Beurs vandaag

Economie VS koelt af ● kans op renteverlaging Fed stijgt ● Franse beurs herstelt

|
Terug naar overzicht

Dat de Labour-partij vandaag bij de Britse verkiezingen met een grote meerderheid de 'Tories' van de zittende premier Rishi Sunak gaat verslaan, staat zo goed als vast. De komende 18 maanden krijgen we nog veel meer verkiezingen in belangrijke delen van de wereld, wat zo nu en dan voor volatiliteit op de markten kan zorgen. Dat geldt zo mogelijk nog meer voor het beleid van centrale banken. Twijfels over het wel of niet open- of dichtdraaien van de geldkraan kunnen leiden tot flinke koersuitslagen. En centrale banken zijn meer bepalend voor de markten dan verkiezingen.

Onverwacht sterke daling inkoopmanagersindex VS

Gisteren was een tegenvallende Amerikaanse inkoopmanagersindex aanleiding voor speculatie over een eerste renteverlaging door de centrale bank, de Fed. De ISM Services-index is in juni onverwacht sterk gedaald van 53,8 punten naar 48,8 punten. Dat is veel lager dan de verwachte 52,7 punten en het laagste niveau sinds de pandemie in 2020. Dit wijst op een groeivertraging van de Amerikaanse dienstensector. De daling van de index van het Institute For Supply Management (ISM) staat in groot contrast met de stijging van de inkoopmanagersindex van onderzoeksbureau S&P Global. Die meldde kort geleden nog een stijging van de inkoopmanagersindex van de Amerikaanse dienstensector naar 55,3 punten, het hoogste niveau sinds april 2022! Het verschil tussen de twee enquêtes zit hem onder andere in de omvang. De ISM-enquêtes dekken in theorie de hele economie van de VS, terwijl de S&P Global-enquêtes ongeveer 70% dekken. Toch kunnen de laatste een betere leidraad bieden voor de prestaties van bedrijven, omdat overheidsdepartementen buiten beschouwing worden gelaten.

Kans op renteverlaging Fed neemt toe

De sterke daling van de ISM-index geeft dus geen eenduidig beeld over de Amerikaanse economie. Hoe dan ook: dit cijfer over veruit het grootste en belangrijkste deel van de economie, de dienstensector, wijst op een afkoeling van de Amerikaanse economie en past in het scenario van een 'zachte landing'. In reactie op de cijfers daalden de rentes op Amerikaanse staatsobligaties over een brede linie. De tienjaarsrente daalde met 7 basispunten naar 4,36% en de tweejaarsrente daalde met 4 basispunten naar 4,71%, nu de kans op een renteverlaging door de Fed is toegenomen. De markt prijst die kans nu voor september op zo'n 72%. Voor de bekendmaking van het cijfer was dit nog 62%.

Slecht nieuws is goed nieuws

Tegenvallende macro-economische cijfers vergroten de kans op een renteverlaging en lagere rentes zijn goed nieuws voor beleggers. Slecht nieuws over de Amerikaanse economie is dus goed nieuws, zolang het niet té slecht is en neigt naar een 'harde landing' van de economie. De cijfers van de afgelopen weken wijzen daar echter niet op. Loonstrookjesverwerker ADP meldde gisteren 150.000 nieuwe banen in juni in de VS. Dat is iets minder dan de verwachte 165.000, maar ook weer niet heel dramatisch slecht. Morgen wordt het officiële arbeidsmarktrapport gepubliceerd.

Correcties voorspellen is niet verstandig

Op Wall Street reageerden beleggers positief op de tegenvallende cijfers. Op de verkorte handelsdag in aanloop naar ‘Independece Day’, sloot de S&P 500-index 0,5% hoger op een nieuwe recordstand, de 33ste van dit jaar. Er zullen er in de toekomst nog vele volgen. Als je bij het eerste nieuwe record van dit jaar al hoogtevrees had en bent uitgestapt, heb je een mooie rally gemist. Je kunt dan ook het beste gewoon blijven zitten en niet proberen een correctie te voorspellen. Dat is misschien heel 'stoer', maar zeker niet verstandig. Uiteindelijk gaan aandelenbeurzen altijd omhoog, mits de wereld blijft draaien. Het heeft gisteren aan één van de laatste ‘beren’ op Wall Street, een strateeg van JPMorgan, zijn baan gekost omdat hij al een tijd lang een correctie voorspelt. De Nasdaq-index verbrak ook het record van een dag eerder en sloot 0,9% hoger. De Dow Jones-index eindigde 0,1% lager. Groeiaandelen blijven beter presteren dan waardeaandelen.

Franse beurs herstelt

De CAC40-index sloot gisteren in Parijs 1,2% hoger. Beleggers schatten de kans op een absolute meerderheid voor de partij van Marine Le Pen bij de tweede verkiezingsronde van aanstaande zondag niet heel hoog in. Dat biedt kansen voor beleggers. Alle andere grote Europese aandelenbeurzen eindigden ook in de plus. De positieve stemming kreeg steun van een iets hogere definitieve stand van de inkoopmanagersindex van de eurozone (50,9 tegenover een eerste schatting van 50,8 punten) en lagere rentes op eurostaatsobligaties, in het kielzog van de Amerikaanse rentes. De Stoxx Europe 600-index boekte een winst van 0,7% onder aanvoering van beursgenoteerde vastgoedaandelen (+1,8%) en aandelen uit de IT-sector (+1,6%). In de AEX was BE Semiconductor Industries (+7,4%) de grote winnaar dankzij opwaartse bijstellingen van het koersdoel door analisten. Tech- en met name halfgeleiderbedrijven zullen de komende jaren naar verwachting flink profiteren van de groei van AI.

Positieve stemming op Aziatische beurzen

Met de recordjacht op Wall Street zit de stemming er op de Aziatische beurzen er vanmorgen ook goed in. De hoop op een snelle rentverlaging door de Fed steunt het positieve sentiment op de meeste beurzen. De MSCI Asia-index is op weg naar de hoogste slotstand in twee jaar, de Japanse Topix index (+0,9%) heeft tussentijds een nieuw ‘all-time high’ bereikt. De Nikkei-index noteert 0,8% hoger, de Hang Seng-index plust 0,2%. De Kospi-index staat in Seoel op een winst van 0,8% en de beurs van Taiwan is 1,5% hoger gesloten.

De futures op de Amerikaanse aandelenindices noteren vanmorgen vlak. Op Wall Street blijven de deuren vandaag gesloten vanwege de viering van Independence Day. De Europese beurzen zullen na de recordjacht op Wall Street naar verwachting licht hoger openen. Vanwege het wegblijven van Amerikaanse handelaren zullen de omzetten vandaag naar verwachting ver beneden gemiddeld zijn. Vaak is het zo dat Europese beurzen hoger sluiten wanneer Wall Street gesloten is. Voor meer 'weetjes' en een uitgebreide toelichting op de actuele beursontwikkelingen luister je natuurlijk naar de Podcast Blik op de beursweek #59.

Agenda van vandaag

  • Duitse fabrieksorders
  • Verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.