Beurs vandaag

Inflatie VS loopt op ● Nvidia stuwt Nasdaq ● ASML is voorzichtig

|
Terug naar overzicht

De kans op een snelle renteverlaging door de Amerikaanse centrale bank, de Fed, wordt door de markt sinds gisteren lager ingeschat. Na de publicatie van de Amerikaanse inflatiecijfers van juni, gistermiddag om 14.30 uur, schat de markt de kans op een renteverlaging van 0,25% in september nu in op 54%. Voor de publicatie van de cijfers was dit nog rond de 60%.

Kans op renteverlaging Fed dit jaar slinkt

De kans op een renteverlaging dit jaar wordt steeds kleiner, omdat de druk op de inflatie, mede door de importheffingen van Trump, niet snel zal afnemen. Vorige maand is de inflatie versneld van 2,4% naar 2,7% op jaarbasis. Dat is meer dan de verwachte +2,6%. De kerninflatie, zonder de voedings- en energieprijzen, is gestegen van 2,8% naar 2,9%, in lijn met de verwachting van analisten. De reeds geldende importheffingen worden in een aantal categorieën al doorberekend aan de consument. Dat zal naar verwachting alleen maar toenemen. Beleggers die hoopten op meevallende inflatiecijfers kwamen dus van een koude kermis thuis. De Fed gaat de geldkraan voorlopig niet verder opendraaien.

Rentes lopen op, dollar wordt sterker

In reactie op de inflatiecijfers liepen de rentes op Amerikaanse staatsobligaties op. De tweejaarsrente steeg met 4 basispunten naar 3,94%, nu een snelle renteverlaging door de Fed er niet in zit. De tienjaarsrente steeg met 5 basispunten naar 4,48%, de dertigjaarsrente met 4 basispunten naar 5,02%. Omdat de rente in de VS naar verwachting langer hoog zal blijven, werd de dollar 0,6% sterker op $1,160 tegenover de euro. Het renteverschil zal langer hoog blijven in het voordeel van de dollar. Vannacht dook de dollar zelfs even onder de 1,16. Een verder aantrekkende dollar ligt voor de hand.

Cijfers Amerikaanse banken wisselend ontvangen

Op Wall Street zagen we een gemengd beeld op de eerste dag van het cijferseizoen. De resultaten van JPMorgan Chase & Co. (-0,9%), Wells Fargo (-5,4%) en Citigroup (+3,6%) werden wisselend ontvangen. De kwartaalcijfers van Wells Fargo vielen echt tegen, die van de andere niet. Daarbij moeten we niet vergeten dat de koersen van deze banken in de afgelopen maanden al sterk zijn opgelopen. De cijfers wijzen tot nu toe niet op een verzwakking van de Amerikaanse economie of van de financiële positie van consumenten. Ondanks – of misschien juist dankzij – de onzekerheid over het beleid van Trump en de volatiliteit op de financiële markten, zijn de handelsinkomsten sterk en vallen de afschrijvingen op uitstaande leningen mee.

Nvidia trekt techaandelen mee omhoog

De kleinere kans op een snelle renteverlaging door de Fed drukte de stemming op Wall Street. De S&P 500-index sloot 0,4% lager. Alleen aandelen uit de IT-sector (+1,3%) eindigden in het groen, dankzij zwaargewicht Nvidia (+4%). Het nieuws dat de chipmaker toch zijn H20-chips naar China mag verschepen, werd positief ontvangen. Hiermee werd een eerder besluit van de regering-Trump teruggedraaid. De VS houdt zo de ontwikkeling van AI in China afhankelijk van Amerikaanse chips en kan die macht later strategisch inzetten. Ook is de kans kleiner dat China zelf chips zal ontwikkelen en onafhankelijk wordt van de VS. De Nasdaq steeg dankzij Nvidia met 0,2%, de Dow Jones-index verloor per saldo 1%.

Europese beurzen onder druk; voorzichtige outlook ASML

Eerder op de dag sloten de meeste Europese aandelenbeurzen in de min, ondanks lagere rentes op eurostaatsobligaties. Blijkbaar weegt een langer hoog blijvende rente in de VS zwaarder op het sentiment, en daar geef ik 'de markt' gelijk in. Amerika bepaalt wat er op de financiële markten gebeurt. De Stoxx Europe 600-index sloot 0,4% lager. Alleen de AEX-index (+0,3%) wist dankzij koersstijgingen van de chipfondsen ASML, ASMI en BESI in de plus te sluiten. Hierdoor eindigden ook IT-aandelen (+1%) in de Stoxx Europe 600-index in het groen.

Daar zal vandaag na tegenvallende vooruitzichten van ASML waarschijnlijk een reactie op komen. De orders voor de chipmachines uit Veldhoven waren in het tweede kwartaal sterker dan verwacht, maar het bedrijf geeft een voorzichtige verwachting af voor het huidige kwartaal en 2026.

Trump drukt stemming op Aziatische beurzen

De beurs van Taiwan (+0,7%) profiteert vanmorgen van het positieve nieuws en de hogere koers van Nvidia. TSMC, dat de meeste chips produceert voor Nvidia, is vanmorgen bijna 2% hoger gesloten in Taipei. Op de andere beurzen in de regio is de stemming echter minder uitbundig. De Nikkei-index schommelt rond het slot van gisteren, de Hang Seng-index noteert 0,1% hoger in Hongkong en de Kospi-index verliest 1% in Seoel.

Trump dreigt om per 1 augustus hoge heffingen (200%?) op medicijnen in te stellen en ook op halfgeleiders. Wel heeft hij een deal gesloten met Indonesië: de eerder opgelegde importheffing is verlaagd van 32% naar 19% en Amerikaanse goederen kunnen zonder heffing worden geëxporteerd naar Indonesië. Daarnaast is afgesproken dat Indonesië 50 vliegtuigen van Boeing koopt, voor $15 miljard aan Amerikaanse energie en $4,5 miljard aan agrarische producten. Volgens beide partijen is het een goede deal. Het wachten is nog op deals met onder andere de Europese Unie, India en Japan.

Lagere opening Wall Street verwacht

De futures op de Amerikaanse aandelenindices staan vanochtend rond de 0,3% lager en wijzen op een lagere opening van Wall Street vanmiddag. De Europese beurzen zullen naar verwachting rond de 0,3% lager van start gaan.

Agenda van vandaag

  • Inflatiecijfers uit het Verenigd Koninkrijk
  • Producentenprijscijfers uit de VS
  • Kwartaalcijfers van onder andere ASML, Rio Tinto, Svenska Handelsbanken, Richemont, Prologis, Bank of America, Johnson & Johnson, Goldman Sachs, Morgan Stanley en Ferrovial

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.