Beurs vandaag

Rentes op Britse 'gilts' omhoog ● aantal banen in de VS gekrompen ● handelsdeal tussen de VS en Vietnam

|
Terug naar overzicht

Na een paar flinke regenbuien, hagel en onweer is het vandaag weer ‘normaal’ Hollands zomerweer. Zoals vaak het geval is, worden weersextremen in de natuur opgevolgd door omslagen die kort en hevig zijn. Dat geldt ook voor bewegingen op de financiële markten. Na extreme koersstijgingen volgt er altijd een correctie. En na een correctie volgt herstel. Gemiddelde rendementen zeggen niets over het tussentijdse verloop. Dat maakt beleggen helaas niet voor iedereen geschikt.

Dit jaar hebben we vooral te maken met de grillen van president Trump, die in de eerste zes maanden voor een belangrijk deel het beursbeeld heeft bepaald. Maar als je nu kijkt waar we zes maanden later staan, ziet het er voor beleggers helemaal niet gek uit, met gisteren weer een record voor de wereldwijde aandelenindex (MSCI AC World - index in USD). ‘Een mens lijdt het meest onder het lijden dat hij vreest’, is een bekend gezegde. En beleggers zijn vaak ook net mensen.

Politieke onrust in het Verenigd Koninkrijk

Op de beurs in Londen vreesden beleggers dat minister van Financiën Rachel Reeves mogelijk zou opstappen. Die speculatie leidde tot twijfel over de fiscale positie van het VK, met als gevolg dat de rentes op Engelse staatsobligaties over de hele linie omhoogschoten en het pond verzwakte. De Engelse tienjaarsrente steeg met 16 basispunten, naar 4,61%, en trok de rentes op eurostaatsobligaties mee omhoog. Zo’n sterke beweging zagen we eerder tijdens de ‘Liz Truss-crash’ in september 2022, toen het mini-budget van toenmalig minister van Financiën Kwasi Kwarteng leidde tot een vertrouwenscrisis en het gedwongen aftreden van Truss. Zover lijkt het deze keer niet te komen. Premier Starmer bevestigde vanochtend dat Reeves nog jaren aan zal blijven als minister van Financiën. Een correctie op de obligatiemarkt zal vandaag wel volgen.

Europese beurzen positief gestemd

De politieke zorgen en oplopende rentes leidden gisteren tot een negatieve stemming op de beurs in Londen, waar de FTSE 100-index (-0,1%) als enige van de grote Europese beurzen in de min sloot. Andere Europese aandelenbeurzen eindigden gisteren in de plus, gedreven door overnamenieuws. Aandelen van duurzame bedrijven profiteerden van het schrappen van accijnzen in de laatste belastingplannen (OBBBA) van Trump. De Stoxx Europe 600-index sloot de dag af met een winst van 0,2%.

In de aanloop naar het kwartaalcijferseizoen houden we er rekening mee dat de duurdere euro een drukkend effect zal hebben op de winsten. Dit maakt ons ook wat voorzichtiger over de vooruitzichten voor Europese aandelen in de tweede helft van het jaar.

Amerikaanse arbeidsmarkt minder sterk dan gedacht

Volgens loonstrookjesverwerker ADP zijn er vorige maand 33.000 banen verdwenen in de VS, terwijl analisten een toename van 98.000 banen hadden verwacht. Het is de eerste daling sinds maart 2023 en wijst op een verzwakking van de arbeidsmarkt en een groeivertraging. Vandaag wordt het officiële arbeidsmarktrapport gepubliceerd, wat meer duidelijkheid zal moeten geven.

Wall Street reageert positief op handelsakkoord

Op Wall Street waren beleggers niet erg onder de indruk van het zwakke arbeidsmarktcijfer. Ze trokken zich op aan het nieuws dat de VS een handelsakkoord heeft bereikt met Vietnam. Hoewel Vietnam geen grote handelspartner is, blijkt de afgesproken 20% heffing op goederen minder hoog dan gevreesd. De S&P 500-index boekte een winst van 0,5% en bereikte een nieuw record, net als de Nasdaq, met een stijging van bijna 1%. Het aandeel Tesla steeg met 5% op minder slechte kwartaalverkoopcijfers dan er verwacht werden. Het sentiment op de beurs is vaak net zo grillig als het weer: het kan plotseling omslaan.

Intussen vinden we aandelen redelijk hoog gewaardeerd, met ruim 18 keer de verwachte winst voor de komende 12 maanden. Bovendien is de risicopremie op aandelen met zo’n 2,7% lager dan het historisch gemiddelde. We houden daarom vast aan een neutrale weging, met een voorkeur voor aandelen uit groeisectoren zoals IT en communicatiediensten.

Aziatische beurzen in de lift

Een nieuw record voor de Nasdaq Composite-index helpt de beurs van Taiwan vanochtend aan een winst van 0,75%, mede dankzij een stijging van TSMC (+1%). Ook de Kospi-index in Seoel noteert 1,1% hoger. De Japanse Nikkei-index schommelt rond het slot van gisteren, maar de Hang Seng-index verliest 0,9%, ondanks een stijging van de Caixin China PMI Composite Index in juni ,van 49,6 naar 51,3 punten. Beleggers kijken met spanning uit naar het officiële Amerikaanse arbeidsmarktrapport dat vanmiddag om 14.30 uur wordt gepubliceerd.

Hogere openingen verwacht

De futures (termijncontracten) op de Amerikaanse aandelenindices noteren vanochtend licht hoger in afwachting van de arbeidsmarktcijfers en wijzen op een vlakke tot licht hogere opening van Wall Street. De Europese aandelenbeurzen zullen naar verwachting rond de 0,2% hoger openen.

Agenda van vandaag

  • Definitieve inkoopmanagersindices van de VS, een aantal eurolanden en de eurozone als geheel
  • Amerikaanse **** arbeidsmarktrapport

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.