Beurs vandaag

Beleggers tonen vertrouwen in Labour ● CAC40 0,8% hoger gesloten ● olieprijs loopt op

|
Terug naar overzicht

De Labour-partij van Keir Starmer heeft bij de parlementsverkiezingen in het Verenigd Koninkrijk (VK) gisteren een grote meerderheid van de stemmen en zetels gekregen. De conservatieve partij van de zittende premier Rishi Sunak verloor, zoals verwacht, een groot deel van de zetels. Sunak heeft zijn verlies bevestigd en zijn vertrek aangekondigd, Starmer wordt de nieuwe premier. Beleggers hebben veel vertrouwen in de plannen van Labour, die voor groei en stabiliteit in het VK moeten zorgen. Het pond wordt vanmorgen iets sterker en de FTSE 100-index zal vanmorgen naar verwachting 0,2% hoger van start gaan.

Amerikaanse handelaren vrij op Onafhankelijkheidsdag

Bij gebrek aan richtinggevende macrocijfers en het wegblijven van Amerikaanse handelaren, die vrij waren vanwege de viering van Independence Day, sloten de Europe beurzen gisteren in de plus. Bij ongeveer de helft van de gemiddelde dagvolumes van de afgelopen 30 dagen sloot de Stoxx Europe 600-index met een winst van 0,6%. De Franse CAC 40-index sloot 0,8% hoger nu volgens de peilingen de rechtse partij van Marine Le Pen geen absolute meerderheid zal behalen bij de tweede ronde van de parlementsverkiezingen komend weekend. Voor beleggers lijkt het kopen van Franse aandelen en obligaties een mooie kans na de koersval sinds begin juni. De CAC 40-index in Parijs staat dit jaar nog maar op een winst van slechts 2% terwijl de Stoxx 600 index 8% hoger noteert en de AEX index zelfs +18,8%. Zoals zo vaak bieden tijdelijke koersdips als gevolg van angst voor verkiezingsuitslagen een uitgelezen kans om (bij) te kopen.

Europese energieaandelen (+1,1%) trokken de kar

De FTSE 100-index pluste gisteren in Londen al 0,9% vooruitlopend op de grote verkiezingsoverwinning van Labour. Europese aandelen uit de sector energie (+1,1%) stonden gisteren bovenaan de lijst met winnaars. De olieprijs is de afgelopen weken weer iets opgelopen door angst voor problemen in de aanvoer vanwege onder andere de orkaan Beryl in de Golf van Mexico. Daarnaast begint binnenkort het Amerikaanse 'driving season', waarin er door Amerikanen veel wordt gereisd en de vraag naar brandstof toeneemt. Met uitzondering van de sector IT (-0,04%) eindigden alle Europese aandelensectoren gisteren in de plus.

Duits aandeel Continental (+9,5%) schiet omhoog

Op individueel niveau viel de het Duitse Continental (+9,5%) op. De bandenfabriek verwacht een groei van de autoproductie in de tweede helft van het jaar, vooral in China. Het aandeel staat dit jaar ondanks de stijging van gisteren nog steeds 23% in de min. Aan de andere kant van de uitschieters vinden we Volvo Cars (-6,2%). Beleggers dumpten het aandeel na de bevestiging van hogere importtarieven door de Europese Commissie op Chinese EV's. Volvo maakt nu nog bijna alle EV's in China.

Zoals verwacht waren de uitslagen op de obligatiemarkt zeer beperkt. De Duitse tienjaarsrente steeg met 2 basispunten naar 2,61% in afwachting van nieuwe impulsen. Weinig spektakel dus.

Meer spektakel vinden we op de cryptobeurzen. De Bitcoin knalt de afgelopen dagen flink onderuit. Vanmorgen noteert de digitale 'munt' 7% lager op net boven de $54.000, het laagste niveau sinds februari. Ik heb geen idee waarom, maar kenners weten vast precies wat er aan de hand is. Wij beleggen liever in categorieën die rente of dividend opleveren.

Aandelenkoersen in Azië zakken wat weg

Richting het luiden van de slotbel zakken de meeste Aziatische aandelenbeurzen vanmorgen wat weg. De Japanse Nikkei-index koerst 0,2% lager en de Topix-index verliest 0,6%. Samsung presenteerde vanmorgen uitstekende cijfers en wordt beloond met een winst van 2,6% op de beurs in Seoel. De Kospi-index noteert mede door de winst van Samsung 1,3% hoger. De Hang Seng-index verliest in Hongkong 0,9%. De beurzen op het vasteland van China koersen af op de zevende verliesweek op een rij, de langste negatieve reeks sinds 2012. Zorgen over het uitblijven van aantrekkende economisch groei en nieuwe stimuleringsmaatregelen in de tweede economie van de wereld maakt beleggers voorzichtig. Wij zien op dit moment, ondanks de aantrekkelijke waarderingen, ook nog geen 'katalysator' om de weging van Chinese aandelen te verhogen.

De futures (termijncontracten) op de Amerikaanse aandelenindices noteren op het moment van schrijven (8.00 uur) licht hoger en wijzen op een iets hogere opening van Wall Street vanmiddag. Daar kan voor die tijd nog wel verandering in komen. Om 14.30 uur wordt namelijk het officiële Amerikaanse arbeidsmarktrapport gepubliceerd en kan voor wat volatiliteit zorgen. De Europese beurzen zullen op de laatste handelsdag van de week naar verwachting licht hoger openen.

Agenda van vandaag

  • Industriële productiecijfers uit Duitsland en Frankrijk
  • Cijfers over de winkelverkopen in de eurozone van mei
  • Het officiële Amerikaanse arbeidsmarktrapport van juni

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.