Beurs vandaag

Trump dreigt EU met heffingen ● excuus voor winstnemingen ● volatiliteit kan oplopen

|
Terug naar overzicht

De stemming zal op de meeste Europese beurzen vandaag wat bedrukt zijn. President Trump kondigde zaterdag namelijk invoerheffingen van 30% aan op goederen uit de Europese Unie, ingaande per 1 augustus. Blijkbaar heeft Trump geen zin om verdere onderhandelingen af te wachten en voert hij de druk op. Die 30% is hoger dan de 20% die hij op 2 april, 'Liberation Day', afkondigde.

EU hoopt nog altijd op deal met VS

De EU reageerde teleurgesteld op het besluit, maar zal op haar beurt heffingen op Amerikaanse goederen uitstellen tot eveneens 1 augustus, in de hoop in de tussentijd tot een deal te komen. Volgens de laatste berichten probeert de EU nu gezamenlijk op te trekken met onder andere Japan en Canada, om één blok te vormen in de onderhandelingen met de VS. Gezien het karakter van Trump acht ik de kans op succes niet heel groot. Dit betekent dat we een periode van toenemende volatiliteit op de financiële markten kunnen verwachten, na een sterke rally in de voorgaande drie maanden.

Europese beurzen onder druk

Afgelopen vrijdag stonden de Europese aandelenbeurzen al onder druk, in reactie op de dreiging van hogere importheffingen door Trump. De Stoxx Europe 600-index leverde 1% in, de sterkste daling in drie maanden, waardoor de weekwinst werd beperkt tot 1,2%. Opvallende daler was het Noorse DNB Bank (-8,8%) na tegenvallende kwartaalcijfers, wat de koersen van Europese sectorgenoten (-1%) mee omlaag trok. Alleen aandelen uit de sectoren energie (+0,9%) en nutsbedrijven (+0,2%) eindigden in de plus. Van een echte ‘risk-off’-dag was echter geen sprake: de beursomzetten lagen zo’n 20% tot 30% onder het gemiddelde en de rentes op eurostaatsobligaties liepen licht op. De Duitse tienjaarsrente steeg met 2 basispunten naar 2,73%. De euro sloot vrijwel onveranderd op $1,169 tegenover de dollar.

Wall Street reageert op handelsdreiging

Ook de rentes op Amerikaanse staatsobligaties liepen vrijdag iets op. De tienjaarsrente steeg met 6 basispunten naar 4,41%, zonder richtinggevende macro-economische cijfers. Trumps dreiging om heffingen van 35% in te voeren op Canadese goederen drukte de stemming op Wall Street. De S&P 500-index sloot 0,3% lager, gelijk aan het weekverlies. In euro’s gemeten bleef er voor de week een winstje over van 0,2%, doordat de dollar iets sterker werd. De Nasdaq sloot vrijdag 0,2% lager, de Dow Jones Industrial-index leverde 0,6% in.

Excuus voor winstnemingen

De iets lagere aandelenkoersen zijn niet los te zien van de aanhoudende dreiging van een handelsoorlog, maar vormen ook een logische correctie op de enorme rally sinds 9 april. Donderdag werden er op Wall Street nog records geboekt. Dat aandelenkoersen niet in één rechte lijn stijgen, hoef ik niemand uit te leggen. Correcties zijn normaal en ‘gezond’. De ‘nieuwe’ dreiging van Trump met hogere importheffingen is een mooi excuus om wat winst te nemen, nadat de meeste Amerikaanse aandelenindices wat ‘overbought’ zijn geraakt. Het aankomende kwartaalcijferseizoen zal verdere richting geven. De verwachtingen zijn laaggespannen, wat de kans vergroot dat deze zullen worden overtroffen. Tot nu toe lijkt de economische impact van de handelsoorlog vrij beperkt en maken consumenten zich vooral druk over de files richting de vakantiebestemming.

Volatiliteit loopt naar verwachting op

Ondertussen stijgt de koers van de Bitcoin vrolijk verder, tot boven de $122.000 vanmorgen. De angst om de boot te missen drijft de koers van de cryptomunt steeds verder op. Geen idee waar dit eindigt, maar het wijst op weinig angst bij beleggers en speculanten. Tegelijkertijd trekt de dollar iets aan naar $1,167 tegenover de euro. Van wantrouwen richting de ‘greenback’ is dus ook geen sprake. Wel verwachten we dat volatiliteitsindices in de komende dagen wat zullen oplopen. De VIX-index (aandelenmarkt) steeg vrijdag met 4% naar 16,4 punten, de MOVE-index (obligatiemarkt) steeg met 4,8% naar 85,5 punten.

Chinese export stijgt harder dan verwacht

De Chinese export is in juni met 5,8% op jaarbasis gestegen, meer dan de verwachte +5,0%. De import steeg met 1,1%, ook meer dan de verwachte +0,3%. De groei van de export heeft positief bijgedragen aan de groei van de Chinese economie in de eerste helft van 2025. De-escalatie van de handelsoorlog met de VS heeft hieraan bijgedragen, hoewel de export naar de VS duidelijk is afgenomen. De export naar andere landen is juist toegenomen. De groei in de tweede jaarhelft hangt af van verdere handelsbesprekingen, nu de deadline van 12 augustus nadert. Een definitieve handelsdeal met de VS moet nog worden gesloten.

Beleggers reageren vanmorgen positief op de handelscijfers en zetten de Hang Seng-index in Hongkong 0,4% hoger. De Chinese CSI 300-index plust ook 0,4%. Andere Aziatische beurzen kleuren vanmorgen rood door de dreiging van Trump richting de EU. De Nikkei-index daalt 0,3%, de beurs van Taiwan is 0,8% lager gesloten. De Chinese vlootopbouw rondom het eiland leidt toch tot wat voorzichtigheid. In Seoel stijgt de Kospi-index met 0,7%.

Lagere opening Wall Street verwacht

De futures op de Amerikaanse aandelenindices staan vanochtend 0,5% lager en wijzen op een negatieve opening op Wall Street vanmiddag. De Europese beurzen zullen naar verwachting ook lager van start gaan, mede door de dreiging van hogere importheffingen door Trump. Het beursverloop zal deze week worden bepaald door de start van het kwartaalcijferseizoen en berichten op Truth Social. Met Trump is het nooit saai.

Agenda van vandaag

  • Geen belangrijke cijfers

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.