Beurs vandaag

Extra winstbelasting Italiaanse banken ● Koers Novo Nordisk +17,2% ● deflatie in China

|
Terug naar overzicht

Het bericht dat de Italiaanse regering een extra winstbelasting (‘windfall tax’) wil gaan heffen bij Italiaanse banken viel gisteren niet goed bij beleggers. Juist op het moment dat het er voor de Italiaanse banken weer iets beter uitziet, worden ze geconfronteerd met onberekenbare politieke maatregelen.

Slechte dag voor bankaandelen

Hoewel nog niet precies bekend was hoe de nieuwe maatregelen zullen uitpakken, verloren Italiaanse banken op één dag ruim €9 miljard aan marktwaarde door koersdalingen tot 10% op de beurs van Milaan. Terwijl de maatregel naar schatting zo'n €2 miljard in het laatje van de overheid zal brengen. Veel beleggers reageren vaak eerst en denken dan pas na over de gevolgen. Dat biedt ook weer kansen. De stemming rond bankaandelen was al niet positief doordat kredietbeoordelaar Moody's de kredietwaardigheid van een aantal Amerikaanse regionale bank verlaagde en een aantal grotere banken 'in de gaten houdt'. Nu er uit Italië wat meer details naar buiten komen, met onder andere een maximum belasting afhankelijk van het bankkapitaal, lijkt de koersdaling van gisteren wat overdreven. Bovendien moeten de maatregelen nog worden goedgekeurd in het Italiaanse parlement. Niettemin werden gisteren de koersen van andere Europese banken (-1,7%) mee omlaag getrokken. Dat drukte, samen met tegenvallende handelscijfers uit China, de stemming op de Europese beurzen.

Novo Nordisk in één dag $60 miljard meer waard

Goede berichten over positieve bijwerkingen van een effectief en populair obesitasmedicijn (Wegovy) van het Deense Novo Nordisk stuwden de koers van het aandeel gisteren ruim 17% omhoog. Daardoor nam de beurswaarde van het bedrijf op één dag met omgerekend $60 miljard toe tot ruim $400 miljard. Dat is nog maar net iets minder dan het grootste Europese bedrijf LVMH met $440 miljard. Dat aandelen uit de sector gezondheidszorg gisteren met gemiddeld meer dan 3% stegen, was echter niet genoeg om de Stoxx Europe 600-index boven water te houden. De brede Europese beursindex sloot aan het einde van een levendige handelsdag 0,2% lager.

Negatief bankennieuws bepaalt stemming op Wall Street

De vertrouwensindex van kleine en middelgrote Amerikaanse bedrijven is vorige maand harder gestegen dan verwacht (van 91 naar 91,9 punten, 91,3 verwacht). Dat is het hoogste niveau sinds november vorig jaar en wijst geenszins op een aanstaande recessie. Het nieuws had echter weinig invloed op de stemming op Wall Street. Die werd beheerst door de neerwaartse bijstelling van de kredietwaardigheid van een aantal regionale banken door Moody's en de koersdalingen van Europese bankaandelen. De KBW Regional Bank-index daalde vlak na opening met meer dan 3%, maar herstelde gedurende de handel tot een verlies van 1,4%. In de S&P 500-index daalden financiële waarden met gemiddeld 0,9%. Beter dan verwachte kwartaalcijfers en goede vooruitzichten van farmaceut Eli Lilly werden beloond met een koerswinst van bijna 15%. Dit trok aandelen uit de sector gezondheidszorg met gemiddeld 0,8% mee omhoog. De S&P 500-index sloot met een beperkt verlies van 0,4%, de Nasdaq leverde 0,8% in en de Dow Jones-index sloot 0,5% lager. Mede door een succesvolle veiling van driejarige staatsobligaties, daalde de Amerikaanse tienjaarsrente met 7 basispunten naar 4,02%. We verwachten dat deze de komende twaalf maanden richting de 3% zal bewegen.

Deflatie in China, stimulering kwestie van tijd

Dat er in China sprake is van deflatie, heeft analisten niet verrast. De Chinese consumentenprijzen zijn in juli met 0,3% gedaald in vergelijking met vorig jaar. Deze eerste daling sinds februari 2021 staat in groot contrast met de nog altijd hoge inflatie in de ontwikkelde markten, maar is wel een bevestiging van de wereldwijd dalende trend. Wat veel mensen misschien niet beseffen, is dat China al een tijd deflatie exporteert naar de rest van de wereld. De Chinese producentenprijzen zijn vorige maand voor de tiende maand op rij gedaald, dit keer met 4,4%. China kampt met een te lage economische groei en veel te lage inflatie. Meer stimuleringsmaatregelen kunnen dan ook niet uitblijven. Tot nu toe is er door de Chinese regering en centrale bank nog veel te weinig gedaan om de groei aan te jagen. Het is naar onze mening een kwestie van tijd voordat dit wel gaat gebeuren. In reactie op de inflatiecijfers noteert de beurs van Shanghai 0,6% lager. De Hang Seng-index verliest 0,3% in Hongkong. In Tokio is de Nikkei-index 0,5% lager gesloten, maar in Seoel staat de Kospi-index 1,2% hoger. De beurs van Australië wint 0,4%.

Agenda van vandaag

  • Kwartaalcijfers van onder andere E.ON, Koninklijke Ahold Delhaize, Vestas, TUI, ABN Amro Bank en Walt Disney

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.