Beurs vandaag

Techaandelen verliezen ● rentes stijgen ● inflatieverwachtingen VS dalen

|
Terug naar overzicht

De stemming op de Aziatische beurzen is vanmorgen redelijk bedrukt. Terwijl de Japanse beurzen gesloten zijn vanwege een feestdag, koerst de Hang Seng-index op het moment van schrijven 0,9% lager in Hongkong. Beleggers reageren daarmee op het lagere slot van Wall Street van afgelopen vrijdag.

TSMC duwt Aziatische beurzen in het rood

Vrijdag lagen vooral de koersen van techaandelen onder druk, nadat ’s werelds grootste chipproducent TSMC meldde orders voor chipmachines uit te stellen. Nu was dat nieuws geen grote verrassing, maar de beurs van Taiwan noteert vanmorgen 1,2% lager en TSMC verliest zo'n 3%. Een bericht dat Tesla meer bestellingen wil plaatsen bij TSMC voor zijn supercomputer Dojo maakt blijkbaar weinig indruk bij beleggers. In Seoel noteert de Kospi-index 0,9% lager en de Australische beurs koerst 0,6% lager. Een positieve uitzondering is de beurs van Shanghai, die na een lagere opening 0,2% hoger staat. De futures (termijncontracten) op de Amerikaanse aandelenindices noteren vanmorgen 0,1% hoger en wijzen op een herstel vanmiddag na het verlies van vrijdag. De Europese aandelenbeurzen zullen naar verwachting licht lager van start gaan.

AEX negatieve uitzondering in Europa

De meeste Europese beurzen sloten vrijdag hoger. De AEX-index was met een verlies van 0,4% de negatieve uitzondering. De negatieve stemming rond de chipaandelen ASMI (-6,6%), Besi (-4,8%) en zwaargewicht ASML (-3,5%) in reactie op het bericht van TSMC, woog zwaar op de beurs in Amsterdam. De koersverliezen door de 'oude' berichten uit Taiwan lijken ons wat overdreven, maar de optie-expiratie zal de koersbewegingen vrijdag hebben versterkt. De Stoxx Europe 600-index boekte, onder aanvoering van aandelen uit de sector duurzame consumentengoederen (+1,3%), een winst van 0,2%.

Rentes en olieprijs stijgen

Positieve macro-economische cijfers uit China eerder op de ochtend voedden de gedachte dat de op één na grootste economie van de wereld en een belangrijke exportmarkt voor Europa, tekenen van stabilisatie laat zien. Een dag na de renteverhoging van de Europese Centrale Bank (ECB), liepen de rentes op eurostaatsobligaties licht op. De Duitse tienjaarsrente steeg, in het kielzog van de Amerikaanse rentes, 8 basispunten naar 2,68%. Desondanks bewoog de euro nauwelijks tegenover de dollar en sloot op $1,066. De prijs van een vat olie kroop langzaam verder omhoog richting de $94. Leuk voor olieaandelen, slecht voor de groei- en inflatievooruitzichten.

Rente VS loopt op ondanks lagere inflatieverwachtingen

De inflatieverwachting voor het komend jaar die door de universiteit van Michigan wordt gevraagd aan Amerikanen, is gedaald van 3,5% naar 3,1%. Dat is lager dan de verwachte 3,5% en het laagste niveau in meer dan twee jaar. De inflatieverwachting voor de lange termijn (5-10 jaar) is gedaald van 3% naar 2,7% (3% verwacht). Dit betekent dat het groei-afremmende beleid van de Amerikaanse centrale bank, de Fed, begint te werken. Toch liepen de rentes op Amerikaanse staatsobligaties vrijdag licht op, door sterke macro-economische cijfers. De inkoopmanagersindex van de regio New York herstelde namelijk veel sterker dan verwacht (van -19 naar +1,9 punten, - 10 verwacht), terwijl de Amerikaanse industriële productie in augustus met 0,4% gestegen. Dat is meer dan de verwachte +0,1%. Dit voedt de gedachte dat de Amerikaanse economie misschien toch nog te sterk groeit en de Fed mogelijk de beleidsrente nog verder zal verhogen. Daar geloven wij niets van. We verwachten dat de Fed woensdag de rente onveranderd zal houden en niet meer zal verhogen. Voor volgend jaar verwachten we flinke renteverlagingen door de Fed.

Techaandelen zetten Wall Street lager

De stemming op Wall Street werd vrijdag beheerst door winstnemingen bij techaandelen, met de 'oude' berichten van TSMC als excuus. De Nasdaq sloot 1,6% lager, de S&P 500-index verloor 1,2% en de Dow Jones-index eindigde 0,8% in de min. Net als op de Europese beurzen, werden de koersuitslagen versterkt door de optie- en futures-expiratie.

Agenda van vandaag

  • Sentimentindex van Amerikaanse huizenbouwers

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.