Beurs vandaag

ECB verhoogt beleidsrente zoals verwacht naar 3,75% ● een ‘goldilocks’-scenario lonkt ● IT-aandelen en die van duurzame consumentengoederen flink hoger

|
Terug naar overzicht

Nadat woensdagavond de Amerikaanse centrale bank (Fed) al hintte op het einde van renteverhogingen was het gisteren de Europese centrale bank (ECB) die een soortgelijke boodschap had. De beleidsrente werd geheel volgens verwachting met 25 basispunten verhoogd naar 3,75% (depositorente) - daar zat niet de verrassing. In de aansluitende toelichting gaf voorzitter Lagarde echter aan bij het volgende rentebesluit in september af te gaan op de data die er in de tussentijd bekend wordt gemaakt en er niet al op voorhand van uit te gaan dat de rente 'automatisch' verder wordt verhoogd.

Een ‘goldilocks’-scenario lonkt

Het bericht werd door beleggers met grote opluchting ontvangen. Ook de ECB is dus dicht bij het einde van de rentecyclus en zal de prijs van geld niet meer veel duurder worden. Combineer dit met de veel beter dan verwachte groeicijfers over de Amerikaanse economie en beter dan verwachte kwartaalcijfers van bedrijven en je hebt een ‘goldilocks’-scenario.

Gisteren werd bekend dat de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal met 2,4% (op jaar basis) is gegroeid. Dat is een versnelling ten opzichte van de 2% in het eerste kwartaal en hoger dan de verwachte +1,8%. Nu begrijp ik niet helemaal waar die lage verwachting vandaan komt want de Atlanta Fed GDP Now-index, die de groei berekent aan de hand van actuele data, wees al tijden op een groei van boven de 2%. Toch werd er verrast op gereageerd. Een aanstaande recessie in de VS, waar al meer dan een jaar over wordt gesproken, lijkt verder weg dan ooit. Ondertussen daalt de inflatie en vertoont de arbeidsmarkt nauwelijks sporen van verzwakking. Hoe goed wil je het hebben?

Stemming op de Europese beurzen opperbest

Zoals gezegd was de stemming op de Europese beurzen gisteren dan ook opperbest. Met een winst van 1,4% sloot de Stoxx Europe 600-index op de hoogste stand sinds februari vorig jaar. IT-aandelen (+4,6%) trokken de kar na meevallende kwartaalcijfers uit de sector en verwachtingen dat het dieptepunt van de markt voor chips dichtbij of al achter ons ligt. Aandelen uit de sector duurzame consumentengoederen eindigden met een winst van 2,6% op de tweede plaats. Defensieve sectoren zoals nutsbedrijven (-0,3%), energie (-0,4%) en vastgoedaandelen (-0,4%) namen geen deel aan de rally. Het aandeel Shell verloor 1% op de Amsterdamse beurs na tegenvallende kwartaalcijfers. Eerder deze week hebben we besloten om de weging van aandelen uit de sector energie te verlagen van neutraal naar onderwogen ten gunste van aandelen uit de sector duurzame goederen die van een neutrale weging naar overwogen zijn gegaan. Een uitgebreide toelichting lees je binnenkort in het Maandbericht beleggen van augustus. Op de obligatiemarkt daalden in reactie op de toelichting door Lagarde rentes op eurostaatsobligaties over een brede linie en verloor de euro bijna 1% tegenover de dollar op 1,099. We verwachten dat de kapitaalmarktrentes in de eurozone richting het einde van het jaar verder zullen dalen.

Ook in de VS wordt gedeeld in de vreugde

Op Wall Street reageerden beleggers positief op de uitbundige stemming op de Europese beurzen, de beter dan verwachte kwartaalcijfers van onder andere Meta (+4,4%) en de hoger dan verwachte groei van de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal. De stemming sloeg een paar uur voor het luiden van de slotbel echter om vanwege oplopende rentes. Is groei in de VS niet te sterk? En zal de Fed nu de rente toch nog wat verder verhogen? Wij denken van niet. De inflatie daalt ondanks de economische groei immers al maanden in de VS. De opwaartse rentebeweging werd extra aangezet door een bericht uit Japan. Volgens lokale media zou de bank of Japan vanmorgen een minder ruim monetair beleid gaan aankondigen met logischerwijze hogere Japanse rentes. Hierover later meer. In een reactie liepen rentes op Amerikaanse staatsobligaties op en zetten de aandelenkoersen op Wall Street onder druk. De tweejaarsrente steeg met 8 basispunten naar 4,93%, de tienjaarsrente steeg met 13 basispunten naar 4%. Naar onze mening een overdreven reactie en een prima moment om duratie bij te kopen/te verlengen. We verwachten dat ook in de VS de lange rentes de piek hebben bereikt en richting het einde van het jaar zullen dalen. In reactie op de hogere rentes daalden rentegevoelige sectoren zoals beursgenoteerde vastgoedaandelen (-2,1%) op Wall Street en eindigde alleen de sector communicatiediensten (+0,9%) in de plus. De S&P 500-index sloot net als de Nasdaq en de Dow rond de 0,6% lager.

Bank of Japan (BoJ) laat beleidsrente ongewijzigd

Zoals verwacht heeft de Bank of Japan (BoJ) vanmorgen de beleidsrente ongewijzigd op -0,1% gelaten. Gouverneur Kazuo Ueda kondigde echter ook aan de 0,5%-bovenkant voor de Japanse tienjaarsrente lost te zullen laten. Het is geen 'hard plafond' meer, maar slechts nog een richtpunt. Bij 1% zal de BoJ wel actief gaan kopen. Een verrassende wijziging van de 'yield curve control.' In reactie steeg de Japanse tienjaarrente vanmorgen naar 0,58% en werd de yen sterker tegenover de dollar. Ook rentes in de regio worden vanmorgen mee omhooggetrokken. Hogere rentes en een sterkere yen is geen goede combinatie voor de Japanse aandelenbeurs. Op het moment van schrijven noteert de Nikkei index 1,4% lager. Japanse bankaandelen profiteren juist van de hogere rente en staan in de plus.

Chinese techaandelen hebben vanmorgen op de beurs in Hongkong de wind in de zeilen en stuwen de Hang Seng-index 1,3% omhoog. De beter dan verwachte cijfers en positieve vooruitzichten die chipfabrikant Intel gisteravond nabeurs bekendmaakte steunen het positieve sentiment voor de techsector. Het aandeel Intel steeg gisteravond nabeurs met bijna 8%. De beurs van Shanghai plust 1,8% en de Kospi-index schommelt rond het slot van gisteren. De Australische beurs noteert 0,7% lager.

Op de agenda

  • Tweedekwartaalgroeicijfers uit Frankrijk
  • Inflatiecijfers van juli uit Frankrijk, Duitsland en Spanje
  • De vijfers van de PCE-deflator
  • Cijfers over het inkomen en de uitgaven van Amerikanen in juni
  • De definitieve sentimentsindices van de universiteit van Michigan
  • Kwartaalcijfers van onder andere BASF, Caixabank, BBVA, Vinci, Capgemini, Signify, Air France-KLM, Umicore, Bouygues, Hermès, Chevron, Exxen Mobil, Sanofi en Eni

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.