Beurs vandaag

Amerikaanse indices renderen beter door sterkere dollar ● olieprijs stijgt, gasprijs daalt ● cijfers wijzen op stagflatie in Europa

|
Terug naar overzicht

Even een korte terugblik op de afgelopen weken. Op donderdag 17 augustus, de dag voor mijn laatste Dagbericht, sloot de AEX-index in Amsterdam op afgerond 738 punten. Afgelopen vrijdag luidde de bel op een stand van 739 punten. Op hoofdlijnen heb je in Amsterdam niets gemis als je, zoals ik, op vakantie bent geweest.

Amerikaanse indices presteren beter dan de Europese

De S&P 500-index is in dezelfde periode met 2% gestegen en in euro's zelfs 4%, doordat de dollar sterker is geworden en inmiddels 1,07 noteert. Bijna niemand verwacht nu nog dat de euro op korte termijn veel sterker zal worden. En wees eerlijk: waar zou jij op dit moment liever je geld in stoppen? De Nasdaq is in dezelfde periode (in euro's) 5% gestegen, nadat deze een week eerder nog bijna 7% hoger noteerde. Wereldwijde aandelen hebben in de afgelopen drie weken een rendement van ruim 3% geboekt.

Grotere bewegingen nog zien we bij de olieprijs (+7,8%), die opliep als gevolg van vrees voor minder aanbod vanuit de OPEC+. Daar geloof ik niet zo in, maar 'de markt' ziet er blijkbaar een goede reden in om de prijs hoger te zetten. Aan de Europese gasprijs zal het niet gelegen hebben. Die is ondanks de langverwachte staking in Australië in de afgelopen drie weken met bijna 20% gedaald.

Economie in de eurozone draait matig, in tegenstelling tot die in de VS

Dat de economie van de eurozone niet zo lekker draait was al bekend en werd in de afgelopen weken bevestigd met zeer matige macrocijfers. Overigens is de economic surprise-index van de eurozone sinds 17 augustus wel iets verbeterd. Toch ook zijn rentes (kort en lang) een paar basispunten gedaald. De rentes op Amerikaanse staatsobligaties zijn aan de korte kant (tweejaars) licht gestegen maar aan de lange kant vrijwel onveranderd gebleven. De Amerikaanse economische data wijzen nog steeds niet op een aanstaande recessie. Die kans achten we op korte termijn ook zeer klein. Risicopremies op bedrijfsobligaties zijn redelijk gedaald. Ik heb per saldo tijdens mijn vakantie een aardige, maar geen overdreven risk-on markt 'gemist'.

Op sectorniveau waren IT-aandelen de winnaar, gevolgd door energie, communicatiediensten en duurzame consumentengoederen. Met uitzondering van energie, waarvoor we een onderweging hanteren, zijn we ook nog prima gepositioneerd met een voorkeur voor groeiaandelen. Beursgenoteerd vastgoed heeft in lijn met wereldwijde aandelen gepresteerd. We verwachten zoals gezegd dat het slechte nieuws wel zo goed als in de koersen in verwerkt. Al met al kunnen we constateren dat er in de afgelopen weken niet veel is veranderd ondanks de honderden 'breaking news’-headlines die er over het scherm zijn gerold.

Stagflatie heeft de eurozone bereikt

Afgelopen vrijdag kwamen de meeste Europese beurzen bij gebrek aan richtinggevend macronieuws niet ver van hun plek. De Stoxx Europe 600-index sloot met een plus van 0,2%, nadat de brede Europese beursindex in de voorgaande zeven dagen steeds lager eindigde vanwege de vrees voor stagflatie. Wat mij betreft kun je die ‘vrees’ weg laten; we zitten in Europa in een periode van stagflatie. Dat maakt het er voor de ECB niet gemakkelijker op om het juiste beleid te bepalen. Op Wall Street was vrijdag ook weinig beweging. De S&P 500-index boekte een plus van 0,1%, wat het weekverlies beperkte tot 1,3%. Korte rentes liepen in de VS licht op nu meer beleggers zich zorgen maken of de Amerikaanse economie niet te sterk draait en de Amerikaanse centrale bank (Fed) daarom niet toch de beleidsrente verder zal verhogen. Wij denken van niet, aangezien de inflatietrend in de VS neerwaarts is.

Gemêleerd nieuws uit Azië

Het nieuws van vanochtend richt zich vooral op Japan, waar de centrale bank hint op een minder ruim monetair beleid. In reactie stijgen rentes op Japanse staatsobligaties, is de yen sterker en noteert de Nikkei-index 0,6% lager op het moment van schrijven. De Hang Seng-index verliest 1%, doordat onder andere de koersen van Chinese vastgoedbedrijven onder druk staan nadat deze vorige week flink zijn opgeveerd. De beurzen op het vasteland van China staan daarentegen 1% in de plus. De Koreaanse Kospi-index plust 0,3% en de beurs van Australië stijgt 0,4%. De futures op de belangrijkste Amerikaanse beursindices wijzen op een licht hogere opening van Wall Street vanmiddag. De Europese beurzen zullen naar verwachting ook iets hoger aan de nieuwe week beginnen.

Agenda van vandaag

  • Nederlandse handelscijfers van juli
  • Industriële productiecijfers uit Italië

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.