Beurs vandaag

Adyen duikt 39% omlaag ● hogere rente zet beurs onder druk ● centrale bank China grijpt in

|
Terug naar overzicht

Soms zit het mee, soms zit het tegen. De aandelenkoers van voormalig beurslieveling Adyen dook gisteren bijna 40% omlaag na tegenvallende kwartaalcijfers en vooruitzichten. De betalingsverwerker ondervindt steeds meer concurrentie en heeft tegelijkertijd te maken met hogere kosten. Dat is geen goede combinatie. We moeten terug naar 2003 om een vergelijkbare koersdaling van een AEX-aandeel te vinden. Toen dook het aandeel Ahold, na het bekend worden van een boekhoudschandaal bij dochterbedrijf US Foodservice, op één dag ruim 60% omlaag. Adyen was gisteren goed voor bijna de helft van de daling van 19 punten van de AEX-index.

Hogere rente zet aandelen onder druk

De stemming op de Europese beurzen werd gisteren wederom gedrukt door zorgen over China en aanhoudende inflatievrees in de VS, door een veel sterker dan verwachte economische groei en angst voor aanhoudend hoge, of zelfs hogere beleidsrentes. In het kielzog van de Amerikaanse rentes, liepen ook de rentes op Europese staatsobligaties op. De Duitse tienjaarsrente sloot 6 basispunten hoger op 2,71%, het hoogste niveau sinds maart. Hogere rentes zetten de waardering van risicovolle beleggingen, waaronder aandelen, onder druk. Maar ook de Bitcoin leverde bijna 4% in en vanmorgen staat de cryptomunt nog eens 5% lager. De Stoxx Europe 600-index sloot 0,9% lager onder druk van de sector financiële waarden (-13,7%). Die profiteert normaalgesproken juist van hogere rentes, maar stond onder druk door de koersval van Adyen. Aandelen uit de sectoren gezondheidszorg (+3,9%), duurzame consumentengoederen (+1,3%) en energie (+0,6%) sloten wel hoger. Met een verlies van 2,5% was de AEX veruit de slechtst presterende beurs.

Inflatievrees beheerst stemming in New York

Op Wall Street was de stemming al niet veel beter. De vrees bij beleggers dat de Amerikaanse economie 'te goed' draait en de gedachte dat daardoor de inflatie en rente ook langer hoog blijven, beheerste de stemming. Het klinkt tegenstrijdig, maar tegenvallende macro-economische cijfers uit de VS zouden voor opluchting op de markten kunnen zorgen. Goed nieuws uit de VS wordt nu geïnterpreteerd als slecht nieuws, en andersom. Hogere rentes leidden tot druk op de aandelenbeurzen. De S&P 500-index sloot 0,8% lager, de Nasdaq leverde 1,2% in en de Dow Jones-index verloor 0,8%. Ondanks prima kwartaalcijfers sloot het aandeel Walmart 2,2% lager.

Rentestijging lijkt ons wat overdreven

De Amerikaanse tienjaarsrente steeg gisteren met 2 basispunten naar 4,27%, terwijl de tweejaarsrente met 4 basispunten daalde met 4 basispunten. Het heeft er alle schijn van dat veel beleggers en speculanten verkeerd gepositioneerd waren voor stijgende lange rentes en dat nu moeten corrigeren in een minder liquide markt. Dat kan, zoals we de afgelopen dagen hebben gezien, leiden tot flinke koersbewegingen bij obligaties. De rentebeweging omhoog lijkt wat doorgeschoten en is voor ons vooralsnog geen reden om onze visie aan te passen. We verwachten dat de lange rentes de komende twaalf maanden zullen dalen als gevolg van lagere economische groei en een vertraging van de inflatie.

Chinese beurs omlaag ondanks ingreep centrale bank

Stevig ingrijpen door de Chinese centrale bank op de valutamarkt om de koers van de yuan te steunen, kan vanmorgen de negatieve stemming op de Chinese beurzen niet keren. In Hongkong noteert de Hang Seng-index 1,7% lager, de beurs van Shanghai noteert 0,5% in de min. Vrijwel alle andere Aziatische beurzen kleuren vanmorgen ook rood. De Nikkei-index staat 0,6% lager, net als de Zuid-Koreaanse Kospi-index. De beurs van Australië schommelt rond het slot van gisteren. De koerswinst van ruim 2% van Applied Materials gisteravond nabeurs, in reactie op goede vooruitzichten voor de chipindustrie, is niet genoeg om de futures op de Amerikaanse beurzen veel hoger te zetten. Deze wijzen op een vlakke opening van Wall Street vanmiddag. De Europese beurzen zullen naar verwachting lager van start gaan.

Agenda van vandaag

  • Winkelverkoopcijfers VK
  • Definitieve inflatiecijfers juli eurozone
  • Kwartaalcijfers van onder andere Kingspan Group en Deere & Co

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.