Olieprijs in tien weken tijd 20% opgelopen ● lastig om 'energie-inflatie' te beteugelen ● cijfers Oracle (-13,5%) en Apple (-1,7%) vallen tegen
De prijs van een vat olie is sinds eind juni ruim 20% gestegen. Vrees voor tekorten als gevolg van een (verlengde) productiebeperking door de OPEC+ landen heeft de prijs van het 'zwarte goud' omhooggestuwd. Dat dit niet helemaal rijmt met de wereldwijde economische verzwakking maakt handelaren blijkbaar niet veel uit.
Hogere olieprijs zorgt voor hogere inflatie
Helaas leiden hogere olieprijzen tot hogere energieprijzen die de bestedingskracht van consumenten drukken, net als hogere belastingen en hogere rentes dat doen. Daarnaast leiden hogere energieprijzen tot een hogere inflatie en daarmee ook weer hogere rentes. Voor centrale banken is het lastig om deze 'energie-inflatie' te beteugelen. Je krijgt de prijs van olie namelijk niet direct omlaag door de rente te verhogen. En centrale banken kunnen geen olie oppompen om de prijs te drukken. Om nu de beleidsrentes nog verder te verhogen en daarmee een economie in een recessie te drukken, om daarmee de vraag naar olie af te remmen, lijkt ook geen goede optie. Zoals gezegd is een lagere economische groei geen garantie op lagere energieprijzen. Daarbij spelen positionering en speculaties door handelaren een minstens net zo grote rol als de economische data.
'Het begin van het einde voor fossiele brandstoffen'
Gisteren steeg de prijs van een vat olie met nog eens 1,6% naar iets boven de 92 dollar, de hoogste prijs sinds juni vorig jaar. Een bericht in de Financial Times waarin de baas van het Internationale Energie Agentschap (IEA) waarschuwt voor het begin van het einde van fossiele brandstoffen, had geen enkele invloed op beleggers. De koersen van Europese oliebedrijven stegen gisteren met gemiddeld 0,6% en hebben in de afgelopen weken een groot deel van hun relatieve achterstand sinds begin van dit jaar op andere sectoren ingelopen. Wel weer aardig om te zien hoe contrair beleggen vaak werkt. Andere cyclische sectoren zoals basismaterialen (-1,2%) en industriegoederen (-0,5%) leverden gisteren wel iets in en bewegen wel mee met de economische data.
Bij gebrek aan richtinggevend nieuws en in afwachting van Amerikaanse inflatiecijfers en het rentebesluit van de ECB sloot de Stoxx Europe 600 index 0,2% in de min. Op de obligatiemarkt was er nauwelijks beweging.
Verwachtingen Oracle en Apple te hoog opgelopen
Na teleurstellende kwartaalcijfers en verwachtingen dook de koers van het aandeel Oracle gisteren met 13,5% omlaag. Dat lijkt heel dramatisch, maar daarmee noteert het aandeel nog steeds 34% hoger dan eind vorig jaar, doet-ie het twee keer zo goed als de S&P 500-index en presteert het in lijn met Amerikaanse techaandelen. De verwachtingen waren simpelweg iets te hoog opgelopen. Dat geldt ook voor de productiepresentatie van Apple (-1,7%). De producent van mobieltje en andere gadgets voldeed niet aan de verwachtingen van beleggers. Mede door de koersdaling van zwaargewicht Apple en Oracle sloot de Nasdaq 1% lager en leverde daarmee de winst van een dag eerder weer bijna helemaal in. De S&P 500-index deed het met een verlies van 0,6% iets beter, geholpen door de koerswinst van olieaandelen (+2,3%). De Dow Jones Industrial-index sloot met een beperkt verlies van slechts 0,05%. Waardeaandelen deden het gisteren een stuk beter dan groeiaandelen. We verwachten echter niet dat dit het begin is van een draai in de trend. We hebben nog steeds een voorkeur voor groeiaandelen boven waardeaandelen. In de aanloop van de publicatie van de Amerikaanse inflatiecijfers (vanmiddag) steeg de Amerikaanse tweejaarsrente met 3 basispunten naar 5,02%.
Japanse inflatie neemt sterker af dan verwacht
Ondanks een iets sterker dan verwachte stijging van de maand-op-maand-producentenprijsinflatie (PPI) in Japan, is de jaar-op-jaar-stijging van de PPI meer vertraagd dan verwacht (van 3,4% naar 3,2%, 3,3% verwacht). Het is de kleinste stijging in 29 maanden. De hoop/verwachting dat Japan eindelijk de inflatie voor een wat langere tijd op een iets hoger niveau kan houden lijkt hiermee te verzwakken. In reactie verzwakt de Japanse yen en hoewel ik ven geen zicht heb op de Japanse obligatiemarkt lijkt het me dat rentes iets onder druk staan. Met afnemende inflatie neemt de kans op een minder ruim beleid door de Bank of Japan af. De zwakkere yen is vanmorgen niet voldoende om de Nikkei-index in de plus te krijgen; die noteert 0,1% lager op het moment van schrijven.
De Hang Seng-index schommelt in Hongkong rond het slot van gisteren, terwijl de Chinese beurzen op het vasteland tussen de 0,7% en 1,4% lager noteren. De Kospi-index verliest vanmorgen 0,1%. Beleggers houden hun kruit droog in afwachting van richtinggevend nieuws. Bovendien beschouwen veel beleggers de maand september als een risicovolle maand.
Agenda van vandaag
- Industriële productiecijfers van de eurozone
- Amerikaanse inflatiecijfers van augustus
Goed om te weten
Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.
Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.