Beurs vandaag

Lagere groei niet per se negatief ● groeiprognose eurozone iets omlaag ● Tesla stijgt 10%

|
Terug naar overzicht

Na een sterk begin van dit jaar en gedreven door de dienstensector, neemt het wereldwijde economische momentum de laatste maanden wat gas terug. Is dat slecht voor beleggers?

Lagere groei is niet per se negatief

Lagere economische groei kan leiden tot een recessie, maar dat hoeft niet per sé. Lagere economische groei betekent vooral lagere winstgroeiverwachtingen voor Economisch gevoelige (cyclische) bedrijven, terwijl typische groeibedrijven vaak minder last hebben van een economische vertraging. Bovendien zal lagere economische groei leiden tot lagere inflatie en daarmee uiteindelijk ook tot lagere rentes. En die lagere rentes zijn weer positief voor obligatiebeleggers, die het dit jaar nog best lastig hebben, en voor de waarderingen van risicovolle beleggingen zoals aandelen. Zo bekeken, is een afnemende groei helemaal zo slecht nog niet voor beleggers, mits de groei niet te sterk vertraagt en leidt tot een diepe recessie waardoor de bedrijfswinsten instorten. Daar lijkt vooralsnog echter geen sprake van. Wel zijn er grote regionale verschillen.

Groeiverwachtingen eurozone iets verlaagd

De Europese Commissie (EC) verlaagde gisteren de groeiverwachtingen voor de eurozone voor dit jaar van 1,1% naar 0,8% en voor volgend jaar van 1,6% naar 1,3%. De verwachting voor de inflatie is voor dit jaar verlaagd van 5,8% naar 5,6%, maar voor volgend jaar iets verhoogd van 2,8% naar 2,9%. De inflatie neemt dus wel sterk af, maar iets minder dan een eerdere voorspelling. Dat maakt het voor de Europese Centrale Bank (ECB) niet eenvoudiger om het juiste beleid te bepalen. Onze collega's van ING Research verwachten dat de ECB donderdag de rente nog eens met een kwartje (0,25%) zal verhogen, om daarna een pauze in te lassen. ‘De markt’ schat de kans op een verhoging nu op iets minder dan 40%. Er is dus wat twijfel. Persoonlijk zou ik de rente nu niet verder verhogen, gelet op de snelle groeivertraging in de eurozone. Maar ja, wie ben ik? Overigens wijzen de nieuwe schattingen van de EC dus op een nominale groei (reële groei plus inflatie) van 6,4% en 4,2% voor respectievelijk dit en volgend jaar. Dit betekent dat de winstgroei van bedrijven, die wordt uitgedrukt in nominale percentages, wel lager zal worden maar niet instort.

Europese aandelen en rentes iets hoger

Bij gebrek aan richtinggevende macro-economische cijfers en vooruitlopend op het rentebesluit van aanstaande donderdag, liepen de rentes op eurostaatsobligaties iets op. De Duitse tienjaarsrente steeg met 3 basispunten naar 2,64%. Na een sterke rally verzwakte de dollar met 0,5% naar $1,075 tegenover de euro. De meeste Europese aandelenbeurzen wisten op de eerste dag van de nieuwe week iets hoger te sluiten. De Stoxx Europe 600-index boekte onder aanvoering van vastgoedaandelen (+1,4%) een winst van 0,3%.

Tesla stijgt 10% op positief analistenrapport

Op de researchafdeling van zakenbank Morgan Stanley is een lampje gaan branden. In een ruim 60 pagina's dik rapport werd de geschatte waarde van Tesla met $500 miljard verhoogd, met als belangrijkste reden de toegevoegde waarde van 'Dojo'. Nee, dat is niet de judozaal van Tesla, maar de naam van hun supercomputer die zelfrijdende auto's mogelijk moet maken door middel van artificial intelligence (AI). Het toverwoord van dit jaar om koersen hoger te zetten. En dat lukte aardig. Het aandeel Tesla steeg gisteren 10% naar ruim $273 waardoor de autofabrikant in één dag een kleine $90 miljard meer waard werd. En een flinke stap op weg naar de $400, het nieuwe koersdoel van Morgan Stanley (het oude was $250).

Yellen heeft vertrouwen in zachte landing

Naast het nieuws over Tesla, trokken beleggers zich op aan de geruststellende woorden van Janet Yellen, tegenwoordig de Amerikaanse minister van Financiën. Zij heeft meer vertrouwen gekregen in een 'zachte landing' van de Amerikaanse economie. Oftewel: een economische vertraging, maar geen recessie. Voor beleggers zou een iets zwakkere economie juist positief kunnen zijn, voor de reden die we hierboven hebben genoemd. De S&P 500-index steeg gisteren met 0,7%, de Nasdaq pluste 1,1% en de Dow Jones Industrial-index boekte een winst van 0,3%.

Agenda van vandaag

  • Definitieve Nederlandse en Spaanse inflatiecijfers van augustus
  • Vertrouwensindex van het Amerikaanse midden- en kleinbedrijf

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.