Beurs vandaag

Herstelrally in Frankrijk ● winstgroei van 10,6% voor S&P-bedrijven verwacht ● Japanse Nikkei-index flink hoger

|
Terug naar overzicht

Na de toch wel verrassende verkiezingsuitslag in Frankrijk, gaat de markt er vooralsnog vanuit dat er geen kant wordt gekozen en dat de overheidsuitgaven enigszins onder controle blijven, maar dat ook grote hervormingsplannen niet kunnen worden uitgevoerd. Die aanname leidde tot een kleine herstelrally, waarbij zowel de spreads op Franse obligaties weer wat daalden en de koersen van de meeste Franse aandelen weer wat stegen. Richting het slot van de beursdag kwam de Franse aandelenmarkt toch weer wat onder druk en stond er uiteindelijk een min van 0,6% op de borden. De tienjaarsrente in Frankrijk daalde uiteindelijk met 5 basispunten, waardoor de spread inderdaad weer wat terugliep.

Meeste Europese indices sloten onveranderd

Mede door het gebrek aan nieuws bleven de verschillende aandelenindices redelijk richtingloos. De Stoxx Europe 600-index eindigde de dag vrijwel onveranderd, net zoals de indices in de meeste Europese landen. Rentes op eurostaatsobligaties kregen weinig richting mee vanuit de VS en daalden wat. De Duitse tienjaarsrente daalde met 2 basispunten naar 2,54%. We verwachten dat deze nog wat verder kan dalen in de tweede helft van dit jaar, als de belangrijkste centrale banken de beleidsrentes verder verlagen.

Winstgroei voor S&P-bedrijven verwacht

In de traditioneel rustige week na de arbeidsmarktcijfers was er gisteren geen richtinggevend economisch nieuws. De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde onveranderd op 4,28% en de dollar ook, op 1,083 tegenover de euro. De markt prijst de kans op een renteverlaging door de Amerikaanse centrale bank (de ‘Fed’) in september nu in op 80%. In december zou er dan nog eentje kunnen volgen. Lagere rentes zijn niet alleen gunstig voor obligatiebeleggers, maar ook voor aandelenbeleggers. Een lagere rente is gunstig voor waarderingen van aandelen en kan koersen hoger stuwen, mits de bedrijfswinsten zich positief blijven ontwikkelen. Zoals eerder besproken start vrijdag het tweedekwartaalcijferseizoen met cijfers van een aantal Amerikaanse banken. Dan zal blijken of de winsten inderdaad verder zijn gestegen. Voor aandelen uit de S&P 500-index wordt een gemiddelde winstgroei van 10,6% op jaarbasis verwacht.

Halfgeleidersector trekt weer eens de kar

Ook in de VS was het in anticipatie op heel veel bedrijfscijfers de komende weken een rustige dag op de aandelenmarkt. De Dow Jones daalde met 0,1%, de S&P 500-index steeg met 0,1% naar een nieuw record. En de Nasdaq steeg met 0,3% naar een nieuw all time-high. Het was bijna traditioneel de halfgeleidersector die de sterkste koerswinsten liet zien, na een positieve update van Corning (+12%) over AI. Dat hielp de hele sector.

Japanse beurzen hebben wind onder de vleugels

Ook in Japan kwamen er weer hogere koersen op het bord, en ook hier gedreven door groeibedrijven. De Nikkei-index staat 2,4% (!) hoger op het moment van schrijven en de Topix 1,3%. De meeste Aziatische beurzen staan licht hoger. De Hang Seng-index noteert in Hongkong 0,2% lager, maar de beurzen op het vasteland van China staan licht hoger. De Kospi-index staat in Seoel op een winst van 0,2%.

De futures (termijncontracten) op de Amerikaanse aandelenindices noteren op het moment van schrijven (7.30 uur) iets hoger en wijzen daarmee op een iets hogere opening van Wall Street vanmiddag. De Europese beurzen zullen naar verwachting in eerste instantie juist licht lager openen.

Agenda van vandaag

  • Geen belangrijke cijfers

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.