Inflatie VS in lijn ● centrale banken altijd te laat ● laatste renteverhoging ECB verwacht
Beleggers zaten gisteren om even voor half drie op het puntje van hun stoel om niets te hoeven missen van de Amerikaanse inflatiecijfers van augustus. Die bleken zo goed als in lijn met de verwachtingen.
Inflatiecijfers VS nagenoeg in lijn der verwachting
Er ontstond kortstondig wat beweging op de valuta- en obligatiemarkt, omdat de kerninflatie (waarin de beweeglijke voedsel- en energieprijzen niet zijn meegerekend) op maandbasis met 0,3% is gestegen. Economen hadden een plus van 0,2% verwacht. De 'headline' inflatie bedroeg op jaarbasis 3,7%, tegen een verwachte 3,6%. Het belangrijkste cijfer, de kerninflatie op jaarbasis waarop de Amerikaanse centrale bank, de Fed, het monetaire beleid stuurt, daalde vorige maand zoals verwacht van 4,7% naar 4,3%. Dat is in lijn met de verwachtingen van economen en het laagste niveau in bijna twee jaar. De inflatietrend in de VS is, ondanks een hobbel in de energieprijzen, dus nog steeds neerwaarts.
Markt rekent niet meer op renteverhoging Fed
Na wat beweeglijkheid viel de reactie van de markten op de inflatiecijfers uiteindelijk mee. De dollar verzwakte iets naar 1,074 tegenover de euro en de rentes op Amerikaanse staatsobligaties stonden aan het einde van de handelsdag iets lager. De kans op een nieuwe renteverhoging door de Fed wordt nu nog wat lager ingeschat. ‘De markt’ schat de kans op een renteverhoging volgende week nu in op zo'n 2%. Wij verwachten dat de Fed de rente niet meer zal verhogen. De eerstvolgende beweging zal een verlaging zijn, na een tijdelijke pauze. Hoe lang die pauze zal duren, hangt af van de macro-economische cijfers in de komende maanden.
Centrale banken zijn altijd te laat
In reactie op de inflatiecijfers daalde de Amerikaanse tweejaarsrente, die het dichtst tegen de beleidsrente van de Fed ligt, met 5 basispunten naar 4,97%. De tienjaarsrente daalde met 3 basispunten naar 4,25%. Wij verwachten dat de lange rentes redelijk snel verder zullen dalen nu de groei- en inflatiecijfers, niet alleen in de VS maar wereldwijd, verzwakken. Vrijwel alle signalen wijzen daarop. De kans is groot dat centrale banken, inclusief de Europese Centrale Bank (ECB), de beleidsrentes te ver hebben verhoogd. Dat klinkt nogal betweterig, maar de geschiedenis leert dat centrale banken altijd te laat zijn. Met zowel het beginnen van het verhogen van de rente (weet je nog: de hoge inflatie zou slechts tijdelijk zijn) als met het te ver doorgaan met verhogen en te laat beginnen met verlagen. Ze doen het nooit goed. Maar ja, de beste stuurlui staan aan wal. De taak van centrale banken is ook niet om perfect te timen (dat kan niemand) maar om prijsstabiliteit en hun geloofwaardigheid te behouden. Dat lukt ze tot nu toe aardig.
Stagflatievrees beheerst stemming in Europa
Op Wall Street reageerden beleggers gematigd positief op de inflatiecijfers. De S&P 500-index steeg 0,1%, de Nasdaq won 0,3% en de Dow Jones-index verloor 0,2%. Op de Europese aandelenbeurzen was de stemming eerder op de dag wat bedrukt na tegenvallende groeicijfers uit het Verenigd Koninkrijk. De Stoxx Europe 600-index herstelde richting het luiden van de slotbel nog wel iets, in het kielzog van de Amerikaanse beurzen, maar eindigde met een verlies van 0,3%. De vrees voor stagflatie (de combinatie van stagnerende groei en hoge inflatie) beheerste de stemming. Laat die vrees maar zitten, in Europa is al sprake van stagflatie. De vraag is hoe snel de inflatie nu omlaag komt en de ECB en Bank of England stoppen met het verhogen van de beleidsrentes.
Nog een laatste verhoging van de ECB verwacht
Vanmiddag weten we wat de ECB met de beleidsrente gaat doen en horen we hopelijk iets over de plannen voor de toekomst. Wij gaan ervan uit dat de ECB vandaag de beleidsrente nog één laatste keer zal verhogen, maar economen zijn behoorlijk verdeeld. We zullen zien. Feit is dat de belangrijkste centrale banken klaar, of zo goed als klaar, zijn met het dichtdraaien van de geldkraan. Dat biedt weer perspectief voor beleggers. Een periode van economische groeivertraging, die we echt wel verwachten, kan dan gecompenseerd worden met een minder krap monetair beleid.
Vrijwel iedereen is negatief over China
Op de Aziatische beurzen zie ik vooral veel groen gekleurde koersen op mijn scherm. De Nikkei-index is in Tokio 1,4% hoger gesloten, ondanks een sterkere yen, door afnemende zorgen over een minder stimulerend beleid van de Bank of Japan en een goed verlopen veiling van Japanse staatsobligaties. De Hang Seng-index staat in Hongkong 0,1% hoger en de beurs van Shanghai staat 0,2% lager. Ik ken vrijwel geen belegger die positief is over Chinese aandelen en zie vrijwel iedere dag rapporten voorbijkomen die waarschuwen voor de Chinese economie. Het negatieve oordeel over Chinese aandelen wordt bevestigd door de slechte prestaties van de Chinese beurzen dit jaar (rond de -8%) en de enorme uitstroom van beleggingskapitaal. Veel slecht nieuws is inmiddels al in de koersen verwerkt en dat biedt misschien juist kansen?
Agenda van vandaag
- Winkelverkoopcijfers VS
- Producentenprijscijfers VS
- Rentebesluit ECB (verhoging met 0,25% verwacht)
Goed om te weten
Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.
Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.