Beurs vandaag

Nieuwe all time-high S&P 500 ● Fed-baas Powell positief ● aandeel Tesla stijgt 10%

|
Terug naar overzicht

Als belegger heb je dit jaar weinig reden tot klagen. Of je moet uitsluitend in obligaties beleggen of (veel) te weinig in aandelen. Het 'Goldilocks'-scenario van redelijke economische groei, desinflatie, stijgende bedrijfswinsten en een uitzicht op renteverlagingen door de belangrijkste centrale banken geven wereldwijde aandelenbeurzen vleugels.

S&P 500-index breekt weer eens een record

Vooral Amerikaanse groeiaandelen zijn en blijven gevraagd en stuwden de S&P 500-index gisteren dit jaar voor de 32ste keer naar een nieuw all time-high. Voor de eerste keer in de geschiedenis sloot de index boven de 5.500 punten. De belangrijkste aandelenindex van de wereld boekte gisteren een winst van 0,6%, onder aanvoering van aandelen uit de sector duurzame consumentengoederen. Daar valt namelijk ook het aandeel Tesla onder, dat gisteren ruim 10% steeg op minder slechte dan gevreesde verkoopcijfers over het tweede kwartaal. Ondanks de koerswinst van gisteren staat het aandeel dit jaar nog bijna 7% onder water en kan nog verder herstellen.

De positieve stemming op Wall Street werd gesteund door de baas van de Amerikaanse centrale bank (de ‘Fed’), Jerome Powell, die op de jaarlijkse bijeenkomst van centrale bankiers in het Portugese Sintra vertelde dat de inflatie in de VS op de goede weg is en de arbeidsmarkt nog steeds sterk. Dat laatste bleek gisteren nog maar eens uit een onverwachte stijging van het aantal openstaande vacatures (van 7,9 naar 8,1 miljoen in mei). Van een aanstaande recessie, die sommige analisten nu al ruim twee jaar voorspellen, is geen sprake.

Het aandeel Tesla zwiept de Nasdaq aan

Onder aanvoering van Tesla steeg de Nasdaq gisteren met 0,8% naar een nieuwe recordstand. De Nasdaq 100-index sloot voor het eerst boven de 20.000 punten en is bijna verdubbeld sinds oktober 2022. De Dow Jones Industrial-index eindigde gisteren 0,4% hoger en wint dit jaar slechts 4,3% hoger, een schril contrast met de Nasdaq (+20%). Beleggen gaat om de juiste keuzes maken. We hanteren al geruime tijd een overweging van Amerikaanse groeiaandelen in onze beleggingsstrategieën.

In reactie op de bemoedigende woorden van Powell over de inflatie in de VS corrigeerden rentes gisteren licht. De Amerikaanse tienjaarsrente daalde met 3 basispunten naar 4,43%.

Ook in de AEX trekken techaandelen de kar

Eerder op de dag eindigden vrijwel alle Europese beurzen in het rood. De AEX-index was de witter raaf met een winst van 0,2%, door koerswinsten voor onder andere de technologieaandelen ASML, ASM International en Besi. De Franse CAC 40-index sloot 0,3% lager na eerder op de dag nog 1,1% in het rood te hebben gestaan in aanloop naar de tweede en beslissende verkiezingsronde dit weekend. De FTSE 100-index leverde gisteren in Londen 0,6% in. Morgen gaan de Britten naar de stembus. In aanloop naar deze verkiezingen in Europa en in afwachting van het tweedekwartaalcijferseizoen maken Europese beleggers even een pas op de plaats. Gisteren sloot de Stoxx Europe 600-index 0,4% lager.

Vanaf het macrofront was er goed nieuws. De inflatie in de eurozone is vorige maand vertraagd, van 2,6% naar 2,5%. De kerninflatie bleef echter staan op 2,9% (2,8% verwacht). Dat is nu nog te hoog voor een volgende renteverlaging door de Europese Centrale Bank (ECB). Die verwachten we pas weer in september. De Duitse tienjaarsrente bleef onveranderd op 2,60%.

Stemming in Azië zit er goed in

Met nieuwe records op Wall Street gisteravond zit de stemming er op de Aziatische beurzen vanmorgen goed in. De Nikkei-index koerst op het moment van schrijven 1,4% hoger, de Topix-index plust 0,5%. In Hongkong noteert de Hang Seng-index 0,9% hoger. De Chinese inkoopmanagersindex van nieuwsdienst Caixin is vorige maand gedaald van 54,1 naar 52,8 punten (composite index) en wijst op een groeivertraging in China. De deelindex van de dienstensector is gedaald van 54 naar 51,2 punten (53,4 verwacht), het laagste niveaus sinds oktober vorig jaar. De beurzen op het vasteland van China noteren rond de 0,4% lager. Vrijwel alle andere Aziatische beurzen kleuren vanmorgen groen. De Koreaanse Kospi-index stijgt 0,5%, de beurs van Taiwan is 1,3% hoger gesloten en de beurs van Australië plust 0,2%.

Agenda van vandaag

  • Inkoopmanagersindices van de VS, een aantal eurolanden en de eurozone als geheel
  • Aarbeidsmarktcijfers van loonstrookjesverwerker ADP
  • Wekelijkse ww-aanvragen in de VS

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.