten, naar 5,05%. Dat de tienjaarsrente met 3 basispunten daalde naar 4,30% gaf wat lucht op Wall Street. De S&P 500-index boekte een kleine winst van nog geen 0,1%, de Nasdaq sloot net als de Dow Jones Industrial index onveranderd. Beleggers houden hun kruit nog even droog en wachten op de uitkomst van de beleidsvergadering van de Fed. Dat de sentimentindex van Amerikaanse huizenbouwers deze maand iets verder is gedaald dan werd ingeschat (van 50 naar 45 punten, 49 verwacht), had weinig invloed op de stemming. Olieaandelen (+0,7%) profiteerden nog iets van de hogere olieprijs, aandelen uit de sector duurzame consumentengoederen (-1%) lagen gisteren het meeste onder druk. Het was een redelijk saaie handelsdag om snel te vergeten.

Vrijwel alle Aziatische beurzen noteren lager

Op mijn koersenscherm zie ik vanmorgen vooral rode cijfers oplichten. Vrijwel alle Aziatische beurzen noteren lager. Zorgen over groei, inflatie en de koers van centrale banken overheerst, zoals vaak de laatste tijd, de stemming in het verre oosten. De Nikkei-index noteert op het moment van schrijven 1% lager, de Hang Seng-index verliest bij hele lage omzetten 0,2% en de beurs van Shanghai verliest ook 0,2%. De beurs van Zuid-Korea levert 0,7% in, die van Australië noteert 0,5% lager. Ook hier wachten beleggers op de rentebesluiten van onder andere de Fed (morgen) en de Bank of Japan (vrijdag).

De futures op de Amerikaanse aandelenindices noteren vanmorgen licht lager en wijzen op een iets lagere opening van Wall Street vanmiddag. De Europese aandelenbeurzen zullen naar verwachting vlak tot licht lager openen.

Agenda van vandaag

  • Definitieve inflatiecijfers van de eurozone
  • Huizenmarktcijfers uit de VS

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.