Beurs vandaag

Heffingen maken geen indruk ● Chinese groei valt mee ● cijferseizoen van start

|
Terug naar overzicht

Hogere of lagere importheffingen, beleggers geloven het wel. Nieuwe, hogere heffingen waar president Trump mee dreigt, lijken steeds minder indruk te maken op beleggers. Ja, er komen heffingen om de belastingverlagingen te kunnen financieren, en nee, die zullen waarschijnlijk niet zo hoog zijn als de initiële aankondigingen. Het lijkt vooral een onderhandelingstactiek van Trump.

Chinese economie groeit harder dan verwacht

Bovendien blijkt de impact van heffingen op de economie tot nu toe veel kleiner dan eerder gevreesd. Zo is de Chinese economie in het tweede kwartaal met 5,2% gegroeid op jaarbasis. Dat is minder dan de +5,4% in het eerste kwartaal, maar meer dan de verwachte 5,1%. Het is bovendien een groeicijfer waar westerse landen jaloers op kunnen zijn. Toch zijn er wat kanttekeningen. De winkelverkopen (+4,8% tegenover +5,3% verwacht) en de investeringen (+2,8% tegenover +3,6% verwacht) vielen tegen. De industriële productie viel daarentegen mee (+6,4% tegenover +6,2% verwacht). De verkopen aan het buitenland, exclusief de VS, hebben de groei in het afgelopen kwartaal gesteund, terwijl de binnenlandse consumptie nog steeds tegenvalt.

Volgens een bericht van nieuwsdienst Bloomberg zijn de Chinese consumentenprijzen in het afgelopen kwartaal voor het negende kwartaal op rij gedaald. Dat is de langste negatieve reeks sinds 1993. Er is dus nog werk aan de winkel voor de Chinese regering. Wel lijkt er goed nieuws aan te komen: Nvidia mag waarschijnlijk weer zijn geavanceerde H20-chips leveren aan China, na goedkeuring door de Amerikaanse overheid. Ook goed nieuws voor Nvidia.

Positieve stemming op Aziatische beurzen

Op de Chinese beurzen wordt vanmorgen positief gereageerd op het nieuws. De Hang Seng-index noteert 1% hoger, terwijl de CSI 300-index iets boven de slotstand van gisteren noteert. Ook op de meeste andere Aziatische beurzen is de stemming positief. De Nikkei-index staat 0,4% hoger, de beurs van Taiwan plust 1% en de Kospi-index staat 0,3% hoger in Seoel.

Beleggers in afwachting van cijferseizoen

Op de Europese aandelenbeurzen lijkt de zomer nu echt begonnen. Gisteren lagen de omzetten zo’n 30% onder het gemiddelde van de afgelopen 30 dagen. De aankondiging van importheffingen van 30% door Trump afgelopen weekend op goederen uit de EU maakt weinig indruk. De Stoxx Europe 600-index sloot 0,1% lager. Verwacht wordt dat er binnenkort een deal komt tussen de VS en de EU met een veel lager percentage.

Beleggers zijn in afwachting van de start van het cijferseizoen, dat vandaag begint. Bij de Italiaanse banken was er wat beweging in reactie op het overnamebod van BPER Banca (+6,5%) op concurrent Banca Popolare di Sondrio (+6,2%). Het zou goed zijn als het Italiaanse bankenlandschap zich meer concentreert – nog beter zou het zijn als er grensoverschrijdende overnames in Europa plaatsvinden. Dat zou de concurrentiepositie van Europese banken echt versterken. Een echte Europese bankenunie en eurobonds lijken echter voorlopig niet meer dan een droom. Nutsbedrijven waren gisteren de grootste winnaars (+0,7%), olieaandelen (-1,1%) de grootste verliezers door een dalende olieprijs (-1,6%). Op de obligatiemarkt was weinig beweging; de Duitse tienjaarsrente bleef per saldo onveranderd op 2,73%. De euro sloot op $1,166 tegenover de dollar.

Nieuw record voor de Nasdaq

Ondanks een gebrek aan richtinggevende macro-economische cijfers, werden er nieuwe records geboekt op Wall Street. Na een weifelende start vonden de aandelenindices in New York opnieuw de weg omhoog. Ook hier maken beleggers zich veel minder zorgen over Trumps handelsoorlog dan een paar maanden geleden. De S&P 500-index steeg na een lagere opening met 0,1% en sloot net onder een nieuw ‘all-time high’. De Nasdaq Composite-index (+0,3%) bereikte wél een nieuw record. Ook de Russell 2000-index (+0,7%) van small- en midcapaandelen wist te stijgen. In aanloop naar de publicatie van de inflatiecijfers over juni vanmiddag, liepen de rentes op Amerikaanse staatsobligaties licht op. De tweejaarsrente steeg met 1 basispunt naar 3,90%, de tienjaarsrente met 2 basispunten naar 4,43%.

Hogere opening Wall Street verwacht

De futures op de Amerikaanse aandelenindices staan vanochtend 0,3% (S&P 500) tot 0,5% (Nasdaq 100) hoger en wijzen op een hogere opening van Wall Street vanmiddag. Het positieve nieuws over de levering van chips aan China zal de technologiesector steun geven. De Europese beurzen zullen naar verwachting rond de 0,2% hoger openen.

Hogere inflatie verwacht in de VS

Vanmiddag verwachten we de Amerikaanse consumentenprijscijfers van juni. Er wordt een inflatie van 0,3% op maandbasis verwacht en een versnelling van 2,4% naar 2,6% op jaarbasis. De kerninflatie (zonder voedsel- energieprijzen) zal naar verwachting zijn versneld van 2,8% naar 2,9%. Als deze verwachtingen uitkomen, zal de centrale bank waarschijnlijk geen haast maken met het verlagen van de beleidsrente.

Kwartaalcijfers Amerikaanse banken

Vandaag is ook de officieuze start van het kwartaalcijferseizoen, met resultaten van onder andere JPMorgan Chase & Co, Bank of New York Mellon, Wells Fargo & Co, BlackRock, Citigroup en State Street. De meeste bedrijven uit de S&P 500 zullen naar verwachting de analistenverwachtingen overtreffen. Wij zijn vooral benieuwd of de bedrijven vasthouden aan hun (winst)verwachtingen voor de rest van het jaar.

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.