Beurs vandaag

ECB verhoogt rente tot 4% ● goede dag voor Europese en Amerikaanse indices ● Chinese macrocijfers vallen mee

|
Terug naar overzicht

Nou, dat was het dan. Gisteren heeft de Europese centrale bank (ECB) voor de tiende keer op rij de beleidsrente verhoogd. De depositorente staat na de verhoging van 0,25% op een recordstand van 4%. Niet iedereen verwachtte dat de ECB de rente verder zou optrekken, maar wij wel. En wij verwachten ook dat de ECB nu wel klaar is met verhogen. En dat is goed nieuws voor beleggers.

Groeivertraging in de eurozone

Nieuwe groei- en inflatieschattingen van de ECB wijzen op een groeivertraging in de eurozone, maar ook op een inflatieniveau van 2,1% in 2025 (nu nog 5,3%) en een aantrekkende groei volgend jaar (van 0,7% naar 1%). De geschatte percentages tot een cijfer achter de komma zijn natuurlijk volstrekt onbetrouwbaar, maar geven wel de richting van de beweging aan. De strijd van de ECB tegen de te hoge inflatie is nog niet gewonnen, maar een rentepauze is niet meer dan logisch.

Euro verzwakt, beurskoersen stijgen

Beleggers reageerden gisteren opgelucht op het nieuws uit Frankfurt. En terecht: de geldkraan gaat niet verder dicht en de volgende actie zal hoogstwaarschijnlijk een renteverlaging zijn, ook al kan dat nog wel even duren. In reactie op het rentebesluit en de toelichting door Lagarde verzwakte de euro bijna 1% tegenover de dollar naar 1,065, rentes op eurostaatsobligaties daalden en Europese aandelenbeurzen veerden op. De Duitse tienjaarsrente daalde met 6 basispunten naar 2,59%. De Stoxx Europe 600-index boekte bij hoge omzetten een winst van 1,5%, de sterkste stijging sinds maart, gedreven door beursgenoteerde vastgoedaandelen (+2,9%). Alle aandelensectoren eindigden in de plus. De positieve beursstemming werd later op de middag nog versterkt door macrocijfers uit de VS.

VS laten prima macrocijfers zien

De Amerikaanse winkelverkopen zijn vorige maand met 0,6% aangetrokken in vergelijking met juli. Dat is meer dan de +0,1% die analisten hadden verwacht en wordt voornamelijk gedreven door hogere brandstofprijzen. Maar ook de verkopen van spullen uit de 'controlegroep' van minder volatiele items, stegen met 0,1%, tegenover een verwachte daling van 0,1%. Het aantal nieuwe steunaanvragen, dat in lijn lag met de verwachtingen, bevestigt het beeld dat de Amerikaanse economie een 'zachte landing' maakt. Dat de producentenprijsinflatie vorige maand iets sterker is gestegen dan verwacht (+0,7%, tegenover een verwachting van +0,4%) kon de optimistische stemming op Wall Street niet verpesten. Ook omdat de jaar-op-jaar-kerninflatie bij producenten wel is vertraagd en in lijn was met de verwachting (van 2,4% naar 2,2%). Ondanks iets hogere rentes boekte de S&P 500-index een winst van 0,8%, de sterkste stijging in twee weken. Ook op de beurs van New York stonden beursgenoteerde vastgoedaandelen (+1,7%) bovenaan.

Indices gedreven door vastgoedaandelen

Vooral de koersen van kantoorvastgoedaandelen herstelden flink, nadat deze eerder dit jaar behoorlijk onder druk hebben gestaan. Zoals je weet zijn wij sinds eind vorige maand ook positiever geworden over beursgenoteerd vastgoed, waar al veel slecht nieuws was ingeprijsd. Een succesvol beursdebuut van de Britse chipontwerper ARM (+25%) steunde de opgelaten stemming op Wall Street en bij de techaandelen. De Nasdaq sloot 0,8% hoger, de Dow pluste 1%. De volatiliteitsindices daalden gisteren verder, als een teken dat de onrust bij beleggers steeds verder verdwijnt. De MOVE-index (volatiliteitsgraadmeter van Amerikaanse staatsobligaties) dook bijna 5% omlaag en sloot voor het eerst sinds begin februari onder de 100 punten. De VIX-index daalde ook 5% naar onder de 13 punten, het laagste niveau sinds januari 2020. Dit betekent dat professionele beleggers meer risico kunnen (en moeten) nemen om niet verder achter te blijven bij de benchmarks. Veel beleggers zijn namelijk nog steeds onderwogen in aandelen. Gisteren sloten wereldwijde aandelen (MSCI AC World index total return in euro's) op het hoogste niveaus sinds begin 2022. Een rendement van bijna 15% sinds begin dit jaar.

Beter dan verwachte macrocijfers uit China

Beter dan verwachte cijfers over de industriële productie en winkelverkopen vorige maand in China wijzen op tenminste een stabilisatie van de groei van de op één na grootste economie ter wereld en leiden tot afnemende zorgen bij beleggers. Zoals hier al eerder geschreven is al veel slecht nieuws uit China ingeprijsd. Blijkbaar hebben de stimuleringsmaatregelen van de Chinese overheid en de centrale bank (PBoC) toch wat effect. Gisteren kondigde de PBoC een verdere verlaging van de ‘reserve requirement ratio’ aan, waardoor banken gemakkelijker geld kunnen uitlenen. Chinese beleggers reageren gematigd enthousiast op de cijfers. De Hang Seng-index koerst ruim 1% hoger, maar de beurs van Shanghai is na een hogere opening in de min gedoken en staat op een verlies van 0,4%. De stemming op de overige Aziatische beurzen is vanmorgen positief, geholpen door de rally op Wall Street. De Nikkei-index plust 1%, de Kospi-index wint 1,2% en de Australische beurs noteert 1,3% hoger.

Agenda van vandaag

  • Definitieve Franse- en Italiaanse inflatiecijfers van augustus
  • Cijfers over de industriële productie in augustus in de VS
  • Sentimentsindices van de universiteit van Michigan

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.